Nieuws

Google Cloud biedt bedrijven mogelijkheid om AI-data lokaler op te slaan

Google Cloud
© Google
Google Cloud biedt de mogelijkheid aan bedrijven om hun data-at-rest uit generatieve AI-producten op een locatie naar keuze op te slaan.

Steeds meer bedrijven willen generatieve AI-producten in hun werking integreren. Het enige probleem is dat bedrijven hun data daarvoor moeten toevertrouwen aan de aanbieder van die diensten. Om bedrijven meer controle te geven over waar hun gegevens staan opgeslaan, lanceert Google Cloud keuzemogelijkheden. Bedrijven kunnen vanaf nu kiezen om hun data in een van 10 verschillende landen op te slaan.

De landen op de lijst zijn: Amerika, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Fankrijk, Duitsland, België, Zuid-Korea, Japan en Singapore. Daar moet wel een kleine kanttekening bij gemaakt worden: in Aziatische landen worden alleen gegevens uit Generative AI on Vertex AI opgeslagen. Bedrijven in Europa en Amerika kunnen de opslaglocatie voor heel wat meer gegevens kiezen: ook Vertex AI Search- en Vertex Ai Conversation-gegevens kunnen daar lokaal opgeslagen worden. Steeds gaat het om ‘data-at-rest’. Dat zijn gegevens die niet actief meer gebruikt worden, maar in feite gearchiveerd zijn.

Om aan te duiden dat het bedrijf zorgvuldig omgaat met klantdata, zet Google zijn privacyprincipes met betrekking tot AI nog eens in de verf. Zo zorgt Google Cloud ervoor dat bedrijven zelf hun data onder controle hebben en dat ze zelf kunnen regelen wie die gegevens kan inkijken. Bovendien kan je als bedrijf zelf kiezen waar je data wordt opgeslagen – iets waar deze ‘Data Residency Regions’ nu verder op inspelen. De zoekgigant zegt verder dat het geen klantdata gebruikt om zijn AI-modellen verder te trainen, tenzij daar expliciet toestemming voor werd gegeven.

Tot slot geeft Google mee dat het binnenkort met meer nieuws komt. Wellicht voegt de zoekmachinegigant in de toekomst enkele Data Residency Regions toe aan de lijst, waardoor bedrijven in andere landen hun gegevens ook lokaler zullen kunnen opslaan.

Uitgelicht artikel Google Op deze manieren gebruikt Google AI in zoekopdrachten
aibusinessdatasoevereiniteitgoogle cloud

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals