Wat verandert een vierde provider voor telecom in België?
Vanochtend maakte de Belgische telecomregulator BIPT de lijst bekend van telecomoperatoren die hun deel op het 5G-spectrum hebben veroverd. Daarop waren vijf namen te lezen: Proximus, Telenet, Orange, NRB en Citymesh. Vooral die laatste naam wist ieders aandacht te trekken. Citymesh kocht zich namelijk net als de grote drie telecomproviders in op het volledige spectrum en haalde het Roemeense Digi Communications erbij om de consumentenmarkt te betreden. Zo zal de Belgische telecommarkt straks niet meer drie, maar vier grote providers tellen die de koek onder hun zullen mogen verdelen.
De laatste details van de 5G-veiling moeten nog worden afgerond, maar de kaarten liggen op tafel. Proximus, Telenet en Orange mogen hun borst al natmaken voor een extra concurrent. Kan deze nieuwe speler voor een schokeffect zorgen?
Een verrassende samenwerking
Wie is nu die vierde provider? Het West-Vlaamse bedrijf Citymesh, een dochterfirma van Cegeka, draagt dit statuut eigenlijk al enkele jaren, maar tot heden waren ze enkel actief binnen de B2B-markt. Daardoor was Citymesh bij het grote publiek tot vandaag nog een nobele onbekende. De 5G-veiling bood een unieke kans voor het telecombedrijf om daar wat aan te veranderen. Een spectrumveiling legt de machtsverhoudingen binnen de telecommarkt vast voor vele jaren. Het was dus nu of nooit voor Citymesh, vertelde CEO Mitch De Geest ons al een jaar geleden tijdens een gesprek.
Citymesh stak zijn ambities om door te groeien tot een nationale telecomprovider dus nooit onder stoelen of banken, maar wat ze nu precies van plan waren, dat was een mysterie. Tot vandaag heeft Citymesh gewacht om hun meesterplan uit de doeken te doen. Het bedrijf kondigde een samenwerking aan met Digi Communications. Citymesh zal zich blijven focussen op B2B-telecom, terwijl Digi Communications mag proberen de drie grote providers op de consumentenmarkt het vuur aan de schenen te leggen.
Lagere prijzen voor telecom
Met een concreet telecomaanbod komt de joint venture vandaag nog niet naar buiten. Aanvankelijk willen Citymesh en Digi zich richten op de mobiele telecommarkt, al sluiten ze een uitbreiding naar vast internet op termijn niet uit. In een reactie aan VRTNWS zegt De Geest een ‘interessant telecomaanbod aan betaalbare prijzen’ te willen brengen. Dat doet vermoeden dat de nieuwe speler zal kiezen voor een prijsbrekerstrategie om met lagere prijzen abonnees weg te lokken van de grotere concurrentie. De komst van een vierde speler zal wellicht het meest wegen op de telecomprijzen in België, waarvan algemeen geweten is dat die zeer hoog liggen.
Voor de providers is dat echter minder goed nieuws. De uitrol van 5G zal forse investeringen vergen van de telecomproviders. Alleen al voor het bemachtigen van het nodige spectrum legde Proximus 491 miljoen euro neer, Orange 322 miljoen euro en Telenet 264 miljoen euro. Daar komen de kosten van de infrastructuurwerken bovenop. Het is dan ook maar de vraag of de providers interesse hebben in een prijsoorlog. Zij weten dat ze met een grote voorsprong aan de telecomrace beginnen. Waar zij al beschikken over een nationale dekking, moeten Citymesh en Digi hun gezamenlijke netwerk nog bouwen.
Wanneer vier honden vechten om een been
Een grote telecomrevolutie lijken we dus ook met een vierde provider niet onmiddelijk te verwachten. Proximus en Telenet hebben hun duopolie de voorbije decennia sterk kunnen verankeren; zelfs Orange krijgt als derde grote speler die muur maar niet gesloopt. Voor Digi lijkt eerder een rol van luis in de pels van de grootmachten weggelegd. Terwijl consumenten schreeuwen om lagere prijzen, wordt telecom juist duurder. Er liggen dus kansen voor een nieuwe speler om met goedkopere abonnementen zieltjes te winnen. De intrede van een vierde provider zal Proximus, Telenet en Orange toch op zijn minst jeuk bezorgen.