Reviews

Review AMD Radeon RX 460: Luid maar capabel

Voordelen
Ideale e-sports-kaart
Klein en zuinig
Eerlijke prijs
Nadelen
RX 470 is slechts 40 euro duurder
XFX-versie is storend luid
Aanbevolen prijs: €139
Waar te koop?
Totaalscore 7
Met de Radeon RX 460 richt AMD zich op e-sports. We testten een exemplaar van XFX en ontdekken wederom een goed stuk hardware, al zijn we niet zo enthousiast als bij de voorgangers.

Met de Radeon RX 480 verraste AMD vriend en vijand: de krachtige grafische kaart kon zich meten met Nvidia’s GTX 970 aan een veel scherpere prijs. De RX 470 was nog spectaculairder: voor een smak minder geld legde AMD nauwelijks enkele weken na de lancering van de RX 480 een nog goedkopere kaart in de rekken met bijna evenwaardige prestaties. De RX 460 is de jongste telg in AMD’s nieuwe 14/16 nanometer line-up. De gpu is opnieuw een stuk goedkoper, met een adviesprijs van 139 euro voor het 4 GB-model van de kaart, maar de dip in prestaties is weinig verrassend veel groter dan bij de vorige twee kaarten.

Polaris 10

Waar de RX 470 en de RX 480 gebouwd zijn met de Polaris 10-archictuur, doet de RX 460 het met Polaris 11: een variant voor lagere prestaties, gericht op efficiëntie. De kaart is uitgerust met 14 compute units goed voor 896 stream processors: minder dan de helft van de 2048 stream processors op de 32 compute units van de RX 470. Het verschil in kloksnelheid is kleiner: de RX 460 heeft standaard een boostklok van 1.200 MHz, de RX 470 1.206 MHz. De standaard-versie van de kaart heeft een TDP van amper 75 Watt. Je kan de RX 460 dan ook hardwarematig beschouwen als een halve RX 470.

Aansluitingen

AMD brengt twee variaties van de kaart op de markt. Naast een exemplaar met 4 GB aan GDDR5-RAM vind je ook light-versies met 2 GB aan GDDR5-RAM. Wij testen de RX 460 in de 4 GB uitvoering van XFX. Als referentiedesign laat AMD een gpu zien die een stuk korter is dan een klassiek exemplaar, maar XFX koos er voor om zijn kaart met een stuk plastic uit te breiden. Het langere design accommodeert een grotere heatsink en twee ventilatoren. Dat die heatsink net als één van de ventilators voor een aanzienlijk deel het kunstmatige verlengstuk proberen te koelen, lijkt ons een beetje verspilling. Onze kaart is uitgerust met één DVI-poort, één HDMI-poort en één DisplayPort.

De mindere hardware lijkt zich rechtstreeks te vertalen naar de prestaties. Die zijn volgens 3D Mark vrijwel gehalveerd tegenover de RX 470. Dat lijkt te suggereren dat AMD evenveel uit iedere stream processor kan persen bij deze iets goedkopere kaart dan bij de iets duurdere exemplaren.

E-sports

De lagere prestaties maken de RX 460 helemaal ongeschikt voor schermen met resoluties hoger dan full hd, en zelfs als 1080p-kaart schiet de gpu te kort. In de meeste high-end titels zal je de grafische instellingen een stuk moeten terugschroeven om van een consistente en vlotte framerate te genieten.

Erg is dat niet. AMD richt de kaart immers niet op de high end-gamer, maar op de e-sports-fanaat. E-sports is een mooi woord voor populaire maar grafisch minder zware spellen zoals DOTA en Rocket League. Voor die laatste minder eisende games is deze GPU wel helemaal perfect. De kaart zal je flink boven de 60 fps uitstuwen bij dergelijke titels. Dat de RX 460 niet ideaal is voor grafisch veeleisende games zie je duidelijk in de benchmarks onderaan.

AMD wilde een uitstekende e-sports-kaart maken en de fabrikant heeft dat gedaan. Het lage verbruik en de faire prijs gecombineerd met de juiste prestaties maken van deze gpu een uitstekende kandidaat voor een specifiek type gamer. Wil je wel prachtige graphics over de ganse lijn, dan kijk je beter naar de RX 470. Die is amper 40 euro duurder maar levert je wel dubbel zoveel pk’s. De RX 470 blijft dan ook onze favoriet voor steengoede prestaties voor een eerlijke prijs.

Luid

XFX maakte naar onze mening bovendien een erg matige versie van de RX 470. Het lage TDP gecombineerd met de extra ruimte zouden garant moeten staan voor een stille grafische kaart, maar niets is minder waar. Beide ventilatoren houden zich koest wanneer je de grafische kaart nauwelijks belast, maar zodra ze aan het koelen gaan, schieten de decibels mee de hoogte in. De XFX-kaart is onvergeeflijk luid en dat stoort, zeker omdat MSI de aanzienlijk zwaardere RX 470 met een gelijkaardig formaat wel op een muisstille manier kan koelen.

We raden de RX 460 zonder schroom aan voor de e-sports fanaat. De RX 470 is de betere deal, maar wie de extra prestaties niet nodig heeft, bespaart hier toch een aardig centje. Kijk wel eens rond of je geen stiller exemplaar kan vinden dan de versie van XFX.

amdgrafische kaarthardwarerx 460

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken