Reviews

Jabra Elite 7 Pro review: onderweg naar de top

Jabra Elite 7 Pro Review 2
Voordelen
Klein en licht
Heel degelijke audio en ANC
Bluetooth 5.2
Nadelen
Geen AptX
Multipoint ontbreekt
Ruimte voor verbetering in ANC
Aanbevolen prijs: €199
Waar te koop?
Totaalscore 8
Wij gingen aan de slag met Jabra's Elite 7 Pro earbuds. We maken de vergelijking met Sony's WF-1000XM4 en dit is onze conclusie.

In juni testten we de Sony WF-1000XM4 earbuds uit. Deze toppers van Sony konden haast niet beter, al waren er wel enkele werkpuntjes. De XM4’s waren tot nu toe onze favoriete earbuds maar met de komst van de Elite 7 Pro is het de moeite om onze mening te herzien. Waarom juist? Dat lees je in onze compacte review.

Jabra Elite 7 Pro: een lichtgewicht krachtpatser

Al sinds 2019 test onze redactie jaarlijks de nieuwe reeks van Jabra. Onder de merknaam Elite haalt de audiogigant zijn beste snufjes boven om te tonen wat ze allemaal in hun mars hebben. De Elite 65t, 75t en 85t hebben tot nu toe ieder jaar opnieuw bewezen dat Jabra een naam is die niet mag ontbreken in toplijstjes. Dit jaar pakt het bedrijf het een beetje anders aan, in de Elite-reeks werden twee modellen gelanceerd: de Elite 7 Pro en de Elite 3.

Bij de aankondiging van de nieuwe serie werd al duidelijk dat de Elite 7 Pro lichter zou zijn dan zijn voorgangers. Dikwijls is dat een verschil dat nauwelijks voelbaar is als gebruiker, bij dit nieuwe model ligt dat wel degelijk anders. Bij het uitpakken merk je meteen ook al dat de charging case een pak kleiner is dan die van de Elite 85t’s. Als je de Elite 7 Pro uit hun case haalt valt het ook meteen op hoe licht de earbuds zijn geworden. We waren verbaasd over het lichte gewicht en konden niet geloven hoe al die hardware daarin kon verwerkt zitten. De oordopjes zijn 16% kleiner en wegen 5,2 gram per stuk.

Qua installatie en gerbuik is de Elite 7 Pro gelijk aan zijn voorgangers. Leg je ze in de charging case, dan sluiten ze af, haal je ze eruit dan activeren ze zichzelf automatisch en proberen ze zich te koppelen met het laatstgebruikte toestel. Via de Jabra Sound+ app kan je bovendien gepersonaliseerde ruisonderdrukking instellen, een fijne toevoeging.

Specificaties

  • Bluetooth 5.2
  • Apparaten: koppel tot 8 apparaten (niet tegelijkertijd), geen multipoint
  • Batterij: 8 uur luistertijd, 30 uur met charging case
  • MultiSensor: 4 microfoons voor betere gesprekken
  • IP57: water- en stofresistent
  • AAC- en SBS-codec: geen AptX helaas
  • ANC: actief, geluidswerend ontwerp en ruisonderdrukking tijdens gesprekken

Audiokwaliteit in de praktijk

De kwaliteit van earbuds begint vaak bij de manier waarop ze in je oren zitten. Met Jabra’s MyFit toont de applicatie hoe je de earbuds beter in je oren kan steken voor betere ANC maar ook audiokwaliteit. We raden deze tool zeker aan om eens te gebruiken. We moeten het toegeven, de audiokwaliteit in deze kleine earbuds is ongelofelijk. Warme, diepe bassen, heldere stemmen en gesprekken, lichte tonen die niet te scherp naar voren worden geduwd. Bijna iedere muziekstijl komt goed tot zijn recht in de Elite 7 Pro.

Die kwaliteit wordt aangestuurd door technologie die Jabra van nul opnieuw heeft herwerkt voor de Elite 7 Pro’s. Ze maken gebruik van een 6mm-driver die door de Deense fabrikant op voorhand werd getuned voor alle mogelijke muziek en stijlen. Toch heeft Jabra ervoor gekozen om geen AptX-codec te voorzien in het nieuwste paar. Waarom is niet duidelijk. De Sony WF-1000XM4’s hebben deze ondersteuning dan weer wel. Wat ze dan wel weer hebben is de ondersteuning voor het gebruik van één earbud. Een handige nieuwkomer.

Ruisonderdrukking

Ook over de actieve ruisonderdrukking valt wat te zeggen. Deze is duidelijk geraffineerder dan bij de voorgangers. De Elite 7 Pro’s komen daardoor echt in de buurt van de ruisonderdrukking die Sony’s XM4’s bieden maar focussen zich meer op lagere tonen. Auto’s, motoren en ga zo maar door worden daardoor beter weggefilterd. De XM4’s van Sony focussen zich dan weer meer op middentonen waardoor je een groter bereik van externe geluiden kan wegfilteren. Je merkt dus bij de Elite 7 Pro’s dat sommige geluiden – ondanks de actieve ruisonderdrukking – toch nog doorkomen.

Als je niet helemaal tevreden bent kan je via de personaliseerinstellingen in Jabra Sound+ bij Active Noise Cancellation en MySound je audio-ervaring personaliseren en verbeteren. In ons geval heeft vooral MySound – een technologie die vergelijkbaar is met die van Nura – veel geholpen.

HearTrough & telefoongesprekken

HearTrough is een functie die al heel lang in de Elite-reeks zit. Ieder jaar wordt ze wat beter en dat merk je wel. Als je HearThrough inschakelt hoor je meteen gesprekken of achtergrondgeluiden die voor jou op dat moment belangrijk zijn. Stelt iemand jou bijvoorbeeld een vraag terwijl je geniet van je favoriete muziek? Dan kan je met HearTrough zonder problemen een gesprek voeren zonder dat je daar iedere keer je earbuds voor moet weghalen.

Jabra Elite 7 Pro: beter dan Sony?

Bij het begin van onze review gaven we aan dat het de moeite is om de Jabra Elite 7 Pro te vergelijken met Sony’s XM4’s. Toch moeten we toegeven dat Sony op verschillende vlakken toch nog beter scoort. Vooral de kwaliteit van de actieve ruisonderdrukking en de aanwezigheid van AptX houden de XM4’s op #1.

Zijn de Jabra Elite 7 Pro’s daarom minder? Helemaal niet. De Deense audiogigant weet perfect wat ze in huis hebben en heeft alles uit de kast gehaald om een set bangelijke earbuds af te leveren. De voordelen? Kleine en lichte earbuds die in ieders oren passen, degelijke ANC, diepe bassen en respect voor details in muziek en gesprekken, handige tools in de Sound+-app en bluetooth 5.2. Als je al deze pluspunten bij elkaar optelt tonen de Elite 7 Pro’s dat ze de vergelijking waard zijn en dat Sony moet oppassen. Tot slot zijn deze Jabra’s ook bijna 80 euro goedkoper, zeker de moeite waard om te overwegen dus. Jabra heeft nog ruimte voor verbetering maar wij zijn fan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business