Achtergrond

Waarom software-updates cruciaal zijn voor je smartphone

Bij het kiezen van een nieuwe smartphone wordt nog vaak te weinig aandacht besteed aan software-updates. Ze zijn nochtans levensreddend.

Als je vandaag de dag een nieuwe smartphone gaat kopen, is het aanbod enorm. Het is daarom belangrijk om verschillende opties tegen elkaar af te wegen. Je zal daarbij ongetwijfeld kijken naar de technische specificaties van de smartphone. Hoeveel gigabyte opslaggeheugen krijgen we, hoeveel gigabyte RAM-geheugen, hoeveel megapixels hebben de camera’s… Het zijn allemaal belangrijke vragen die het verschil kunnen maken. Er is echter een minstens even belangrijke factor die in de zoektocht vaak vergeten wordt: software-updates.

« Software-updates zijn geen irritant tijdverlies, maar cruciaal voor de beveiliging van je smartphone. »

Software-updates: veiligheid voorop

Maar waarom zijn software-updates nu zo belangrijk? Je herkent mogelijk wel de situatie dat je met je smartphone bezig bent en er een notificatie verschijnt van een nieuwe software-update die beschikbaar is. Echter lijken die altijd op een ongelegen moment te komen, waardoor de verleiding groot kan zijn om deze nog wat uit te stellen. Software-updates gaan immers gepaard met minutenlang je smartphone niet kunnen gebruiken en deze meermaals terug op te moeten starten. Het zou echter een volledig verkeerde instelling zijn om deze software-updates als ‘irritant’ te beschouwen. Ze zijn van vitaal belang om je smartphone een gezond en lang leven te gunnen.

Software-updates zijn heel belangrijk voor de beveiliging van je smartphone. Elke maand duiken er wel weer nieuwe potentiële veiligheidsproblemen op. Vaak zijn dat zwaktes binnen het besturingssysteem die net ontdekt zijn, of bugs die opduiken in een applicatie of code. Om hackers niet de kans te geven om deze zwaktes uit te buiten, rolt Google elke maand een beveiligingsupdate uit voor Android-toestellen. Deze updates missen, maakt je smartphone een stuk kwetsbaarder voor die bugs. Dus is het van belang om die updates zo snel mogelijk te installeren. Het installeren van zulke kleinere updates neemt ook helemaal niet zo veel tijd in beslag.

Elk jaar rolt Google ook grotere software-updates uit. Dan gaat het echt om de vernieuwing van het volledige besturingssysteem, en het toevoegen van nieuwe functies. Google en Apple zijn nu volop bezig met de commerciële uitrol van Android 12 en iOS 15 voor te bereiden. Niet alle smartphonemodellen zullen deze update echter krijgen. Gelukkig kan je online snel vinden of jouw smartphone bij de gelukkigen is. Je hoeft niet per se de allernieuwste versie van Android te hebben om je smartphone te gebruiken. Hou wel in gedachten dat oudere versies dan Android 9 geen beveiligingsupdates meer krijgen. Indien je dit nog hebt, is het stilaan tijd om je smartphone te vervangen. Toch zouden nog 40% van de Android-gebruikers op een niet meer ondersteunde versie rekenen.

“Smartphonefabrikanten pakken graag uit met technische specificaties, maar blijven opvallend stil over hun updatebeleid.”

Groeiend bewustzijn

Je kan het de consument ook niet helemaal kwalijk nemen dat die niet altijd even bewust is van het belang van die smartphone updates. Het zou eigenlijk de verantwoordelijkheid van de fabrikant moeten zijn om hier transparant over te informeren. Bij de voorstelling van hun nieuwste smartphone pakken ze maar al te graag uit met technische specificaties, details over de regelmatigheid en duur van software-updates belanden vaak in de marge. Niet elke consument is er even goed van op de hoogte dat hun toestel maar een beperkte tijd software updates uitgerold krijgt. Eens de ondersteuning gestopt is, kan je je smartphone nog wel gebruiken, maar op eigen risico.

Daar komt gelukkig wel verandering in. Retailers zoals Coolblue geven je informatie over het aantal resterende software-updates, de frequentie van beveiligingsupdates en de kwaliteit van die updates. Zeer nuttige informatie, die er toe zal leiden dat consumenten in de keuze voor hun smartphone hier ook veel meer rekening mee kunnen houden. Een stap in de goede richting!

Android vs iOS

Als je het updatebeleid van verschillende fabrikanten gaat vergelijken, dan zie je dat er grote verschillen bestaan. Apple is de toonaangevende speler als het aankomp op het lang ondersteunen van apparaten. Als je in 2015 een iPhone 6s aankocht, dan mag je je eind dit jaar nog aan een upgrade naar iOS 15 verwachten.

Voor Android-merken loopt de ondersteuning voor de meeste modellen al af na twee of drie jaar. Het merk Nokia is één van de weinige merken die van een betrouwbaar updatebeleid een belangrijk verkoopargument heeft gemaakt. Doordat de software gebouwd is op Android One, kunnen zij updates naar hun gebruikers brengen van zodra deze klaar zijn. Ook Samsung scoort met 4 jaar updates voor alle Galaxy-smartphones met uitgavejaar 2019 en nieuwer goede punten, en Google wil uitpakken met vijf jaar updates voor de nieuwe Pixel 6. Chinese bedrijven lopen wat achter met hun updatebeleid, al lijken spelers als Xiaomi en OPPO wel te beseffen dat regelmatig updates hun slaagkansen in Europa zal verhogen.

Europa wil zich moeien met het update-beleid van fabrikanten. Bij de Europese Unie ligt op dit moment een wetsvoorstel op tafel om vanaf 2023 fabrikanten te verplichten vijf jaar lang beveiligingsupdates uit te rollen voor al hun smartphonemodellen. Dat moet consumenten beter beschermen. Als het van Duitsland afhangt, zou dat zelfs zeven jaar moeten zijn.

Instellingen

Welke smartphone je uiteindelijk ook kiest, vergeet dus niet regelmatig te controleren of je systeem helemaal up-to-date is. Heb je al enige tijd geen notificaties meer ontvangen voor nieuwe software-updates? Dan kan je best zelf even controleren of je alle laatste updates ontvangen hebt. Dat doe je bij de algemene instellingen van je smartphone. Hierin vind je een submenu ‘Software-update’. In dit menu zal je zien of er nog software-updates zijn die je mogelijk gemist hebt, en wanneer je toestel voor het laatst bijgewerkt werd.

Je kan ook de mogelijkheid inschakelen om software-updates automatisch te downloaden wanneer je smartphone verbonden is met een wifinetwerk. Het kan zeker aan te raden zijn om dit te doen. Een updatebestand via mobiele netwerken downloaden is minder aan te raden omdat dit tot extra kosten kan leiden vanwege de grootte van de bestanden. Als je je smartphone updates automatisch laat downloaden, zullen veel stappen van het installatieproces automatisch verlopen. Het enige wat je dan nog moet doen, is even op ‘Ok’ drukken om toestemming te geven voor de installatie. Geloof ons, de beveiliging van je smartphone is die paar minuten tijd meer dan waard!

software-updates android
Controleer in je instellingen of je de laatste updates hebt uitgevoerd. (screenshot Android)

Laatst bijgewerkt op 06/09/21

beveiligingmobieltrending

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken