Reviews

OnePlus 11 review: Waardig vlaggenship

Voordelen
Dual Reality luidsprekers
Fast and smooth
Alert slider is terug
Portretcamera
Nadelen
Geen draadloos opladen
Prijsstijging
Aanbevolen prijs: €829
Totaalscore 9
De OnePlus 11 is het laatste nieuwe vlaggenschip van OnePlus. Opnieuw staat de samenwerking met Hasselblad centraal, maar we zien ook nieuwigheden in de vorm van Dual Reality speakers met ondersteuning voor Dolby Atmos.

Sinds 4 januari van dit jaar is de OnePlus 11 officieel. Het nieuwe vlaggenschip van OnePlus werd toen echter enkel gelanceerd in China, zoals dat ook vorig jaar al het geval was met de OnePlus 10 Pro. Gelukkig moeten internationale fans dit jaar niet tot maart wachten, en werd de telefoon op 7 februari gelanceerd voor de globale markt tijdens het Cloud 11 evenement in New Delhi, India. 

Specificaties OnePlus 11

  • Chipset: Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform
  • RAM: LPDDR5X 8 of 16 GB
  • Opslag: 128 GB UFS 3.1 of 256 GB UFS 4.0
  • Display: 120 Hz Fluid AMOLED met LTPO
  • Resolutie: 3216×1440 (QHD+), 525 ppi
  • OS: OxygenOS 13
  • Camerasysteem: Hasselblad Camera voor mobiel
  • Camera’s: 50 MP Main + 48 MP Ultra-Wide + 32 MP Portret
  • Selfiecamera: 16 MP
  • Opladen: 100W SuperVOOC
  • Batterij: 5.000 mAh
  • Bluetooth: 5.3
  • NFC: Ja
  • Afmetingen: 163,1 x 74,1 x 8,53 mm
  • Gewicht: 205 gram

Prestaties

De OnePlus 11 is uitgerust met een Snapdragon 8 Gen 2 chipset, wat een lichte stap vooruit is op de Gen 1 die terug te vinden was in de OnePlus 10T en zijn voorganger, de OnePlus 10 Pro. Opvallend zijn de twee verschillende soorten RAM-geheugen die gebruikt worden voor de OnePlus 11, afhankelijk van de hoeveelheid opslag die je kiest. Ga je voor 128 GB RAM, dan is dat in combinatie met UFS 3.1 opslag, terwijl dat bij 256 GB UFS 4.0 is. Het lijkt misschien een klein verschil, maar de sequentiële lees- en schrijfsnelheden zijn wel dubbel zo groot bij UFS 4.0. Die gaan zo van 2,1 GB/s naar 4,2 GB/s en van 1,2 GB/S naar 2,8 GB/s. Of je dat verschil ook zal merken tijdens dagdagelijks gebruik is twijfelachtig. 

Probeer je te beslissen over de hoeveelheid opslag die je nodig hebt, dan heeft die keuze ook effect op de hoeveelheid RAM-geheugen die je krijgt, namelijk 8 GB LPDDR5X RAM of 16 GB. In het laatste geval kan je tot 44 applicaties actief houden op de achtergrond, al bleek dat in ons geval ook wat teveel van het goede en gebruikten we zelf maar een tiental apps frequent genoeg. 

Wij gingen aan de slag met de OnePlus 11 in 256 GB en kunnen niet anders dan ons tevreden stellen met de prestaties van het toestel. Bij alledaagse apps zoals Instagram of TikTok begint content razendsnel te spelen en ook bij het spelen van zware games zoals PUBG zien we een positieve impact op de laadtijden. Ook Twitter, een app die in het algemeen vaak teleurstelt qua prestaties, was te gebruiken volgens de ‘fast and smooth’ filosofie van OnePlus. 

Ontwerp en display

Wat het ontwerp van de OnePlus 11 betreft zien we deze generatie gelukkig de terugkeer van de alert slider, een belangrijke feature die ontbrak bij de OnePlus 10T, tot ongenoegen van de community. De telefoon is beschikbaar in Titan Black en Eternal Green. TechPulse mocht de eerste variant ontvangen en daar zijn we zeer tevreden over. Het matte effect weerstaat vingerafdrukken zeer goed en ook bij het camera-eiland is dit het geval door wat extra reliëf zo blijkt.

Op het vlak van display is er weinig nieuws te bemerken aan de OnePlus 11. De telefoon is voorzien van een 6,7-inch 2K Fluid AMOLED display met verversingssnelheid van 120Hz en ondersteuning van 10-bit kleuren en LTPO 3.0. Deze laatste technologie past de verversingssnelheid, touch response en nauwkeurigheid van het scherm aan naargelang de activiteit die je uitvoert. Zo zal de reactiesnelheid bij het lezen van een eBook bijvoorbeeld dalen naar 1Hz of 10Hz. Bij het spelen van (ondersteunde) games, zal dat dan weer heel snel 120 Hz worden. 

De OnePlus 11 is een van de eerste smartphones ter wereld die voorzien is van de HDR-technologie van Dolby Vision. Die claim lijkt te kloppen en een blik op de support pagina van Netflix rond HDR vertelt ons dat Dolby Vision voorlopig enkel op selecte tablets beschikbaar was. Het grote verschil met HDR10 is dat Dolby Vision 12-bit kleurdiepte aankan, waar HDR10 slechts 10-bit ondersteunt. In de praktijk betekent dit een verschil tussen 1 en 69 miljard beschikbare kleuren. Televisies met ondersteuning voor Dolby Vision bestaan momenteel niet.

