xAI’s Grok-2 hoopt te concurreren met DALL-E 3
Miljardair Elon Musk lanceerde eind 2023 zijn eigen AI-systeem, genaamd Grok. Volgens Musk is dit systeem, in tegenstelling tot dat van andere AI-giganten, “niet woke.” Net als andere AI-chatbots is Grok een generatieve AI, wat betekent dat het content kan genereren op basis van aangeleverde input. De eerste versie van Grok kon alleen tekst genereren, maar vanaf Grok 2 zal de AI van Musk ook afbeeldingen kunnen creëren, vergelijkbaar met OpenAI’s DALL-E 3.
Sneller dan GPT-4 Turbo
Grok-ontwikkelaar xAI, dat eigendom is van Musk, noemt Grok-2 een “significante stap voorwaarts” vergeleken met Grok-1.5. Ook in vergelijking met concurrerende taalmodellen van OpenAI (GPT-4 Turbo) en Anthropic (Claude 3.5 Sonnet) zou de nieuwe Grok-versie flinke vooruitgang boeken. Sterker nog: een test op het LMSYS-leaderboard wijst uit dat Grok-2 sneller is dan zowel GPT-4 Turbo als Claude 3.5 Sonnet.
xAI zegt dat Grok-2 en Grok-2 mini inmiddels als bèta beschikbaar zijn voor gebruikers op X. Later deze maand komen de taalmodellen ook beschikbaar via de zakelijke Grok-API van xAI. Bedrijven kunnen de AI dan bijvoorbeeld inzetten voor hun slimme chatbots en andere AI-toepassingen. Voor X-gebruikers geldt wel dat ze een Premium of Premium+-abonnement moeten afsluiten om Grok-2 of Grok-2 mini uit te proberen.
Afbeeldingen genereren
Het lijkt maar goed dat Grok-2 momenteel nog in de betafase zit. Via X zijn inmiddels diverse afbeeldingen verschenen die door de AI zijn gegenereerd. Op één afbeelding is Donald Trump te zien met pistolen, en op een andere snuift oud-president George W. Bush een lijntje cocaïne. Of xAI Grok-2 nog zal voorzien van ‘guardrails’ om zulke uitspattingen te voorkomen, is onduidelijk. De miljardair heeft aangegeven tegen censuur te zijn en wil daarom niet te veel beperkingen aan zijn chatbot opleggen.
Het ontbreken van dergelijke beperkingen brengt echter risico’s met zich mee wat betreft desinformatie. Gebruikers zouden de AI namelijk kunnen misbruiken om nepafbeeldingen te maken van niet-bestaande situaties en deze als ‘echt’ te verspreiden. Grok staat sowieso al niet bekend als de meest betrouwbare AI. Eerder bleek dat Grok nepnieuws verspreidde dankzij input van zijn eigen gebruikers. Het model wordt namelijk getraind op tweets van X, en daar zit soms nepnieuws tussen.
Er lijkt echter ook positief nieuws te zijn. Appontwikkelaar Nima Owji meldt op X dat Grok-2 beter presteert bij het genereren van code, het schrijven van tekst en het produceren van nieuws. In zijn bericht deelt Owji echter geen specifieke informatie over de verbeteringen.