Review Samsung Gear 360: betaalbare VR-camera
Van alle 360°-camera’s die we tot nu toe al hebben getest, is de Gear 360 de meest eenvoudige. Nadat je de Gear 360 Manager-app uit de Play Store downloadt, maak je direct verbinding met de camera en heb je toegang tot je foto’s en video’s. Je kan ook een liveview zien van beide lenzen, net als verschillende instellingen aanpassen zoals ISO, sluitertijd, witbalans of HDR. Een pluim voor Samsung qua gebruiksvriendelijkheid, maar let er wel op dat je de app tijdig sluit of de verbinding met de Gear 360 verbreekt. In onze test slurpte een constante verbinding flink wat batterij op.
Bijzonder eenvoudig
De Gear 360 ziet er schattig uit, maar echt handig is het formaat niet om overal mee te nemen. Hij past door zijn ontwerp niet in je broekzak, iets wat de LG Cam 360 en de Ricoh Theta S wel perfect kunnen. Samsung heeft die keuze gelukkig niet voor niets gemaakt. Bovenaan de Gear 360 zit een klein oled-schermpje waar je snel instellingen kan veranderen, de batterijstatus kan zien en de video- of fotomodus kan instellen. Het lijkt een klein detail, maar net door dat schermpje kan je de Gear 360 zonder problemen de hele dag zonder je smartphone gebruiken. De 1.350 mAh-batterij gaat gemakkelijk een hele dag mee, maar hou er rekening mee dat de autonomie een flinke knauw krijgt wanneer je foto’s of video’s naar je smartphone overzet.
De fotokwaliteit is uitstekend, met zelfs bij moeilijke lichtomstandigheden nog steeds een degelijk resultaat. Ook video is uitstekend met een hoge resolutie van 2.840 x 1.920 pixels. Elke f/2.0-lens heeft een 15 megapixel CMOS-sensor aan boord. Foto’s kan je tot 7.776 x 3.888 pixels nemen, wat automatisch de uitstekende scherpte van de beelden verklaart. Enkel de Ricoh Theta S komt heel dicht in de buurt op vlak van fotokwaliteit, maar de Gear 360 presteert het beste van alle 360°-camera’s onder de 500 euro.
Slecht ‘stitchen’
Toch is de Gear 360 verre van perfect, en dat heeft met twee belangrijke elementen te maken: compatibiliteit en ‘stitching’. Hij werkt enkel met de Galaxy Note 5 en Samsung Galaxy S6, S7 en Edge-varianten, en dat is veel te weinig. Iedereen zou deze camera moeten kunnen bedienen. Waarschijnlijk heeft het te maken met de snelheid waarmee bovenstaande toestellen foto’s en vooral video’s aan elkaar kunnen stitchen, maar er moet een betere oplossing mogelijk zijn. Tot slot lukt het stitchen zelf niet bepaald goed bij elke foto. We merkten dat bij 35 procent van de getrokken foto’s fouten werden gemaakt om de beelden aan elkaar te naaien. Je wordt genoodzaakt om dubbele foto’s nemen en de camera een beetje te draaien tussendoor, om teleurstellingen achteraf te voorkomen. Hierin excelleert de Ricoh Theta S net.
Gelukkig is stitchen iets softwarematig, wat ons hoop geeft dat Samsung dit nog verder kan verbeteren in de nabije toekomst. Tot dan blijft de Ricoh Theta S onze keuze van de redactie, met de Gear 360 als heel nipte tweede. Die volgorde kan de komende maanden mogelijk veranderen, maar dat lot ligt in Samsungs eigen handen.