Instagram gaat verkoop NFT's faciliteren

Instagram toont steeds vaker aanbevolen berichten in je tijdlijn. Wil je enkel berichten zien van accounts die je volgt? Dit zijn de opties in de Instagram-app.


TikTok was jaren terug de aanvoerder van een nieuw soort sociale media. Een waarbij het minder draait om wie je volgt, maar juist om wat er op dit moment populair is. Met de aanhoudende groei van het Chinese platform kon Instagram niet langer achterblijven. Enkele jaren terug begon het bedrijf met het aanbieden van ‘aanbevolen berichten’ zodra je de belangrijkste berichten van je Instagram-connecties voorbij had zien komen. Inmiddels is Instagram een flink aantal versnellingen opgeschakeld, en zijn zulke aanbevolen berichten ook te vinden tussen de posts van degene die je volgt.

Aanbevolen berichten kunnen enerzijds een verademing zijn van de standaard berichten die je in je tijdlijn voorbij ziet komen. Anderzijds maakt de verschuiving naar aanbevolen content het lastig om nog alle berichten van wie je volgt tegen te komen. Het algoritme van Instagram maakt immers een afweging over de content die het beste op jou aansluit. Berichten van degene waar je veel om geeft, kunnen daardoor verdwijnen in de prullenmand van het algoritme. Een onopvallende update van de app voor Android en iOS biedt gelukkig een sleutel tot de oplossing van het probleem.

Zo bekijk je enkel berichten op Instagram van degenen die je volgt

Beginnen de aanbevolen berichten de spuigaten uit te lopen, dan is de functie die Instagram in 2022 aankondigde je redding. Bovenaan de tijdlijn heeft het sociale medium een knop toegevoegd die de mogelijkheid geeft om enkel berichten van ‘Volgend’ of van ‘Favorieten’ te bekijken.


Deel de Instagram-tijdlijn naar wens in met de twee nieuwe opties

Het verschil tussen de twee opties is simpel. Om te beginnen zie je bij Volgend enkel berichten van accounts die je ook werkelijk volgt. Berichten worden hierbij in chronologische volgorde getoond – het algoritme kiest dus niet welke berichten je wel of niet ziet. In het geval van ‘Favorieten’ speel je zelf als algoritme. Enkel accounts die door jou zijn aangemerkt als favoriet verschijnen in de nieuwe tijdlijn. Bijkomend voordeel is dat je in beide gevallen geen reclame zult tegenkomen.

Elke keer opnieuw instellen

Voor het openen van de vernieuwde tijdlijn, hoef je slechts twee stappen te ondernemen. Hieronder lopen we ze kort met je door.

  1. Open de Instagram-app op Android of iOS
  2. Klik bovenaan op het Instagram-logo en selecteer ‘Volgend’ of ‘Favorieten’

Let wel, dit zul je elke keer moeten herhalen als je Instagram opent. Net als in de Facebook-app is er hier geen optie om de chronologische volgorde vast te houden tot de volgende sessie.


Komt het liefst alles te weten over de nieuwste smartphones, hardware en mobiele fotografie. Zeg je smartphones, dan zegt Jeffrey: met Android, toch?