Samsung Galaxy A5 review: middenklasser met sterallures
Deze review is onderdeel van onze grote ‘Smartphonegids 2017’ waarin we 45 smartphones hebben getest. Klik hier voor een overzicht van alle midrange smartphones in de test.
Wanneer je de Samsung Galaxy A5 in de winkel ziet liggen, zou je het toestel gemakkelijk als een vlaggenschip kunnen aanzien. Samsung heeft niet ver moeten zoeken voor een goed design en geeft de smartphone een soortgelijke afwerking mee als de Galaxy S7. Het resultaat is een toestel dat er mooi uitziet, goed in de hand ligt en kan teren op de degelijke AMOLED-schermtechnologie van de Koreaanse smartphonemaker. Wanneer je wat dieper graaft, merk je echter dat de A5 niet opgewassen is tegen echte vlaggenschepen omwille van zijn middelmatige specificaties. Samsung maakt dat goed door slechts iets meer dan 400 euro te vragen voor zijn toestel.
Verbeteringen
De Samsung Galaxy A5 is ondertussen al aan zijn derde versie toe. De eerste A5 kwam in de winkelrekken in 2014, terwijl de tweede versie van de smartphone eind vorig jaar gelanceerd werd. Op de korte tijd dat Samsung heeft gehad tussen de lanceringen van de vorige versie en de nieuwste variant van de A5, heeft de fabrikant het toestel een stuk krachtiger gemaakt. Daardoor is de prijs van de smartphone gestegen. De Galaxy A5 uit 2016 kostte 329 euro; nu ben je honderd euro meer kwijt.
Samsung biedt beide A5’s aan met Android Marshmallow, een 5,2-inchscherm en een resolutie van 1.080 bij 1.920 pixels. Van de overige specificaties kan je afleiden waarom Samsung de nieuwe A5 duurder heeft gemaakt. Het nieuwe toestel heeft een Exynos 7880-SoC, die een octacoreprocessor met een kloksnelheid van 1,9 GHz en een Mali-T830 MP3 bevat. De vorige A5 had een octacoreprocessor met een kloksnelheid van 1,6 GHz en een Mali-T720-GPU. Bovendien geeft Samsung de A5 van dit jaar 3 GB RAM en 32 GB opslagruimte mee, terwijl je het bij de voorganger van het toestel moet stellen met 2 GB geheugen en 16 GB opslagruimte.
Dat de nieuwe A5 betere specificaties heeft dan zijn voorganger, is duidelijk te merken aan de benchmarkscores die de toestellen halen. De nieuwe smartphone van Samsung scoort consequent beter. Met name op de 3DMark-test doet het toestel het stukken beter.
Uniek prijspunt
Met zijn prijskaartje van 429,99 euro zijn er maar weinig toestellen die we rechtstreeks met de A5 kunnen vergelijken. De meeste fabrikanten verkiezen immers om hun toestellen voor minder dan 400 euro uit te brengen, of een echt vlaggenschip te creëren voor meer dan 500 euro. Jammer genoeg voor Samsung is de OnePlus 3T net één van de smartphones die eveneens iets meer dan 400 euro kost.
Sinds de uitrol van de eerste OnePlus weet de Chinese smartphonemaker dure vlaggenschepen het vuur aan de schenen te leggen en met de 3T is dat niet anders. De smartphone bevat een Snapdragon 821, 6 GB RAM en 128 GB opslagruimte, waardoor het toestel het erg goed doet op benchmarktests. Zo haalt de A5 een score van 59.918 op de Antutu Benchmark, terwijl de 3T een score van 155.814 haalt. Dat de overige scores dichter bij elkaar liggen, kan niet verdoezelen dat de smartphone van OnePlus consequent beter presteert.
Autonomie
Op het vlak van autonomie is Samsung daarentegen wel heer en meester. De A5 houdt het maar liefst 12 uur en 43 minuten vol op onze autonomietest, wat door andere toestellen van rond de 400 euro niet kan worden geëvenaard. Zelfs wanneer we vergelijken met de G5, LG’s vlaggenschip van vorig jaar dat ondertussen hard is gedaald in prijs, doet de A5 het beter. Wel kan de A5 het prestatiegewijs niet halen van de LG G5.
Dat de smartphone een goede autonomie heeft, voelden we duidelijk tijdens onze testperiode. Nooit moesten we ons haasten om de A5 in een stopcontact te steken. Bovendien konden we de smartphone met gemak twee dagen op zijn batterij laten werken. Bij wie zijn smartphone dubbel dienst doet als navigatiesysteem, valt dat ongetwijfeld in de smaak.
Design
Behalve een goede autonomie heeft de Samsung Galaxy A5 nog een troef in handen: zijn uiterlijk. Zoals eerder aangehaald paste Samsung een soortgelijk design toe als bij de Galaxy S7, waardoor het toestel er erg leuk uitziet. De metalen randen zorgen ervoor dat de smartphone kwaliteitsvol oogt en de glanzende achterkant geeft het toestel een premium uiterlijk, al trok deze achterkant wel veel vuil van onze vingers aan.
In tegenstelling tot de vlaggenschepen van Samsung kan je de A5 niet krijgen met een gebogen scherm. Wel gebruikt Samsung 2,5 D-glas, waardoor de uiteindes van het scherm lichtjes gebogen zijn. Dit zorgt er niet alleen voor dat de schermranden kleiner lijken, maar dat de smartphone erg goed in de hand ligt. Scherpe randen die in je handen snijden, zal je niet vinden op de Samsung Galaxy A5.
Camera
Op het eerste zicht lijkt het alsof de A5 eveneens potten kan breken met zijn camera. Zowel aan de voorzijde als de achterzijde heeft de smartphone een 16 MP-camera, wat meer is dan je kan terugvinden op de Samsung Galaxy S7. Deze extra megapixels zijn echter geen garantie voor goede foto’s. De camera presteert slechter dan veel 12 MP-modellen die je op andere toestellen kan terugvinden.
Bij goede lichtomstandigheden doet de camera het degelijk, maar wanneer het donker wordt, weet het toestel nog weinig details vast te leggen. Bovendien is de A5 uit 2017 niet voorzien van optische beeldstabilisatie; een functie die het toestel van vorig jaar wel had.
Premium uiterlijk
De Samsung Galaxy A5 is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een smartphone met een premium uiterlijk, maar die onvoldoende geld over hebben voor een vlaggenschip. De autonomie van de A5 is erg goed, maar kan niet verdoezelen dat de overige prestaties eerder middelmatig zijn. Wie een kijkje neemt bij OnePlus, of vlaggenschepen van vorig jaar, zal voor hetzelfde geld een betere smartphone kunnen kopen dan de A5.
Benieuwd hoe de Samsung Galaxy A5 (2017) presteert tegenover de concurrentie? Download nu onze ‘Smartphonegids 2017’ voor een uitgebreid overzicht van specificaties en testresultaten.
[whitepaper title=”Smartphonegids 2017: kies de telefoon die bij je past” thumb_url=”https://cdn.techpulse.be/2017/12/smartphonegids_300.jpg” download_url=”https://www.pages02.net/minocmediaservices/download/20171214_techpulse_smartphones”] [/whitepaper]