Nieuws

Apple: leg je iPhone niet in rijst als hij nat is

waterdicht iphone
© iStock / Vadym Plysiuk
Apple rekent voor eens en altijd af met de mythe dat je smartphones in een bak met rijst moet leggen als ze nat zijn. Het gebruik van rijst kan je iPhone zelfs beschadigen, klinkt het.

Als je op internet rondzoekt hoe je met een natte telefoon moet omgaan, komt één advies steeds naar voren: een bak met rijst. Het idee is dat de rijstkorrels vocht uit je smartphone trekken en zo waterschade voorkomen. Echter, dit is niet erg effectief. Hoewel de korrels vocht kunnen aantrekken, gaat het steeds om kleine hoeveelheden. Vocht dat zich in de behuizing – inclusief de usb-aansluiting – nestelt, blijkt vaak onbereikbaar. Apple bevestigt nu dat rijstkorrels niet effectief zijn. De fabrikant ontraadt zelfs het gebruik ervan.

“Stop je iPhone niet in een zak rijst. Hierdoor kunnen kleine rijstdeeltjes je iPhone beschadigen”, legt Apple uit op zijn supportpagina. Ook het gebruik van een externe hittebron, perslucht en objecten zoals wattenstaafjes of papieren handdoekjes wordt ontraden. Ze kunnen je iPhone alleen nog meer beschadigen.

Zo droog je volgens Apple een natte iPhone

Welke stappen moet je dan wél uitvoeren als je iPhone nat wordt? Apple zet ze voor je op een rijtje:

  1. Tik je iPhone zachtjes tegen je hand met de connector naar beneden om overtollig vloeistof te verwijderen. Laat je iPhone achter op een droge plek met wat luchtstroom.
  2. Probeer na minstens 30 minuten je iPhone op te laden met een Lightning- of usb-c-kabel of sluit een accessoire aan.
  3. Als je de melding ‘Vloeistof in connector’ weer ziet, zit er nog steeds vloeistof in de connector of op de pinnen van je kabel. Laat je iPhone een dag achter op een droge plek met wat luchtstroom. Je kan gedurende deze periode opnieuw proberen op te laden of een accessoire aan te sluiten. Het kan tot 24 uur duren voordat de iPhone volledig droog is.
  4. Als je telefoon is opgedroogd maar nog steeds niet wordt opgeladen, haal dan de kabel uit de adapter en haal de adapter uit het stopcontact (indien mogelijk) en sluit ze opnieuw aan.

Mocht je iPhone ook na die laatste stap niet willen opladen, probeer dan nog eens een andere lader. Biedt dat geen soelaas: dan is het tijd voor een bezoekje aan de Apple Store of de winkel waar de iPhone werd aangeschaft.

Is je toestel in het zwembad gevallen?

Als je iPhone in de zee of het zwembad is gevallen, dan moet je een extra stap volgen: de iPhone moet dan met zoet water (lees: kraanwater) gespoeld worden. Zout- en chloorwater kunnen je oplaadpoort namelijk ernstig beschadigen. Zout water kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het ijzer begint te corroderen.

Het klinkt misschien vreemd om de oplaadpoort te spoelen, maar het zou je iPhone zomaar kunnen redden.

Appleiphonemobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken