OnePlus gaat je gegevens beschermen tijdens reparaties
Samsung was in 2022 de eerste smartphonefabrikant die een ‘reparatiemodus’ introduceerde. Googles Pixel-reeks kreeg vorig jaar een soortgelijke modus. In beide gevallen beschermt de modus de gegevens op je smartphone tijdens een reparatie. Concreet betekent dit dat alle gegevens op je smartphone, inclusief geïnstalleerde apps, worden afgeschermd voor monteurs. Zij zien enkel nog een kale Android-schil. Vanaf Android 15 zou OnePlus eveneens een reparatiemodus willen aanbieden. Dat ontdekte Android Police in een bètaversie van de nieuwe Android-versie.
Reparatiemodus in OxygenOS
Die bèta is intussen beschikbaar voor de OnePlus 12 én bevat zo’n reparatiemodus. Gebruikers kunnen deze ook zelf activeren, meldt de publicatie. De modus is te vinden in de Instellingen, in de Systeem en updates-sectie. Erg gemakkelijk is het instellen van de reparatiemodus nog niet, merkt de website op. Momenteel moeten gebruikers het volledige instelproces van de telefoon doorlopen om de modus te activeren. Er moet zelfs een Google-account worden ingesteld.
Vermoedelijk heeft dit te maken met de bètastatus van de update. OnePlus is nog volop aan het experimenteren met Android 15. Waarschijnlijk wordt het instelproces nog aangepast voordat Android 15 later dit jaar wordt uitgerold naar OnePlus-telefoons. Google maakt het op zijn Pixel-reeks in ieder geval een stuk makkelijker om de modus te activeren. Daarop is het enkel nodig dat je de pincode of patroon van het apparaat ingeeft om de modus te activeren.
Hoe werkt een reparatiemodus?
Het belang van een reparatiemodus laat zich raden: je wil liever niet dat een monteur toegang krijgt tot foto’s en bestanden op je smartphone. Voorheen moest je daarvoor de telefoon resetten voor je deze inleverde voor reparatie. Met de reparatiemodus is dat verleden tijd: alle gegevens op je smartphone worden daarmee vergrendeld.
Monteurs die je telefoon onder handen nemen, zien enkel een lege Android-schil. Ook de apps op je toestel zijn onzichtbaar. De reparatiemodus creëert namelijk een los Android-profiel om je gegevens af te schermen. In die modus kan de monteur diagnostische stappen doorlopen, maar niet je gegevens inzien. Daarvoor zou degene je wachtwoord moeten raden om het profiel af te sluiten. Tenzij je een heel zwak wachtwoord hebt, zijn de gegevens hiermee afdoende beveiligd.