Reviews

Surface Laptop Studio review: een laptop met veel gezichten

microsoft surface laptop studio
Voordelen
Polyvalent in gebruik dankzij innovatief design
Geweldig display
Goed eigen toetsenbord en trackpad
Degelijke batterijduur bij normaal gebruik
Goede grafische prestaties bij hoogste configuraties
Nadelen
Redelijk zwaar
Weinig poorten
Quad-core processor niet de beste keuze
Hoge prijs
Aanbevolen prijs: €Vanaf 1699
Waar te koop?

Microsoft Surface Laptop Studio - i5 - 16GB - 256GB SSD - Platina Grijs

Totaalscore 7
De Microsoft Surface Laptop Studio moet de belichaming van het woord ‘hybride’ zijn. Is deze laptop een duizendpoot of een kameleon?

Een klassieke laptop ontwerpen is niets voor Microsoft. De hybride Surface-laptops bevatten altijd wel enkele verrassingen en dat pakt bij het ene toestel al wat beter uit dan bij het andere. Ook de Surface Laptop Studio is een bijzonder concept. Dit apparaat moet van alle ingrediënten van een tablet, laptop, monitor, docking station en mobiele workstation een heerlijke mayonaise maken. Een moeilijke evenwichtsoefening die de Surface Laptop Studio één van de meest ambitieuze laptops maakt die Microsoft tot heden heeft gelanceerd. Maar is hij ook de beste?

Microsoft Surface Laptop Studio: ons oordeel

Van laptop naar tablet en weer terug

Alleen al over het ontwerp van de Microsoft Surface Laptop Studio zouden we enkele pagina’s kunnen vullen. Dit toestel een laptop noemen is het eigenlijk oneer aandoen; het is veel meer dan gewoon een laptop. Je hebt drie verschillende modi waarin je de Surface Laptop Studio zou kunnen gebruiken. Uiteraard kan je de laptop gewoon in laptopstand gebruiken. Maar door het scherm uit te vouwen wordt het een tablet. De Surface-lijn van Microsoft wordt natuurlijk gekenmerkt door zijn hybride toestellen, maar de Surface Laptop Studio pakt dit op een eigenaardige manier aan. Je kan het scherm namelijk niet zoals bij de meeste andere 2-in-1-modellen 180° kantelen om er een tablet van te maken. Je moet het scherm platduwen tot het uit het scharnier lijkt te springen. Nu kan je het scherm naar je toe plooien tot het plat op het toetsenbord ligt, of je stopt halverwege om het display in tentstand te gebruiken. Onder het toetsenbord is een gleuf voorzien waar je het display kan inschuiven.

Om dit mogelijk te maken heeft Microsoft het display van de Surface Laptop Studio een dubbel scharnier meegegeven. Dat eerste zit op de plaats dat we gewend zijn, het tweede zit halverwege het display. Beide scharnieren moeten even soepel als stevig zijn. Dat eerste kunnen we zeker en vast bevestigen. Het vouwsysteem mag in het begin dan wat onhandig aanvoelen, je verschuift het display wel zeer vlot van de ene naar de andere stand. Ook geven de scharnieren ons een zeer solide indruk, al hebben we dit niet op de lange termijn kunnen bevestigen. Wij hebben ons in ieder geval geen zorgen gemaakt dat de laptop zou barsten in plaats van buigen. De onderbouw van de laptop voegt nog wat extra stevigheid toe. Die lijkt uit twee lagen gebouwd waardoor de laptop op een ‘podium’ staat. Daardoor is de laptop wel zwaarder, al kan je hem zeker nog overal mee naar toe nemen.

Het interessante design biedt je ontzettend veel flexibiliteit. Maar Microsoft Surface Laptop Studio zou lang niet de eerste hybride laptop zijn waarbij niet elke gebruiksmodus even goed uit de verf komt. Elke modus maakt zijn eigen specifieke gebruikstoepassingen mogelijk en welke stand je verkiest zal er dus vanaf hangen waarvoor je het toestel zal gebruiken. Wij hebben het vaakst in de normale laptopstand gewerkt. Een beetje saai, maar zo werkte de Surface Laptop Studio voor ons het best. Het toetsenbord typt echt geweldig en ook het touchpad is één van de betere waar we al mee gewerkt hebben. Microsoft is wel vrij karig geweest als het aankomt op de laptop van aansluitingspoorten te voorzien. Één toegang voor de oplader en twee USB-C poorten, dat is alles. De opties om een extern scherm of muis fysiek aan te sluiten zijn daarbij vrij beperkt. Waar mogelijk kies je dus voor draadloze alternatieven.  

Creatief canvas

Voor wie het liefst in de tabletmodus werkt, zal het display meer de doorslaggevende factor zijn. Met 14,4” kom je alvast niets te kort als het aankomt op schermruimte. Microsoft kiest ook voor een 3:2-beeldverhouding, wat langzaam aan de standaard begint te worden bij zakelijke laptops. Een 3:2-scherm heeft als voordeel dat je eigenlijk ‘meer’ op je scherm kan duwen en deze displays hebben doorgaans ook een hogere beeldresolutie en dichtheid. Voor een apparaat als de Microsoft Surface Laptop Studio lijkt ons dit ook de juiste keuze. Voeg daarbij nog een verversingsgraad van 120 Hz aan toe en je weet dat je een geweldig beeld ter beschikking hebt.

