Review Velleman Vertex Printer: Volwassen bouwpakket
We hebben ondertussen al een aantal 3D-printers getest in ons lab, maar geen enkele kwam in zo’n kleine doos binnen als de Velleman Vertex Printer. Bewust blijkt achteraf, want het is voor Velleman een pak goedkoper om een 3D-printer in onderdelen te leveren in plaats van een compleet afgewerkt product. Er is een prijsverschil van 300 euro, genoeg om de handen uit de mouwen te steken.
Assemblage en vervangstukken
Velleman voorziet de printer online van een bijzonder gedetailleerde handleiding om te assembleren. Het aantal stappen is ontelbaar, de werkuren die je in totaal nodig zal hebben ook. Wij klokken af op ongeveer acht uur, mits enige handigheid en goed doorwerken. De extra printkop monteren en de software upgraden, kost ons nog een uurtje extra. Klinkt pittig, maar dankzij de eigen assemblage weet je zelf ook hoe de 3D-printer in elkaar zit. Zo kan je in de toekomst gemakkelijker kleine veranderingen aanbrengen en herstellingen uitvoeren, indien nodig. Dat was bij ons al sneller nodig dan verwacht.
Een van onze twee temperatuurmeters was defect door de fragiele aansluitingen, waardoor de temperatuur niet correct werd uitgelezen. Resultaat: een printkop die begon te smelten. Bij een gewone 3D-printer stuur je het toestel direct op, maar in dit geval bestel je gewoon een nieuwe printkop en ga je opnieuw aan de slag. Je moet deze 3D-printer aanzien als een grote Lego-opstelling, met exact hetzelfde plezier als Lego Technics-speelgoed.
Eens alles is geïnstalleerd, moet je de software upgraden om de twee printkoppen aan de praat te krijgen. Gebruik je maar één printkop, dan moet je niets flashen. Wie de handleiding perfect volgt, kan niets verkeerd doen, maar we moeten toch zeggen dat we ons soms wat geïntimideerd voelden. Ook de openbron software die wordt meegeleverd door Velleman, is behoorlijk uitgebreid. Uiteindelijk ga je maar 10% van de functies echt gebruiken, maar die moet je eerst wel zoeken.
Meerkleurig printen
Wanneer de kalibratie 100% voltooid is (reken opnieuw een half uur, zeker met twee printkoppen), kan je starten met printen. Het filament inladen, is relatief eenvoudig wanneer je doorhebt hoe het moet. Reken dus minstens vijf pogingen waar je moet wringen, maar daarna lukt het beter. Het is niet de snelste printer van het pak, maar wat hij afdrukt, is wel van een degelijke kwaliteit in zijn prijsklasse. Zeker de mogelijkheid om met twee kleuren te printen, is uniek voor zijn prijs, maar dan duurt de print gemiddeld iets langer. Je kan figuren printen binnen een oppervlakte van 180 x 200 x 190 millimeter. Zeker wanneer je de volledige oppervlakte gebruikt om iets volumineus te printen, mag je rekenen op één figuur per dag, afhankelijk van de complexiteit.
Moet je schrik hebben om deze printer te assembleren? Absoluut niet, maar je moet wel je tijd nemen en genoeg ruimte voorzien voor alle schroefjes en vijsjes en gereedschap om vlot te kunnen werken. Printen kan rechtstreeks vanaf de pc, of via een SD-kaart die je vooraan kan installeren. Eens het model gesliced is, kan de printer beginnen. Als printer met één printkop zijn er interessantere, goedkopere modellen beschikbaar. Als model met twee printkoppen is hij uniek in zijn prijsklasse, en absoluut de moeite waard.