Comodo IceDragon: extra veilig Firefox-alternatief
Comodo is niet voor niets een bedrijf dat beveiligingssoftware ontwikkelt. Het pakt dan ook graag uit met een paar extra features die daar mee te maken hebben. Zo heeft Comodo IceDragon een ‘SiteInspector’-functie. Met een rechterklik op een link naar een website geeft je browser je meer inzicht in de betrouwbaarheid van die site.
Verder komt Comodo’s browser met een eigen DNS-service. Die moet enerzijds voor meer veiligheid zorgen, en anderzijds voor een hogere snelheid. De ‘SecureDNS’-dienst heeft zijn eigen lijst met potentieel gevaarlijke websites. Comodo meent zo dat het gebruikers beter kan waarschuwen voor gevaren. Daarnaast zou zijn opstelling van eigen DNS-servers ervoor moeten zorgen dat je beter verbonden wordt met de dichtstbijzijnde snelle DNS-cluster.
Sociale draak
Comodo bouwde ook enkele sociale features in IceDragon. Zo kan je wat je maar wil selecteren en richting de linkerkant van je scherm slepen. Dat kan een stukje tekst zijn, of een afbeelding bijvoorbeeld. Vervolgens verschijnen vakjes met de logo’s van Twitter, Facebook, Google+, Pinterest en LinkedIn. Zo kan je dus onmiddellijk wat je maar wil delen via sociale media. Je kan ook naar de rechterkant slepen. Daar vind je: zoeken, afbeeldingen zoeken, YouTube, Wikipedia en Google Vertalen terug. Een enorm handige feature in de praktijk.
Oude vos
Verder lijkt IceDragon vooral erg veel op Firefox. Je merkt dat aan de menu’s, waaronder de instellingen. IceDragon is gebaseerd op een oudere versie van Firefox, namelijk versie 45. Een pluspunt is dat Comodo’s browser ook alle plug-ins die compatibel zijn met Firefox ondersteunt.
In Benchmarks vergeleken we IceDragon met Chrome, Edge en Firefox. Er werd gebruik gemaakt van een Asus Transformerbook Flip TP300LA die op Windows 10 (build 10586.318) draait.
Kraken 1.1 is Mozilla’s verbeterde versie van de oude SunSpider-test. SunSpider kreeg steeds meer de kritiek dat hij te eenvoudig is geworden voor krachtige hedendaagse browsers. Kraken controleert de JavaScript-prestaties van de drie browsers. Een lager resultaat, uitgedrukt in milliseconden, is in dit geval beter. In Mozilla’s eigen test scoort Firefox nog het slechtst van allemaal, terwijl Chrome iedereen achter zich laat. IceDragon klopt niet alleen de vuurvos, maar ook Microsoft Edge op de valreep.
Deze test geeft browsers een score tot maximaal 555. Hoger is beter. De kwaliteiten wat HTML5-toepassingen betreft, worden uitgedrukt in die score. Chrome scoort traditioneel goed in deze test, en Edge eerder laag. Interessant is vooral of het feit dat IceDragon op een oudere versie van Firefox is gebaseerd, enige negatieve invloed kan hebben op de HTML5-prestaties.
Het resultaat uit deze test is weinig verrassend. Zoals voorspeld neemt Chrome de leiding, en hinkt Edge achterop. De vuurvos en de ijsdraak behalen een identieke score en belanden in het midden tussen Chrome en Edge. Het verschil in versie van Firefox heeft dus geen verschil in prestaties opgeleverd bij HTML5-toepassingen. Voorlopig dus alleen nog maar positief nieuws voor IceDragon.
Hier komt de tweede Javascript-test, Octane 2.0. In deze test neemt Edge normaal nipt de leiding. In de vorige test leek Firefox vooral de dupe te zijn, maar vocht de ijsdraak dapper terug. We zullen zien of dat stramien behouden blijft in deze tweede Javascript-test. Hoe hoger het resultaat, hoe beter.
Edge behaalt de hoogste score, met Chrome op de hielen. IceDragon slaagt er opnieuw in om Firefox te kloppen in Javascript. Voorlopig scoort Comodo’s browser verrassend genoeg op elke test beter dan Firefox 47, of toch even goed.
Cold wake-up
We sluiten af met een ‘cold wake-up’-test. Dat is de tijd die een browser nodig heeft om vanuit het niets op te starten. We namen hier het gemiddelde van vijf pogingen. In dergelijke tests was Chrome nooit de grootste uitblinker. Van browsers die op Firefox gebaseerd zijn, hebben we toch hogere verwachtingen. Al zal ‘opstartkoning’ Edge toch moeilijk te verslaan zijn. Een kleinere tijd is beter.
Edge is en blijft de snelste met Chrome hopeloos achterop. De twee Firefox-browsers zitten er tussenin. Het verschil tussen beide is minimaal, maar toch weet de ijsdraak de vuurvos weer te snel af te zijn.
Drakenkracht
Comodo IceDragon behaalt een erg goed rapport. In drie van onze tests wist hij, meestal wel erg nipt, beter te scoren dan Mozilla’s bekende Firefox-browser. Dat het verschil meestal klein is, is helemaal geen schande. Het is vooral indrukwekkend dat het verschil steevast positief uitdraait voor underdog IceDragon, zeker omdat hij toch op een iets oudere versie draait dan Firefox. Of misschien is dat wel net de reden.
IceDragon is niet alleen een degelijk alternatief voor Firefox qua prestaties, ook zijn features maken hem nog eens extra interessant. Het snel delen en zoeken van tekst of afbeeldingen zijn een echte meerwaarde, en ook de extra veiligheid die Comodos’s SiteInspector-tool biedt, is alleen maar een pluspunt voor wie twijfelt aan de betrouwbaarheid van een website. Als Mozilla binnenkort zijn grootste update ooit doorvoert bij zijn browser, en je ondervindt problemen, dan is IceDragon het juiste adres.