Van admin naar inzicht: steeds meer technologie in HR
Die technologie zorgt er mee voor dat werknemers zich meer met het bedrijf verbonden voelen en hun ontwikkeling meer in eigen handen gaan nemen, zo blijkt uit de jaarlijkse studie van het Top Employers Institute bij grote bedrijven wereldwijd. Ook in België, waar TEI als sinds 2004 de HR-trends onderzoekt, is dit het geval.
Het was tot voor kort de perceptie dat de HR afdeling binnen een bedrijf zich vooral bezighield met de operationele en praktische afhandeling van verloning en rekrutering. Technologie diende vroeger vooral ter ondersteuning van administratieve taken, maar evolueerde de afgelopen periode tot een ware partner voor HR. Sedert enkele jaren is er nu een duidelijk waarneembare trend dat HR probeert haar verschillende processen en methodes in objectiveerbare gegevens en rapportages te gieten. Bij de gecertificeerde Top Employers, die de facto aan de top staan inzake HR-beleid, is deze trend sterker dan ooit aanwezig.
De creatie en vervolmaking van een aantal softwarepakketten is hier niet vreemd aan. Het gebruik van technologische tools heeft zijn weg gevonden in diverse onderdelen van een modern personeelsbeleid. Liefst 90% van de Top Employers halen rapportages uit hun performance management-systeem om allerlei zaken objectief in kaart te brengen, zoals het matchen van de persoonlijke ambities van medewerkers met de behoeften van het bedrijf, of de individuele prestaties van medewerkers vergelijken met het vastgelegde competentiemodel. Daarnaast gebruiken ze deze softwaretools voor het vastleggen van een individueel en op maat gemaakt ontwikkelingsplan (86%) of een loopbaanontwikkelingsplan (71%) voor de werknemer.
“Digitalisatie en de analytics die eruit voortvloeien zorgen ervoor dat HR een betere ondersteuning biedt aan de business”, zo meent Femke Vandoninck, HR Manager van Proximus. “Op die manier kan HR zich tot een strategische partner ontpoppen binnen het bedrijf”.
Ook de werknemer zelf profiteert van deze technologische evolutie. De technologie vergemakkelijkt immers het netwerken met gelijkgestemde zielen: chatplatformen en kennisdatabanken, om maar twee voorbeelden te noemen die bij driekwart van de Top Employers sterk zijn ingeburgerd. Wie professioneel hogerop wil, kan gebruik maken van self-assessment tools die inzicht geven in hoe goed iemand scoort op bepaalde leiderschapscompetenties. Vaak geeft de technologie achteraf ook trainingstips uit de aanwezige catalogus zodat de werknemer zichzelf kan vervolmaken. Zo beschikt 83% van de Top Employers bijvoorbeeld al over virtuele cases om toekomstige leiders beter op hun taak voor te bereiden.
“Met de uitbouw van G-Cloud, de Belgische overheidscloud, staan onze mensen mee aan de spits van de innovatie in e-government”, vertelt Fanny Taildeman, HR Director van Smals, actief in IT specifiek voor de overheid. “Dankzij multidisciplinaire ‘tiger teams’ kan ons toptalent grenzen blijven verleggen.”
Technologie is zelfs een element bij het behoud van talent in het bedrijf. Online platformen bieden de medewerkers bijvoorbeeld een permanent overzicht van alle inspanningen die de werkgever doet op gebied van verloning en benefits. Daaruit rolt een jaarlijks overzicht van alle ontvangen voordelen, het zogenaamde “Total Reward Statement”, waaruit blijkt dat het gras niet noodzakelijk groener is aan de overkant.
“Digitalisatie in HR heeft tot doel een wauw-effect te creëren bij onze personeelsleden en de customer experience van de werknemers te verbeteren”, besluit Femke Vandoninck, HR manager van Proximus.