In de tabletmodus zal je dat subliem beeld ook ten volste kunnen benutten. Microsoft stelt zijn apparaat zelf voor als een digitaal canvas voor grafische kunstenaars, dat geschikt is voor het ontwerpen van schetsen. Daarmee willen ze je natuurlijk aansporen om de Surface Slim Pen 2 als extraatje aan te kopen. Die pen heeft een haptische motor om het gebruik zo natuurlijk mogen te doen aanvoelen. Je kan de pen vastmaken aan de laptop zodat je deze niet kwijtspeelt en hem zo onderweg op te laden. Het is natuurlijk jammer dat de pen mee niet in het basispakket zit, maar ook Apple is doorgaans niet zo vrijgevig met accessoires. Heb je dat er niet voor over, dan is het display ook vlot met je vingers te bedienen.

Door zijn stevige bouw is het geheel wel zwaar om lang vast te houden. De podiumstand kan een oplossing zijn als je niet graag op een scherm werkt dat plat op tafel ligt. Deze modus dient meer om je werk te demonstreren. Ook voor mediaconsumptie is die stand zeer handig, al ga je daar natuurlijk geen Surface Laptop Studio voor kopen.

Prestaties en batterij

De doelgroep die Microsoft wil aanspreken met de Surface Laptop Studio heeft nood aan de stevigste specificaties. Er zijn verschillende configuraties beschikbaar. Qua processor heb je keuze tussen een Intel i5 of i7-processor (11e Gen) met 16 GB of 32 GB RAM en tot 2TB interne opslag. De i5-modellen komen standaard met een Intel Iris-GPU, bij een i7-model kan je kiezen voor een GPU van Nvidia, afhankelijk van hoe groot je grafische honger is. De lancering van de Surface Laptop Studio kwam net de vroeg om al de 12e generatie Intel-processoren aan boord te hebben. Dat hoeft geen probleem te zijn want de Intel i5- en i7-lijn bestaat uit krachtige processoren die in 2022 nog steeds hun mannetje zullen staan.

Er is echter één detail dat de Surface Pro 8 nekt en dat is de keuze voor een quadcore-processor. Hoe meer CPU en GPU-kernen een processor heeft, hoe meer spierballen en hoe hoger de prestatielimiet dus zal liggen. De Surface Laptop Studio is allesbehalve traag en kan zware taken aan, maar bij het renderen van zware 3D-modellen of het verwerken van grote stukken code kan de laptop in de problemen komen. Op gebied van CPU-kracht zal de Surface Laptop Studio het niet halen van de krachtigste M1-laptops en andere laptops binnen dezelfde gewichtsklasse. Ook gamers zullen deze laptop links laten liggen, al is dat niet de doelgroep die Microsoft wil aanspreken.

Volgens Microsoft kan de batterij van de laptop het maximaal 19 uur volhouden, al weet je ondertussen dat jue fabrikanten niet altijd op hun woord mag geloven. Maar over de batterijduur zijn we wel tevreden. Een hele werkdag overbruggen gaat moeiteloos en je kan een tiental uur videostreamen op één oplaadbeurt. Het is wel aan te raden de dynamische verversingsgraad in te stellen via de Windows-instellingen. Een 120 Hz verversingsgraad leidt tot beter beeld, maar weegt wel op je batterij. Drijf je de processor graag tot het uiterste, dan zal de batterij wellicht het einde van de werkdag niet halen zonder bij te tanken.

Specificaties Surface Laptop Studio

  • Afmetingen: 323,28 x 228,32 x 18,94 mm; 1,8 kg
  • Display: PixelSense™ Flow-scherm van 14,4 inch
  • Resolutie: 2400 x 1600 (201 PPI)
  • Beeldverhouding: 3:2
  • Verversingssnelheid: tot 120 Hz
  • Geheugen: 16 GB of 32 GB LPDDR4x RAM
  • Opslag: 256 GB tot 2 TB SSD
  • Processor: 11e generatie Quad core Intel® Core™ H35 i5-11300H of i7-11370H
  • Grafische kaart: Intel® Iris® Xe Graphics, NVIDIA® GeForce RTX™ 3050 Ti laptop GPU met 4GB GDDR6 GPU-geheugen of NVIDIA® RTX™ A2000 laptop GPU met 4GB GDDR6 GPU-geheugen
  • Aansluitingen: 2x USB-C, 1x Surface Connect, 3,5mm hoofdtelefoon
  • Connectiviteit: WiFI 6 en Bluetooth 5.1
  • Batterij: maximaal 19 uur
  • Software: Windows 11 Pro of Windows 10 Pro
  • Extra: TPM 2.0, Windows Hello, Surface Slim Pen 2 niet meegeleverd

Microsoft Surface Laptop Studio: wat vinden we ervan?

De Microsoft Surface Laptop Studio is een unieke laptop. Het design is een technisch hoogstandje dat je enorm veel flexibiliteit biedt. De laptop is ook zeer krachtig, maar is niet het ultieme prestatiebeest dat Microsoft ons op papier belooft. En voor het hoge prijskaartje wil je wel dat alles juist zit. Het concept is ontzettend interessant en heeft veel potentieel, maar de uitwerking kan nog bijgeschaafd worden.

laptopsmicrosoftreviewsslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken