Nieuws

Android 15 brengt donker thema naar álle apps

© iStock / Urupong
Niet alle apps ondersteunen een donker thema. Android 15 zorgt ervoor dat dat niet nodig is, en maakt alle apps donker als je dat wil.

Een van de meest populaire functies op Android, is de mogelijkheid om een donker thema toe te passen op het systeem. Sinds Android 10 is er de mogelijkheid om dat thema op alle apps toe te passen. Apps die kunnen schakelen tussen een donkere en lichte modus, kunnen het systeemthema daardoor volgen. Bepaalde apps hebben echter geen donkere modus, zoals die van Fitbit of Amazon Shopping. Android 15 brengt daar binnenkort verandering in.

Voorlopig verborgen

De functie zit eigenlijk al in de laatste bètaversie voor Android 14: versie QPR2 Beta 2. Sinds die update zit er een verborgen schakelaar in het besturingssysteem. Je ziet hem nog niet verschijnen, maar volgens de broncode moet die op de pagina ‘Kleur en beweging’ komen te staan, bij de toegankelijkheidsinstellingen. De schakelaar lijkt heel sterk op die in Android 10 geïntroduceerd werd. Die staat bij de ontwikkelaarsinstellingen, onder de systeemopties. Alleen: de nieuwe schakelaar werkt veel beter, en voor veel meer apps dan die bestaande.

De schakelaar die met Android 10 in de ontwikkelaarsopties verscheen, is nooit echt veel gebruikt geweest. De functie gaat eerst kijken naar de app en legt daar automatisch een donker thema over. De schakelaar werkt dus ook voor apps die geen donkere modus hebben. Ontwikkelaars kunnen de ondersteuning voor die functie echter uitzetten, waardoor apps toch niet donker worden. Daar hebben ze op zich goede redenen voor: niet alle aspecten van alle apps worden even mooi omgezet naar een donker thema.

Lichte apps donker maken

De nieuwe schakelaar, die veel bereikbaarder wordt voor gebruikers, pakt die problemen aan. Android Authority slaagde erin om de functie alvast een keertje te activeren. De nieuwe functie is nog steeds niet perfect: opvallende knoppen vallen in het donkere thema soms minder op. Toch valt op dat die de systeemthema’s veel beter aanpast dan de vorige optie: nu wordt bijvoorbeeld de volledige Fitbit-app donker, terwijl dat voordien enkel voor de navigatiebalk onderaan kon.

Broncode voor die donkere modus zit al een tijdje in Android, maar de opties zelfs zijn nog niet zichtbaar. De kans is groot dat de functie in een toekomstige bètaversie voor Android 15 opduikt: ondertussen staat de code al sinds januari klaar, en lijkt alles naar behoren te werken. Het is dus nog even wachten voor je alle apps een donker thema kan aanmeten, maar de functie zit er wel aan te komen.

Uitgelicht artikel Vind Mijn Apparaat Android 15 berekent de levensduur van geheugenchips
android 15betamobielsmartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen