Proximus mag Edpnet niet overnemen

EDPnet
© Edpnet
De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) oordeelt dat Proximus zich schuldig maakt aan machtsmisbruik bij de overname van Edpnet, en zet daar nu ook een streep door.

Proximus maakt zich volgens de Auditeur-generaal van de BMA schuldig aan misbruik van zijn machtspositie. Naar mogelijk machtsmisbruik bij de overname van Edpnet door Proximus startte de BMA eind maart een officieel onderzoek. Nu legt de concurrentiewaakhond zijn eerste resultaten voor. Resultaten die aanleiding bieden om Proximus voorlopig te verbieden de transactie voort te zetten.

Bedrijven gescheiden houden

Proximus moet zodoende, tot het vallen van een definitief oordeel, de activiteiten van Edpnet en zijn eigen telecombranches gescheiden houden. Ook is het de gsm-operator verboden vertrouwelijke informatie te werven bij Edpnet én moet het de concurrentiekracht van Edpnet overeind houden. In eerste instantie krijgen de maatregelen een looptijd mee van maximaal 15 maanden, of voor de duur van het onderzoek. Waar nodig, mits de omstandigheden dit rechtvaardigen, kan de BMA die termijn nog verlengen.

Toen Proximus eind maart aankondigde Edpnet in te lijven kon die overname al op kritiek rekenen. Menig consument vroeg zich af wat dit zou betekenen voor de concurrentiepositie van Proximus. Edpnet was één van de laatste onafhankelijke telecomoperatoren die België rijk is. Bovendien is het de laatste gsm-operator van betekenis die onafhankelijk activiteiten exploiteerde op het Proximus-netwerk.

Merk blijft behouden

Volgens Proximus hoeven consumenten zich echter geen zorgen te maken. Net als Mobile Vikings en Scarlet – providers die het eerder overnam – zou Edpnet gewoon blijven bestaan als merknaam. Ook stelde het de ‘unieke cultuur, onafhankelijke spirit en merkidentiteit’ te willen behouden.

Voor Edpnet is de overname bovendien bittere noodzaak. Het bedrijf kreeg eind 2022 bescherming tegen schuldeisers. Nadat gesprekken over betalingsregelingen op niets uitliepen, besloot de rechter dat de onafhankelijke provider in de etalage moest. Naar verluidt zou ook Orange in de race geweest zijn om het bedrijf over te nemen. Proximus kwam echter met het winnende bod: met de overname is 20,5 miljoen dollar gemoeid.

Uitgelicht artikel Proximus hogere tarieven Dit zijn Proximus’ nieuwe mobiele abonnementen

In ruil voor dat bedrag zou het toegang krijgen tot het klantenbestand van Edpnet, met 46.000 vaste en 20.000 mobiele klanten. Voorlopig komt daar echter niets van terecht. Hoe het afloopt als de BMA de overname definitief afketst, is niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business