Nieuws

Amazon Web Services onthult eigen Graviton3E-chip

AWS lanceert Graviton3E
Amazon Web Services is een van de grootste aanbieders van clouddiensten ter wereld. Om hun datacenters efficiënter te maken, produceren ze nu ook eigen chips.

Gespecialiseerde hardware zit al een tijdje in de lift. Zo produceert Nvidia al een tijd GPU’s die zich toespitsen op AI-ontwikkeling. Ook Intel en AMD produceren speciale CPU’s die grote hoeveelheden data tegelijk moeten kunnen verwerken. Nu sluit Amazon Web Services, met hun nieuwe Graviton3E, ook aan bij dat rijtje.

Op zich is het een logische ontwikkeling die AWS uiteindelijk heel wat geld zal besparen. De Graviton3E-chips zijn een pak efficiënter en sneller dan hun voorgangers. Met ‘normaal’ rekenwerk is de Graviton3E zo’n 25% sneller dan zijn voorganger. Voor cryptografische bewerkingen ligt die snelheid zelfs bijna dubbele zo hoog. De Graviton3E is dan ook aangepast voor ‘high performance computing’, zoals in verschillende supercomputers voorkomt. Dat ‘high performance computing’ of HPC wordt voornamelijk gebruikt bij grote datasets en in gecompliceerde modellen. Weersvoorspellingen, onderzoekstaken en machine learning zijn hier allemaal bij gebaat.

Daarnaast kondigt AWS ook een verbetering van Nitro aan. Die Nitro-chip zorgt voor de beveiliging van het systeem. Op die manier kan de CPU zich volledig focussen op rekenwerk en hoeft die geen bijkomende beveiligingsprocessen uit te voeren. De nieuwe chip zou, met hetzelfde verbruik als zijn voorganger, tot 40% meer efficiëntie bieden.

De Graviton3E zal ingezet worden om de clouddiensten van AWS te verbeteren. AWS en andere aanbieders van cloud computing zorgen ervoor dat bedrijven of onderzoekslabo’s geen krachtige computers meer moeten aanschaffen. Alle zware, rekenkundige taken kunnen vanop afstand op de (super)computers van AWS of andere aanbieders worden uitgevoerd. Met de onthulling van de nieuwe chips, kondigt AWS dan ook een uitbreiding van die diensten aan: Hpc7G is zo’n nieuwe formule. Daarin kunnen 64 virtuele CPU’s aangesproken worden en kan 128 GiB aan data opgeslagen worden. Deze nieuwe instantie is beschikbaar vanaf begin 2023.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business