OnePlus Buds Pro review: Uitstekend geluid, mindere ANC
Waar me niet bijzonder enthousiast waren over de eerste generatie Buds, waren de OnePlus Buds Z wel een schot in de roos naar onze mening. We keken dan ook uit om aan de slag te gaan met de nieuwe Buds Pro, die heel wat te bieden hebben voor de scherpe prijs van 149 euro en zo al snel 50 euro goedkoper zijn dan de populaire AirPods Pro van Apple.
Specificaties
Kort samengevat gaat het om draadloze oortjes (true wireless) met slimme ruisonderdrukking, ook wel bekend als Smart Adaptive Noise Cancellation (Smart ANC). Deze technologie moet tot 40 decibel aan lawaai gaan wegfilteren en doet dat door je omgeving te analyseren. OnePlus gebruikt voor de oortjes dynamische 11 millimeter drivers die voor muziek zullen zorgen via de Low Latency High-Definition Audio Codec (LHDC) in combinatie met Bluetooth 5.2. De vertraging is zo amper 94 milliseconden. Ook ondersteuning voor Dolby Atmos is aanwezig en er is voorzien in IP55 water- en zweetbestendigheid, waardoor je er zelfs met door de regen kan wandelen.
Ontwerp
De OnePlus Buds Pro zijn beschikbaar in een witte en mat zwarte variant, elk met een overeenkomstige case. De steel zelf is opgemaakt uit aluminium en zorgt ervoor dat de oortjes makkelijk te onderscheiden zijn van andere merken. Persoonlijk viel dit ontwerp zeker in de smaak. Eens de Buds Pro goed in je oren zitten dan blijven ze daar zitten, tenzij ze lichtjes verschuiven wanneer je in de steel knijpt om de bediening te activeren (pauzeren, volgend nummer,…)
Batterijduur
De case laat je de oortjes makkelijk opbergen, maar zorgt er natuurlijk ook voor dat ze opgeladen blijven. Bij een volle lading kan je tot 38 uur muziek luisteren. De Buds Pro zelf leveren tussen de vijf en zeven uur muziekplezier, afhankelijk of je ANC aan hebt staan of niet. OnePlus staat natuurlijk ook bekend voor Warp Charge om razendsnel op te laden, in dit geval al 10 uur in 10 minuten. De case is bovendien ook voorzien van Qi-oplaadtechnologie, waardoor je ze draadloos kan opladen. Zeer handig, want dat kunnen we met onze OnePlus 9 Pro, die omgekeerd draadloos opladen ondersteunt.
OnePlus geeft natuurlijk ook graag een eigen draai aan zijn producten en dat zien we deze keer in de vorm van Zen Mode Air. Wie een OnePlus-smartphone gebruikt kent de Zen Mode functie vast wel en heeft misschien al eens zijn of haar smartphone volledig geblokkeerd om even tot rust te komen. Bij de OnePlus Buds Pro is het doel hetzelfde, maar deze keer spelen de oortjes ontspannende geluiden zodat jij tot rust kan komen. Zen Mode Air geeft je de keuze tussen vijf voorinstellingen, bestaande uit bijvoorbeeld een zonsopgang met tjirpende vogels of een nachtscène met een uil en knetterend kampvuur. Een leuke toevoeging die we graag gebruikten als we even geen zin meer hadden om muziek te luisteren. De functie is bovendien makkelijk te activeren door de steel van de Buds Pro drie seconden ingedrukt te houden.
Geluidskwaliteit en ANC
De geluidskwaliteit van de Buds Pro is naar onze mening prima. Diepe bassen moet je niet verwachten, maar je favoriete muziek zal nooit slecht klinken, of het nu tophits uit de jaren ‘80 zijn of recente nummers. We namen ook deel aan onze redactievergadering met de oortjes in en stemmen kwam helder door, afhankelijk van de microfoons van onze collega’s natuurlijk.
Enkel over ANC zijn we minder enthousiast. Lawaai van buitenaf wordt voldoende gefilterd en hoewel het niet vergelijkbaar is met de ANC van top-hoofdtelefoons zoals de Sony WX1000XM3 of de Sony WH-1000XM4 oortjes, zorgt het resultaat ervoor dat je je even van de buitenwereld kan afzonderen. Helaas niet in alle rust en stilte, want wij bleven een lichte ruis horen wanneer ANC aanstond en we geen muziek speelden. Niet meteen de pure stilte die OnePlus adverteert. De ruis was ook aanwezig bij het luisteren van podcasts en audioboeken en verdween meteen als we ANC uitzetten. Soms verdween de ruis wel, maar werd het vervangen door een licht elektrisch geluid, dat nog het beste als coil whine kan omschreven worden. Volgens PCMag gaat het hier om een kleine hoeveelheid hoge-frequentiegeluiden die doorgelaten worden en klinken als ruis, iets dat wel vaker voorkomt bij in-ears met ANC.
Naast de keuze tussen de laag/slim/max ruisonderdrukking kan je ook opteren om de ANC uit te zetten, iets dat we geregeld deden om bovenstaand probleem tegen te gaan. Met de passieve ruisonderdukking kom je ook al best ver. Je kan ook opteren voor de transparantiemodus, die het net makkelijker maakt om iets van je omgeving te horen. Handig op een drukke weg waar je graag extra aandacht besteedt aan het verkeer. Deze instellingen en andere zijn ingebouwd in je OnePlus-smartphone of zijn beschikbaar in de HeyMelody-app van partner OPPO als je de Buds Pro met een ander merk smartphone wil gebruiken. Andere extra’s zijn de pasvormtest en de persoonlijke geluidsversterking, die je door een kort hoortest gidst en zo de geluidsprestaties aanpast.
Eindoordeel OnePlus Buds Pro
De OnePlus Buds Pro hebben heel wat goede eigenschappen: de geluidskwaliteit is uitstekend, het ontwerp is knap (zeker in mat zwart), de batterijduur is heerlijk lang en Zen Mode Air helpt je ontspannen. Helaas is de ruisonderdrukking niet zo stil als we gehoopt hadden en is de extra ruis die daardoor ontstaat best vervelend. Hoe vervelend zal afhangen van je gevoeligheid aan dit soort geluid en of je al eens vaak podcasts en audioboeken luistert (of gewoon niets). Speel je muziek van punt A naar B dan heb je weinig reden om de Buds Pro links te laten liggen.
De OnePlus Buds Pro zijn nog tot 24 augustus middernacht exclusief te koop via OnePlus.com, waarna ze ook via partnerkanalen verkrijgbaar zullen zijn.