Firefox gaat lokale AI-functies toevoegen aan browser
Net als Microsoft en Google wil Mozilla zijn browser voorzien van AI. De browserontwikkelaar deelde in januari al zijn eerste AI-plannen. Althans, het gaf te kennen dat Firefox een AI-functie moest krijgen die ‘net zo’n grote impact heeft als de pop-upblocker’. Hiermee doelt het bedrijf op de populariteit van de browser vanwege zijn ingebouwde pop-upblocker. AI moet de browser dus eenzelfde succes opleveren. Vast stond al dat Firefox dit jaar in elk geval voorzien wordt van FakeSpot: een AI-systeem dat neprecensies detecteert.
AI-model op je computer
In een forumpost op Mozilla Connect deelt de ontwikkelaar deze week meer over de toekomst van AI in Firefox. Eén element staat daarbij centraal: privacy. Het bedrijf wil AI-functies bieden die “tastbare problemen oplossen, je privacy respecteren en je echte keuze geven”. Daarvoor wil Firefox te werk gaan met AI-modellen die lokaal draaien, op je computer. Daarmee gaat Mozilla tegen de trend in: vrijwel alle AI-functies in browsers draaien nu op LLM’s in de cloud.
Alt-tekst genereren met AI
De eerste AI-functie die lokaal werkt, moet in het komende kwartaal al verschijnen. Concreet gaat het om AI die alt-teksten genereert voor afbeeldingen in pdf-bestanden. Die alt-tekst wil Mozilla op het apparaat verwerken en opslaan. Wat dit betekent voor de snelheid waarmee Firefox straks deze alt-tekst kan genereren, is niet meteen duidelijk. Lokale AI-modellen zijn minder krachtig: ze moeten immers op de processor van je computer kunnen draaien. Tenzij deze beschikt over de nieuwste generatie processor met NPU, zijn die niet per se gemaakt voor AI-taken.
De tijd zal moeten uitwijzen hoe de AI-functies precies zullen uitpakken. In eerste instantie gaat het ook nog om slechts één AI-functie. Vermoedelijk komt in de loop van dit jaar meer AI naar Firefox.
Copilot+-pc’s
In de toekomst zullen steeds meer pc’s geschikt zijn voor AI. Microsoft kondigde deze week zijn eerste generatie AI-pc’s aan onder de noemer ‘Copilot+-pc’s’. Die pc’s krijgen allerlei Windows-features die inspelen op AI, zoals een Cocreator-functie in Paint. Ook andere apps zullen NPU-rekenkracht van deze AI-pc’s kunnen gebruiken. Het is aannemelijk dat Firefox daar ook gebruik van gaat maken voor zijn AI.