Reviews

Jabra Elite 3 review: betaalbaar, degelijk & AptX

Jabra Elite 3 review
Voordelen
Aantrekkelijke prijs
AptX-codec
Lichtgewicht
Nadelen
Geen AAC
Aanbevolen prijs: €79,99 euro
Waar te koop?
Totaalscore 8
Jabra doet het weer met de nieuwe Elite 3. Wij gingen ermee aan de slag en waren meteen verkocht. De earbuds scoren op verschillende vlakken.

Op 1 september kondigde de Deense audiogigant Jabra een reeks van 3 nieuwe earbuds aan: de Elite 7 Pro, 7 Active en de Elite 3. Ook met de laatste in de rij zijn we aan de slag gegaan. De Elite 3 is een echte budget-krachtpatser. Je vindt namelijk niet gemakkelijk earbuds onder de 100 euro met AptX. Wie dus op zoek is naar een paar nieuwe earbuds en niet meer dan 100 euro wil uitgeven, zal bij de Elite 3 zijn of haar gading wel vinden.

Features

  • Connectiviteit: Bluetooth 5.2, 6 apparaten, geen multipoint
  • Batterij: 7 uur luistertijd, 28 uur met charging case
  • MultiSensor: 4 microfoons voor betere gesprekken
  • IP55: water- en stofresistent
  • Codecs: AptX, SBC, geen AAC
  • ANC: passief, geluidswerend ontwerp
Verkrijgbaar in 4 verschillende kleuren.

Jabra Elite 3: warm en licht

De Elite 3 heeft geen actieve ruisonderdrukking aan boord. Toch heeft Jabra duidelijk gekozen voor een geluidswerend ontwerp. Daardoor is heel wat achtergrondgeluid al weggefilterd. Natuurlijk mag je dat niet vergelijken met de actieve ruisonderdrukking in de Elite 7 Pro, maar voor veel mensen kan het wel al voldoende zijn. Dat ontwerp maakt dat de eabuds (althans bij mij) heel goed in de oren zaten. Je krijgt bij aankoop ook drie verschillende oordopjes mee, afhankelijk van je oren.

Qua design oogt de Jabra Elite 3 heel herkenbaar. Het verschil met bijvoorbeeld de Elite 75t is niet groot, al zijn de knoppen op de earbuds zelf nu wel in dezelfde kleur als de rest van de earbud. Bij de vorige Elite-reeks hadden die knoppen altijd een donkergrijze kleur. Elke earbud weegt 4,6 gram, wat van de Elite 3 lichtgewichtmodellen maakt. Daardoor zijn ze ideaal voor zowel sport- als kantoorgebruik of voor entertainmentdoeleinden.

Dit exemplaar heeft ook Mono Mode gekregen. De technologie van Jabra maakt het mogelijk om één earbud apart te gebruiken, zonder dat ze in slaapmodus gaan of je muziek pauzeren. Heel erg handig, vinden we dat. Helaas ondersteunt de bijhorende oplaadcase geen draadloos laden. Je kan wel snelladen waarbij je ongeveer na een kwartiertje al een uur luisterplezier hebt.

Jabra Elite 3 review
Mét aptX, zonder AAC.

Codecs & audiokwaliteit

Heel wat mensen vinden het steeds belangrijker om met hun draadloze hoofdtelefoon hun muziekkwaliteit te behouden. Het is daarom niet slecht om ook even stil te staan bij de codecs die de Elite 3 ondersteunt. Voor Androidgebruikers hebben we dan ook goed nieuws: de AptX-codec wordt ondersteund, naast de standaard SBC-codec. Voor iPhonegebruikers is er helaas geen AAC voorzien. Daarvoor raden we de AirPods of Anker SoundCore Liberty Air 2 aan. De Elite 3 hebben bluetooth 5.2 aan boord, waardoor ze klaar zijn om in de toekomst bluetooth LE en de LC3-codec te gaan ondersteunen.

Over de audiokwaliteit hebben we zeker niet te klagen. Jabra heeft een echte prijsbreker op de markt gebracht. Voor 80 euro krijg je een stel earbuds dat een zeer gevarieerd muziekprofiel door je oren blaast. Via de Jabra Sound+ kan je HearTrough eventueel activeren al kan je via Mono Mode ook één oortje uit doen. De Elite 3 heeft geen manuele EQ zoals bij de Elite 7 Pro of oudere Elite-serie. In de plaats kan je wel gebruikmaken van de standaard music presets in de mobiele applicatie. Standaard lijkt de instelling te focussen op zachtere middentonen. Zelf zijn we meer fan van de bass boost, afhankelijk van het type muziek dat je gaat afspelen. De meeste genres doen het goed met de Elite 3, dus meer moet dat niet zijn.

Jabra Elite 3 review
Nieuw versus – een beetje – ouder.

Elite 3 V.S. Elite 75t

In deze review is een korte vergelijking met de iets oudere Elite 75t zeker op zijn plaats. Het model is al langer in omloop en kan mogelijk een beter alternatief zijn voor wie net iets meer wil dan de basics uit de Elite 3. De Elite 75t heeft namelijk een oplaadcase die je wel draadloos kan laden, actieve ruisonderdrukking en een manuele EQ in de Sound+-app. Qua audiokwaliteit horen beide modellen volgens ons naast elkaar. De Elite 3 haalt misschien hier en daar wat meer detail naar boven in achtergrondgeluiden en stemmen. Verder hoeven we daar geen woorden aan vuil te maken. De Elite 3 kosten vandaag 79,99 euro terwijl je voor de 75t toch 129 euro moet neerleggen. Als je nog op jacht bent naar een nieuw paar earbuds, kan het wel de moeite zijn om de prijs van de 75t’s in de gaten te houden, aangezien die in het licht van Black Friday en de feestdagen nog kan dalen.

Jabra Elite 3 review
Punten op 10.

Iets voor jou?

Het voordeel aan deze lichtgewicht Jabra Elite 3 is de aantrekkelijke prijs. Voor 80 euro krijg je heel wat terug, het nieuwe model is een paar basic earbuds zonder veel toeters en bellen. Dat kan voor heel wat mensen al meer dan voldoende zijn. Zit je bijvoorbeeld niet constant op de bus of tram en is actieve ruisonderdrukking voor jou helemaal niet belangrijk? Dan is de Elite 3 ideaal. Bovendien krijg je de AptX-codec aan boord als je een Androidgebruiker bent, een leuke extra voor wie audiokwaliteit ook niet onbelangrijk vindt. Het model is dus breed inzetbaar, wat van deze buds een echte prijsbreker maakt.

audioontspanningReviews

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken