Poll

TechPoll: wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

TechPulse telecommarkt
© Unsplash/TechPulse
Het Belgische telecomlandschap is de laatste jaren nauwelijks gewijzigd. Enkel met prijzen proberen operatoren klanten bij elkaar weg te snoepen.

Nauwelijks gewijzigd is misschien niet de juiste term. Er is namelijk echt wel wat gebeurd. Specifiek: Proximus nam providers als Mobile Vikings en Scarlet over, en Orange wist zijn handen te leggen op het Waalse VOO. Tegelijk gingen Telenet en Orange samenwerkingen aan om van elkaars netwerken gebruik te maken. Tot slot lijkt ook de laatste volledig onafhankelijke telecomprovider EDPnet te verdwijnen. Als de mededingingsautoriteit Proximus groen licht geeft, valt de MVNO namelijk in handen van de paarse telecomgigant.

Operatoren lijken het elkaar moeilijk te maken door overnames op de agenda te zetten. Voor consumenten spelen andere factoren weer een veel grotere rol om van provider te wisselen. Neem de servicegerichtheid, uitrol van glasvezel, prijzen en (aantrekkelijke) combinatiepakketten. Wat de uitrol van fiber betreft: daar trekt Proximus aan het langste eind. Wel zegt Telenet de uitrol van zijn glasvezelnetwerk te versnellen via Wyre.

Nieuwe telecomspeler

Het grootste nadeel van de Belgische telecommarkt is zijn bekrompenheid. Bekrompenheid die de prijzen niet doet dalen en enige vorm van hevige concurrentie doen afsterven. Échte prijsknallers zijn er simpelweg niet, waardoor de drie telecomgrootmachten – Orange, Proximus en Telenet – veilig op hun troon zitten.

Een Roemeense telecomprovider wil die veilige sfeer in 2024 afbreken. Bij de 5G-veiling wist Digi al voldoende spectrum te bemachtigen voor een landelijk dekkend netwerk. Het stopt echter niet bij mobiel internet. Het bedrijf is namelijk ook van plan vast internet aan te bieden. We hoeven niet te verwachten dat het daar meteen een eigen netwerk voor aanlegt; dat is simpelweg té duur. Wel kan het netwerken van concurrerende partijen huren.

Uitgelicht artikel Telenet Telenet verdwijnt definitief van de beurs

Concurrentie zit dus letterlijk en figuurlijk in de pijplijn. In 2024 wil Digi zijn aanbod opstarten. Voor dit aanbod werkt Digi samen met het Belgische Citymesh, dat reeds een eigen, zakelijk 5G-netwerk opereert. In tegenstelling tot Citymesh richt Digi zich overigens op consumenten.

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Voorlopig moeten we het echter stellen met de grote drie (en de kleintjes als Youfone en EDPnet – zolang die provider nog actief is). Laat hieronder zeker weten wat jij van de Belgische telecommarkt vindt.

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

  • Onvoldoende concurrentie (68%, 121 Votes)
  • Matige concurrentie (23%, 41 Votes)
  • Voldoende concurrentie (7%, 12 Votes)
  • Ruimvoldoende concurrentie (2%, 4 Votes)

Aantal stemmen: 178

Laden ... Laden ...

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business