Nieuws

Concurrentiewaakhond legt overname Edpnet door Proximus onder vergrootglas

EDPnet
© Edpnet
Mededingingsautoriteit BMA zegt bezorgd te zijn over de overname van Edpnet door Proximus. De waakhond zou de overname kunnen blokkeren, en kan ook boetes opleggen.

Dinsdagavond kondigde Proximus aan Edpnet in te lijven voor 20,5 miljoen euro. Hiervoor kreeg de telecomgigant toestemming van de Ondernemingsrechtbank van Dendermonde. Dat het bedrijf die toestemming kreeg, betekent echter niet dat de overname definitief doorgang vindt. De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) start namelijk een onderzoek naar de overname van de operator en spreekt in zijn persbericht van “ernstige aanwijzingen van aanzienlijke belemmeringen van de mededinging”.

Problemen met de mededinging

Daarmee doelt het onder andere op het verdwijnen van concurrentie op het Proximus-netwerk. Het Sint-Niklase bedrijf was de laatste onafhankelijke gebruiker van het Proximus-netwerk. Verder wil de BMA mogelijke gevolgen van de overname voor Orange onderzoeken. Edpnet werkte namelijk nauw samen met Orange, een samenwerking die na de overname vermoedelijk wordt beëindigd.

Vooralsnog heeft de BMA enkel aanwijzingen van vermeende belemmering. Auditeur-generaal van de BMA, Damien Gerard, stelt dat we aan “het begin van een onderzoek staan”, het is dus nog zeker niet het moment om conclusies te trekken. Gerard wijst er wel op dat de BMA maatregelen neemt mocht het bewijs vinden voor de belemmering van de mededinging. Zo’n maatregel kan zijn dat de overname wordt geblokkeerd en in uiterste gevallen kan de overnamepoging tot boetes leiden.

Zelf een onderzoek gestart

De Mededingingsautoriteit heeft het onderzoek naar de Edpnet-overname zelf opgestart. Proximus hoefde de overname wegens de omzetcijfers van Edpnet zelf niet te melden bij de BMA. Wel werd al voor de overname gehint op de mogelijkheid van de BMA om zelf een onderzoek te starten.

Over de mogelijke gevolgen van een blokkade wordt vooralsnog niet gesproken. Edpnet verkeerde sinds eind 2022 in financiële problemen en verkreeg daarvoor bescherming tegen schuldeisers. Een rondetafelgesprek met schuldeisers liep echter op niets uit, waarna bekend raakte dat het bedrijf verkocht moest worden. Proximus bracht naar verluidt het hoogste bod uit. Ook Orange en Citymesh zouden geïnteresseerd zijn geweest; tegen welke bedragen, is dan weer niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business