Nieuws

Android 15 berekent de levensduur van geheugenchips

Android-logo 2023
© Google
Vanaf Android 15 gaat Google berekenen hoelang de geheugenchip in je smartphone nog meegaat. De informatie kan uitgelezen worden via de Device Diagnostics-app.

Recent werd bekend dat Google vanaf de Pixel 8a ‘uitgebreide batterijstatistieken‘ gaat tonen. De statistieken doken kortstondig op in een bètaversie van Android 14. Gebruikers kregen via de statistieken onder meer inzicht in het aantal batterijcycli en de batterijgezondheid. Vanaf Android 15 lijkt Google ook de gezondheid van de geheugenchips te gaan berekenen, zo meldt Android Authority.

De functie werd ontdekt via een codewijziging waarin de gezondheidsfunctie wordt besproken. “Dit voegt een systeem-API toe voor het uitlezen van UFS-gezondheidsindicatoren, als een percentage van de resterende nuttige levensduur”, luidt het commentaar bij de functie. Kortom: Android 15 zal de staat van de geheugenchip nagaan en de resterende levensduur weergeven als een percentage. Elders schrijft een Google-medewerker “dat deze waarde bedoeld is om aan gebruikers te worden getoond”.

De medewerker schrijft dat de API daarmee “verschilt van een bestaande Android-API” die de staat van UFS-geheugen controleert. Naast het uitvoeren van de controles draagt die API ook zorg voor de ‘idle maintenance’-taak voor het opslaggeheugen. Die moet niet-gebruikte geheugenblokken op een geheugenchip opruimen. Dat kan echter ten koste gaan van de levensduur van een chip: Google lost dat op met een slimmere versie van de idle maintenance, die met Android 13 verscheen.

Exclusief aan Pixel-telefoons?

Android-telefoons met Android 15 of nieuwer zullen de staat van hun geheugenchip via de tool kunnen controleren. Het resultaat is volgens de medewerker wel “het meest accuraat” op Pixel-telefoons. Op die telefoons verschuift de levensduur per procent. Bij Android-telefoons van andere merken zal het percentage steeds met 10 procentpunt opschuiven. Vanuit de doos zal de levensduur steeds op 100% staan.

Niet alle smartphones zullen dit gezondheidspercentage weergeven. Fabrikanten moeten de data via de Health HAL doorgeven aan het besturingssysteem, maar niet alle fabrikanten doen dat. Het is vooralsnog ook niet verplicht voor fabrikanten. De tijd zal uitwijzen of dat verandert bij toekomstige Android-versies.

Levensduur van je telefoon

De informatie helpt je in ieder geval bij het bepalen wanneer je een nieuwe smartphone moet kopen of je data ergens anders moet opslaan. Hoewel geheugenchips een relatief lange levensduur hebben, gaan ze in smartphones minder lang mee dan in bijvoorbeeld een pc. Geheugenchips in je smartphone krijgen namelijk meer temperatuurschommelingen te verduren dan een pc.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business