Review Sonos Port: je muzikale thuishaven
Het concept van de Sonos Port is niets nieuws. Het is namelijk de opvolger van de Sonos Connect, een apparaat dat je met je receiver of versterker verbindt via de analoge aansluiting. Bij de Connect was er nog een optische uitgang aanwezig, maar deze werd helaas geschrapt bij de nieuwe Port. Het idee van beide apparaten is hetzelfde: wanneer je het apparaat verbindt met je receiver of versterker, kan je via de Sonos-applicatie muziek streamen naar dit apparaat en zo de muziek laten afspelen via je eigen speaker setup. Een ideale oplossing wanneer je reeds bakken vol geld hebt geïnvesteerd in een high-end hifi setup, maar toch de eenvoud van het Sonos-ecosysteem mist.
Het is belangrijk om te weten dat de Port geen versterker is. Je verbindt geen speakers met de Port, je sluit de Port aan op je bestaande receiver of versterker. Zoek je een apparaat van Sonos waar je simpelweg je speaker op kan aansluiten, dan ben je op zoek naar de Sonos Amp. Daar kan je namelijk twee speakers en een subwoofer op aansluiten. Vervolgens kan je bijvoorbeeld je televisie hierop aansluiten zodat de audio van de televisie wordt afgespeeld over je aangesloten speaker. Verrassend genoeg is de Amp niet zoveel duurder dan de Sonos Port. Voort de Port betaal je 449 euro terwijl de Amp voor ’slechts’ 700 euro van eigenaar wisselt.
Té minimalistisch
De Sonos Port ziet er een stuk gelikter uit dan de ondertussen gepensioneerde Connect, als je het mij vraagt. In eerste instantie doet hij met zijn minimalistische zwarte uitstraling denken aan een grotere versie van de Apple TV. Op het apparaat vind je enkel een ledstrookje die typerend is aan Sonos-apparaten. In tegenstelling tot de Connect, werden ook de knoppen volledig achterwege gelaten. Ik had verwacht dat het apparaat Touch controls zou hebben waarmee je muziek kan pauzeren/hervatten, een nummer kan overslaan of het volume kan verhogen of verlagen, maar dit moet allemaal via de app gebeuren.
Achterop vind je in eerste instantie twee ethernetpoorten om het apparaat aan te sluiten op je netwerk. Ook is het mogelijk om het apparaat via wifi te verbinden met het internet. Daarnaast vind je een 12V trigger-output die nieuw is ten opzichte van de Connect. Heeft je receiver of versterker een trigger input, dan kan je deze apparaten zo aan elkaar koppelen. Wanneer je vervolgens muziek streamt naar de Port, wordt deze trigger-poort geactiveerd. Je receiver of versterker ontvangt vervolgens dit stroomsignaal en kan zichzelf zo automatisch inschakelen. Stop je met muziek streamen, dan wordt je receiver of versterker ook automatisch uitgeschakeld. Een enorm handige toevoeging!
Onderaan vind je analoge in- en uitgangen. De output is duidelijk: hiermee verbind je de Port met je receiver of versterker. Dit doe je via de analoge uitgang of de digitale uitgang. Via de lijningang kan je zo bijvoorbeeld een CD-speler aansluiten op je Port, maar Sonos geeft vooral zelf het voorbeeld van een platenspeler. Een gek voorbeeld als je het mij vraagt, want de Port beschikt niet over een voorversterker. Je zal dus nog zelf een phono-voorversterker moeten regelen of een platenspeler gebruiken waarbij dit reeds voorzien is. Wanneer je een apparaat zoals een platenspeler aansluit op je Port, is dit apparaat meteen toegankelijk voor alle speakers in je Sonos-ecosysteem. Heb je bijvoorbeeld 5 Sonos-speakers verspreid in je huis (in de woonkamer, keuken, badkamer, etc), dan kan je dus de audio van je platenspeler streamen naar al deze apparaten. In de Sonos-app vind je dan een nieuwe toevoeging ‘Lijningang’ tussen al je andere diensten.
In de doos krijg je enkel een enkele (korte) RCA-kabel waarmee je de Port kan verbinden aan je receiver. Je krijgt geen coaxkabel voor de digitale uitgang of een kabel voor de volt trigger. Gezien de prijs van het pakket, is het behoorlijk teleurstellend dat niet alle kabels voorzien werden.
Geluidskwaliteit
Het is niet geheel duidelijk welke interne hardware Sonos precies gebruikt, maar ik kan alvast zeggen dat de geluidskwaliteit prima klinkt, net zoals je van het bedrijf gewend bent. Sonos heeft dus zeker niet bespaard op de aanwezige D/A Converter. De uiteindelijke geluidskwaliteit zal natuurlijk grotendeels afhangen van jouw versterker/receiver en de aangekoppelde speaker. Ik moet meteen de kanttekening maken dat ik altijd streef naar audio van de hoogste kwaliteit, maar absoluut geen erkende audiofiel ben. Ik heb ook nooit de Connect gebruikt, dus ik heb geen vergelijkingsmateriaal om beide apparaten te vergelijken. Als we Sonos echter mogen geloven, zou de audiokwaliteit aanzienlijk verbeterd moeten zijn.
Snufjes
Toen ik las dat de Port ondersteuning biedt voor spraakassistenten zoals Alexa en Google Assistant, had ik verwacht dat er een interne microfoon aanwezig zou zijn (zoals bij de Sonos Move). Verkeerd gedacht, zo blijkt, want de ondersteuning betekent simpelweg dat je het apparaat kan koppelen aan je bestaande smart home ecosysteem. Heb je een Google Home, dan kan je bijvoorbeeld vragen om muziek te streamen naar je Sonos Port.
Een andere nieuwigheid is de toevoeging van AirPlay 2, net zoals bij alle recente Sonos-apparaten. Zo stream je heel eenvoudig muziek van je Apple-apparaat naar alle speakers in je Sonos-netwerk.
Conclusie
Waar de Connect bij lancering slechts een kleine 300 euro kostte, gaat de Port voor niet minder dan 450 euro over de toonbank. Een hallucinant prijskaartje, als je kijkt wat je er slechts voor terugkrijgt. In plaats van een manier van Sonos om die-hard fans een oplossing te geven om het Sonos-ecosysteem verder te integreren in leven huis, voelt dit meer als een middelvinger naar die fans. De kwaliteit is fantastisch en we verwachten ook niets minder van Sonos, maar dit prijskaartje valt simpelweg niet te rechtvaardigen. Heb je een Connect, dan is er vrijwel geen enkele reden om over te stappen naar de Port, behalve wanneer je bijvoorbeeld AirPlay 2-ondersteuning nodig hebt. Besef wel dat je dan een optische uitgang en touch controls inlevert. Audiotechnisch stelt de Port zeker niet teleur, maar door het veel te hoge prijskaartje kan ik dit product simpelweg niet aanraden.