Nieuws

7 jaar updates? Duitsland eist langere ondersteuning voor smartphones

Krijgen we binnenkort tot zeven jaar updates en ondersteuning voor onze smartphones? Als het van Duisland afhangt wel.

Als we een nieuwe smartphone kopen, dan weten we dat die niet eeuwig mee zal kunnen. Ook al gaan we zeer voorzichtig om met het apparaat, fabrikanten blijven hun oudere modellen nu eenmaal niet ondersteunen. Hoe lang die ondersteuning duurt, hangt af van de fabrikant en het model maar bij veel toestellen is het na twee of drie jaar gedaan met updates. Dat kan beter, vindt Duitsland. Het Duitse IT-magazine Heise schreef vrijdag dat onze oosterburen bij de Europese Unie een voorstel hebben ingediend om fabrikanten te verplichten smartphones tot 7 jaar lang te ondersteunen.

Daarmee wil Duitsland nog verder gaan dan de Europese Unie. Ook de Europese Commissie denkt na over maatregelen die de smartphone-industrie duurzamer moeten maken. Het voorstel van Europa luidt om de ondersteuning wettelijke vast te leggen op vijf jaar. Duitsland vindt dat daar dus nog twee jaar extra updates bovenop moeten komen. Daarnaast moeten ze ook zeven jaar lang reserveonderdelen voorzien voor smartphones.

Fabrikanten verzetten zich

Het voorstel van Duitsland kan niet geheel onverwacht maar op weinig bijval rekenen bij de fabrikanten. De belangenorganisatie DigitalEurope waar de grootste merken in Europa deel van uitmaken, zou alles liefst willen houden zoals het nu is. Dat betekent een wettelijke verplichting van twee jaar lang updates bieden en de reserveonderdelen beperkt houden tot batterijen en displays.

Apple heeft nu het meest betrouwbare updatebeleid. De iPhonebouwer zit al dicht tegen de 7 jaar software-updates die de Duitse overheid wil doorduwen. Alle iPhones tot en met de iPhone 6s uit 2015 zullen de aankomende update naar iOS 15 krijgen. Voor Android-toestellen ligt het aantal updates gemiddeld lager, al zien we dat Android-fabrikanten meer beginnen inzetten op hun updatebeleid. Samsung biedt sinds kort 4 jaar updates op haar meest recente toestellen (vanaf 2019), de Pixel 6 van Google zou met vijf jaar ondersteuning een nieuw record zetten voor Android-smartphones.

Beter beveiligd

Het optrekken van de ondersteuning zorgt er niet enkel voor dat we minder snel een nieuwe smartphone moeten aankopen. Uit gegevens van StatCounter blijkt dat veel consumenten het stopzetten van updates niet als een reden zien om een nieuw toestel aan te kopen. 40% van de Androidgebruikers zou nog met een versie werken die niet langer meer beveiligingsupdates krijgt van Google.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business