Reviews

OnePlus Pad 2 (AI-update) review: beste Android-alternatief voor iPad

Voordelen
Uitstekend 144Hz display
Hoge prestaties
Vlot multitasken
Nadelen
AI staat nog in kinderschoenen
Toetsenbord niet inclusief
Aanbevolen prijs: €499
Waar te koop?
Totaalscore 9
Met de OnePlus Pad 2 toont het technologiemerk zich opnieuw competitief op een tabletmarkt waar de laatste jaren maar weinig beweging in zat. 

In april 2023 zagen we OnePlus het productgamma uitbreiden met de OnePlus Pad. De tablet werd ontwikkeld met dezelfde Never Settle-filosofie als de smartphones van het merk, wat zich vertaalde in een uitstekend product met een prachtig beeldscherm, prima batterijduur een een prijs-kwaliteitverhouding die beter was dan wat Apple en Samsung op dat moment konden aanbieden. Genoeg om enthousiast over te worden dus, wat niet meteen gezegd kon worden over de OnePlus Pad Go, een goedkopere tablet die eerder dit jaar in Europa gelanceerd werd na al zes maanden in India verkrijgbaar te zijn, en die minder functionaliteit bood dan de ondertussen in prijs gedaalde OnePlus Pad. Jammer, maar toen het eerste nieuws opdook over een pro-model in de vorm van de OnePlus Pad 2 werden we toch weer voorzichtig enthousiast. Flagship killers ontwikkelen is immers waar OnePlus in uitblinkt. 

Beeld: OnePlus

TechPulse kon deze zomer aan de slag met de OnePlus Pad 2 en kon zo meteen het maximale halen uit de AI-update voor de tablet die in september gelanceerd werd. Deze bevat een AI Toolbox met als grootste toevoeging de AI Studio, maar ook text-to-speech, samenvattingen van opnames, AI Writer en enkele fotobewerkingsopties die we al zagen in de OnePlus Nord 4. Ook is het sinds kort mogelijk je OnePlus-telefoon te verbinden via het magnetisch toetsenbord van de OnePlus Pad 2 voor nog meer productiviteit en multitaskingmogelijkheden.

Verbinding maken tussen je OnePlus smartphone en de OnePlus Pad 2 kan via NFC. Beeld: OnePlus.

Specificaties OnePlus Pad 2

  • Chipset: Snapdragon 8 Gen 3
  • GPU: Adreno 750 @ 903MHz
  • CPU: Qualcomm Kryo
  • RAM: LPDDR5x (12GB)
  • Opslag: 256GB
  • OS: OxygenOS 14.1
  • Batterij; 9510mAh
  • Scherm: 12,1” LCD
  • Resolutie: 3000 x 2120 pixels
  • PPI: 303
  • Verversingssnelheid: 144/120/90/60/50/48/30 Hz
  • Helderheid: 600 nits
  • Wifi: Wi-Fi 6E en Wi-Fi 7
  • Bluetooth: v5.4
  • Hoofdcamera: 13MP
  • Selfiecamera: 8MP
  • Meegeleverd: usb-c-kabel

Koning van het multitasken

Multitasking staat opnieuw centraal bij de OnePlus Pad 2. We prezen de originele OnePlus Pad hier al voor, maar eigenlijk komt de OnePlus Open alle eer toe. Het was immers voor deze foldable dat Open Canvas ontwikkeld werd, een unieke manier van multitasken binnen OxygenOS die je toelaat om drie apps naast elkaar te openen en zelfs een vierde te gebruiken als overlay. De functie werkt vlot en zonder haperingen op de Pad 2 en daar zit de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 chipset ongetwijfeld voor iets tussen. Het is dezelfde chipset als in de Oneplus 12 en deze is gevoelig krachtiger dan de MediaTek Dimensity 9000 uit de originele Pad. We hebben er dan ook geen probleem mee dat OnePlus de Pad 2 in sommige markten als de Pad Pro verkoopt. 

Het voelt bijna illegaal aan om zo productief te zijn op een tablet. Beeld: OnePlus.

Om maximaal te kunnen multitasken raden we je aan om het magnetische Smart Keyboard (149 euro) aan te schaffen. Het toetsenbord heeft een groter touchpad dan zijn voorganger en heeft ook een reeks zeer welkome functietoetsen gekregen. Een grote verbetering is de mogelijkheid om de tablet in meer dan één hoek te plaatsen, een vervelende beperking van de eerste generatie. Verder is het toetsenbord voorzien van een NFC-chip die je je OnePlus-telefoon (voorlopig enkel de Open en 12) naar je tablet laat casten. Makkelijk om het overzicht te behouden, maar ook om onmiddellijk foto’s gemaakt met je smartphone over te zetten zonder Nearby Share te hoeven gebruiken. 