Wij waren alvast zeer tevreden over de kwaliteit van de content die we keken, zoals de Our Planet documentaire op Netflix. De helderheid is prima en de kleuren zien er uitstekend uit voor een smartphone. Het contrast is prima en ook details zijn goed op te merken.

Dual Reality luidsprekers met Dolby Atmos

De luidsprekers van vorige OnePlus-vlaggenschepen zijn altijd al prima geweest, maar dit keer waren we toch echt wel onder de indruk van het geluid dat deze produceren. Audio klinkt zeer warm en aangenaam en dat kan zelfs gezegd worden op het maximale volume, waar veel andere luidsprekers het al zouden laten afweten. Bovendien zorgt de ondersteuning van Dolby Atmos voor een meer ruimtelijk geluid, via de luidsprekers (die boven en onderaan terug te vinden zijn) of Bluetooth. De combinatie van deze luidsprekers met Dolby Vision maakt dat de OnePlus een volwaardig entertainment toestel is en een aanrader voor iedereen die fan is van muziek, films of games.

Opladen en batterijduur

De OnePlus 11 is voorzien van ondersteuning voor 100W snelladen. Enigszins verrassend, want de OnePlus 10T die in augustus verscheen haalde laadprestaties tot 150W. Een enorm verschil zal het waarschijnlijk niet maken in je dagelijkse gebruik, want de 5.000 mAh batterij van de OnePlus 11 laadt al op in 25 minuten dankzij Smart Rapid Charge, 7 minuten sneller dan de batterij van de OnePlus 10 Pro. Deze oplaadsnelheid behaalt de OnePlus 11 door intern gebruik te maken van twee batterijen van 2.500 mAh.OnePlus introduceert ook de Battery Health Engine (BHE), die de levensduur van de batterij moet uitbreiden en ervoor zal zorgen dat de hoge laadsnelheid behouden kan worden. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over overhitting, dankzij het nieuwe Cryo-velocity VC koelsysteem, dat warmte tot 92 procent sneller afvoert dan voordien.

De batterijduur was naar onze mening prima, en afhankelijk van de apps die je gebruikt komt je makkelijk aan een volledige dag. Consumeer je niet al te veel video content, dan kan je daar nog een deel van een tweede dag aan toevoegen. 

Camera’s

OnePlus maakt met de OnePlus 11 een zeer opmerkelijke keuze en maakt komaf met de telefotolens in ruil voor een portretlens. Aan boord heb je zo naast de 50 MP hoofdcamera een 48 MP ultra-wide van 115 graden en een 32 MP portretlens. Voor het derde jaar op rij werkt OnePlus opnieuw samen met cameraproducent Hasselblad, zodat Natural Color Calibration kan aangeboden worden voor nog accuratere kleuren. 

De hoofdcamera van de OnePlus 11 heeft een 50 MP IMX890 sensor van 1,56 inch en een groot diafragma van f/1.8, waardoor er extra veel licht op de sensor terecht komt. De camera maakt zich verder sterk door optische beeldstabilisatie (OIS), waardoor je scherpere beelden maakt en makkelijker in weinig licht kan fotograferen. De ultra-wide heeft dan weer een 1/2 inch sensor en een diafragma van f/2.2. De portretlens tenslotte heeft een Sony IMX709 sensor van 1/2,74 inch en diafragma van f/2.0 voor de best mogelijke scherptediepte.

Over het algemeen zijn we zeer tevreden van de prestaties van de verschillende camera’s. De hoofdcamera heeft als belangrijkste feature de beeldstabilisatie, wat er de meest aangename camera in gebruik van maakt. Bij de portretcamera merk je immers al snel extra beweging op en dat is wel jammer. Nochtans is het bokeh effect dat deze camera produceert prima.

Ook de kleurweergave is prima, iets dat we de voorbije jaren geregeld zagen dankzij de samenwerking met Hasselblad. Kleuren zijn levendig maar niet meer overdreven verzadigd zoals dat ooit het geval was. Dit maakt de foto’s klaar om te delen zonder dat je er al te veel aan moet sleutelen. Iets dat veel gebruikers zeker zullen appreciëren.

Prijs en beschikbaarheid

Voor een bedrag van 829 (128GB) of 899 euro (256 GB) heb je dit jaar een OnePlus vlaggenschip in je handen. Die prijs ligt hoger dan de voorbije jaren. Vorig jaar zagen we het niet-pro model nog aan 699 en 799 verschijnen, hetzelfde als het jaar daarvoor. Toegegeven, je krijgt voor dat extra bedrag wel wat extra snufjes, maar het maakt de telefoon minder toegankelijk voor het grote publiek.

OnePlus 11: Kopen of niet?

Na enkele weken gebruik te hebben gemaakt van de OnePlus 11, kunnen we het toestel zeker aanraden. OnePlus voldoet aan de belofte om een ‘fast and smooth’ toestel af te leveren dat van alle markten thuis is. Zeker op het vlak van entertainmentwaarde is de OnePlus 11 de moeite waard, dankzij de dual reality luidsprekers die zelfs op het hoogste geluidsniveau heldere klanken afleveren. Dit gaat hand in hand met het uitstekende display en betekent dat ook gamers enorm aan hun trekken zullen komen. Het prijspunt ligt dit jaar wel hoger en dat betekent dat het mogelijk interessant kan zijn om de OnePlus 10 Pro te overwegen. Het verschil in specificaties is niet enorm en je krijgt extra mogelijkheden, zoals draadloos opladen.

mobieloneplusslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren