Reviews

Review Jabra Elite 85t: De beste ANC-earbuds van het moment

Jabra Elite 85t
Voordelen
Geavanceerde ruisonderukking
5 uur luisterplezier met ANC
Draadloos opladen
Nadelen
Iets groter dan voorganger
Niet om te sporten
Aanbevolen prijs: €229,99
Waar te koop?
Totaalscore 9
Zijn de steengoede 75t’s nog beter geworden? Het antwoord is ja. De Jabra Elite 85t staat dit jaar mee in de top 3. Benieuwd? Lees dan zeker verder.

Bijna exact een jaar geleden schreven we nog hoe Jabra de concurrent doet blozen met zijn Elite 75t earbuds. Al de rest kon inpakken, de Elite-versie van Jabra was een ware Airpods-killer. En dat is tot op vandaag nog steeds zo. Maar, alles kan beter. En dat geldt ook voor deze earbuds. Daarom brengt de audiofabrikant dit jaar de Elite 85t. Je vraagt je waarschijnlijk of het verschil met de voorganger nu zo groot kan zijn. De verschillen zijn er en we leggen ze graag voor je uit in deze review.

Jabra Elite 85tDezelfde blik, verbeterde technologie.

Design van de Elite 85t

Het eerste dat opvalt is natuurlijk het uiterlijk van deze draadloze earbuds. Vorig jaar gaf Jabra zijn earbuds nog een grondige facelift. Maar dat is uiteraard niet ieder jaar nodig. De Elite 75t’s waren kleiner en fijner. Dit jaar hebben ze grootendeels hetzelfde uiterlijk, al zijn ze iets groter door de extra technologie die de 85t’s nu aan boord hebben. Dat wil zeggen dat de nieuwe earbuds ook iets meer uit je oor hangen, al is dat niet echt een probleem. Ze zitten nog steeds enorm comfortabel.

Verder zitten dezelfde fysieke knoppen van de Elite 75t ook in de 85t-serie. Daarmee kan je eenmaal, tweemaal of driemaal duwen in combinatie met de commando’s die je zelf via de Sound+-app hebt gegeven. Een handige extra die we ook blijven als één van de sterke punten zien. Vaak zijn touchcontrols op hoofdtelefoon en earbuds onhandig omdat je ze sneller per ongeluk activeert.

Jabra Elite 85t
De Elite 85t heeft een dedictated chip voor ruisonderdrukking.

Geavanceerde ruisonderdrukking

Dit is de technologie waarmee Jabra echt wel aan de top staat. Met hun zogenaamde Advanced Active Noise Cancellation heeft de audiogigant een specifieke ruisonderdrukkingchip gebouwd. Die nieuwe chip zit dus in de Elite 85t en maakt dat de actieve ruisondrukking op deze earbuds gewoon fantastisch is. De Jabra Elite 85t staat daarmee aan de top. Net zoals bij de andere grootspelers kan je ook hier de ANC aanpassen in de applicatie. Dat maakt de controle groter. Maar we blijven erbij, voor deze prijs kan je volgens ons niet beter vinden. De 85t’s zijn ware toppers.

Verder heeft de 85t grotere speakers aan boord. 12mm om precies te zijn. Dat maakt de speakers dubbel zo groot dan voorganger 75t. Als we ze vergelijking met elkaar, dan hoor je dat wel. De nieuwe serie lijkt meer warme tonen te vullen in je oren en meer diepte te creëren. Ook de algemene audiokwaliteit is daarmee vooruit gegaan. We blijven fan. Eén van de weinige dingen die ons wel af en toe ergeren zijn de systeemgeluiden van de earbuds. Als je volume wat hoog staat kunnen de geluiden van pauzeren of koppelen pijnlijk aan je oren zijn. Jabra mag die systeemgeluiden gerust standaard lager zetten dan de rest. Vooral ook omdat je ze niet altijd verwacht.

Jabra Elite 85t
Sound+ heeft nog wat leuke extra’s in petto.

Sound+ en batterij

Net zoals bij alle Jabra earbuds kan je de Elite 85t-serie perfect bedienen via Sound+. De applicatie is beschikbaar voor Android- en iOS-toestellen en heeft nog heel wat leuke extra’s aan boord. Bovenaan zitten meteen de drie modi waarmee je ANC en omgevingsgeluid handmatig kan instellen. Jabra biedt ook 6 gemakkelijke voorinstellingen aan waarmee je kan spelen op basis van de muziek die je aan het luisteren bent. Zo kan een podcast beter klinken in de speech voorinstelling en bass boost je techno-plaatjes beter doen uiten. Het is ook mogelijk om de pagina aan te passen met widgets naar keuze.

Onder het tabblad discover zitten dan weer extra’s als MySound en MyControls. Met die laatste kan je eenvoudig de twee fysieke knoppen op je Elite 85t’s aanpassen naar keuze. Met MySound heeft de audiogigant een persoonlijke audio-ervaring in petto. Het concept doet wat denken aan de technologie van Nura in de Nuraphone en Nuraloop earbuds. Ze geven net dat tikkeltje meer.

Qua batterij zit je met deze earbuds ook zeker safe. Het bedrijf claimt 7 uur luisterplezier zonder ANC, en zo’n dikke 5 uur met de geavanceerde ruisonderdrukking geactiveerd. In de praktijk kunnen we die claim bevestigen. De earbuds gaan lekker lang mee zodat je niet te vaak moet denken aan opladen. Zeker in combinatie met de ruisonderdrukking is dat een dikke pro voor Jabra. Moet je dan toch opladen? Steek je earbuds in de case en leg ze op een Qi-charger. Weg met onhandige kabels.

Jabra Elite 85t: iets voor jou?

Als je de Elite 75t’s al hebt is de keuze om nu al over te stappen misschien niet eenvoudig te maken. Maar het is wel echt de moeite waard vinden we. Zeker voor wie nu op zoek is naar earbuds die zijn omgevingsgeluid moeten counteren, is met de 85t’s zoet voor de komende jaren.

Met al dat thuiswerk en kinderen die mogelijk thuis moeten blijven komt de geavanceerde ruisonderdrukkingstechnologie van Jabra ook gewoon goed van pas. Doe daar de lange batterijduur en het draagcomfort bij en je hebt jezelf overtuigd. Over de kleine irritaties zoals de systeemgeluiden: de audiogigant zou eraan werken, dus vermoedelijk zal dat in één van de volgende updates ook opgelost worden.

De earbuds zijn vanaf vandaag te koop (pre-order) bij verschillende online retailers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business