De OnePlus Stylo 2 (99 euro) is drukgevoeliger dan zijn voorganger en voegt ook wat handige functionaliteiten toe, zoals een presentatiemodus en de mogelijkheid om meteen notities te beginnen maken door op je scherm te schrijven, zelfs als het uit staat. Een vereiste is de stylus niet, maar zijn nauwkeurigheid maakt hem wel aangenaam in gebruik, en het houdt je scherm vrij van vingerafdrukken. 

Uitmuntend display

Het display van de Pad 2 is van de bovenste plank, zoals we dat ondertussen van OnePlus-toestellen zijn komen te verwachten. Het gaat om een 12.1-inch 3K LCD display met een resolutie van 3,000 x 2,120 pixels en een 7:5 beeldverhouding. Dat is net iets groter dan de 11,61 inch van de OnePlus Pad en de extra werkruimte is bij een toestel als dit zeker welkom. Alle apps die wij probeerden waren vlot in gebruik en de 144Hz verversingssnelheid is duidelijk een meerwaarde. De 600 nit helderheid (900 piekhelderheid) is lager dan die van de gemiddelde nieuwe smartphone, maar dat merk je bij dagelijks gebruik eigenlijk niet, tenzij je recht in de zon gaat zitten. 

Beeld: OnePlus

De schermranden zijn niet overdreven dik, maar we zouden ze in de toekomst graag nog wat dunner zien. Verder valt aan het ontwerp van de Pad 2 weinig op te merken. De knoppen zitten linksboven op een handige plek en de 13MP-camera bevindt zich achteraan in het midden, wat het maken van foto’s makkelijker maakt dan bij de iPad mini. Fotografie raden we echter niet aan, want terwijl de samenwerking met cameraproducent Hasselblad zijn vruchten afwerpt bij de vlaggenschipsmartphones, werd daar in dit geval logischerwijze niet voor gekozen.

OnePlus AI suite

Zoals zowat elk technologiemerk experimenteert ook OnePlus met AI in zijn toestellen. De meest directe toepassing daarvan is ongetwijfeld de AI Studio app, die na de septemberupdate plots op de Pad 2 te vinden was. Even checken of we dat wel wilden, had fijn geweest. De app vraagt je om enkele foto’s te uploaden, die daarna gebruikt kunnen worden om portretten van jezelf te genereren in verschillende outfits: van brandweerman en astronaut tot zakenman, popidool, prinses of sci-fi badass, het kan allemaal. Het genereren van een beeld vereist een internetverbinding en kost je 10 sterren. Deze kan je aankopen, maar je krijgt er ook 5000 gratis bij het registeren voor de app. We hebben ons een uur lang met de app geamuseerd en de resultaten zagen er best prima uit, maar zien er de meerwaarde niet van in om er in de toekomst voor te betalen.

Praktischer zijn dan AI Write, Speak en Summary. Deze doen wat hun naam aangeeft. Write kan je helpen bij het schrijven van emails of blogposts en voorziet je hiervoor van handige templates. Speak leest artikelen voor, maar begint bij de het menu van de website en is daarom niet echt bruikbaar. Summary filtert irrelevante zaken beter en levert handige samenvattingen af die je effectief tijd kunnen besparen. De diensten worden enkel in het Engels en Chinees aangeboden, waardoor ze veel beperkter aanvoelen dan bijvoorbeeld de ChatGPT-app. 

De laatste AI-toepassingen vinden we terug in fotobewerking. Zo kan je bijvoorbeeld mensen of storende objecten verwijderen uit de achtergrond. Dit werkt prima zolang je foto niet te complex is, maar we raden voor het serieuze werk eerder apps zoals Lightroom aan, wat overigens perfect draait op de OnePlus Pad 2 en goed gecombineerd kan worden met de OnePlus Stylo 2.

Batterijduur

Ondanks dat we de OnePlus Pad 2 soms als werkpaard gebruiken, zijn we zeer tevreden over de batterijduur. Je kan er makkelijk uren mee aan de slag zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de batterij. Zelfs bij een avondje series kijken of zelfs gamen zal de 9510mAh-batterij je niet snel in de steek laten. Opladen kan via de SuperVOOC-snellader van 67W en dat is een wereld van verschil met veel andere tablets op de markt. 

Beeld: OnePlus

Conclusie

Met zijn huidige prijs van 499 euro en geregeld acties op de website van OnePlus die een gratis toetsenbord, Stylo 2 of oortjes toevoegen, biedt de OnePlus Pad 2 heel wat waarde voor zijn geld. We hadden bij de eerste OnePlus Pad al het gevoel dat OnePlus een hogere prijs had kunnen vragen en dat is ook nu weer het geval. De Pad 2 is prima voor multitasking en kan zelfs gebruikt worden voor zwaardere taken zoals gamen of videobewerking. Naast uitstekende prestaties werd er niet bespaard op het scherm en je krijgt er ook nog eens snelladen bij. Al deze zaken maken dat de OnePlus Pad 2 prijs/kwaliteit de beste Android-tablet op de markt is. 

oneplustablet

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren