Wire

Wat is cryomeren? De koude feiten over deze nieuwe uitvaarttechnologie

© Ivan Samkov / Pexels
Eigenlijk is er maar één ding zeker in het leven: het feit dat je op een dag komt te overlijden. Daarom is het goed om na te denken over wat er na je dood met je lichaam moet gebeuren. Op die manier kunnen je nabestaanden rekening houden met je wensen en kan jij er gerust op zijn dat zij goed verzorgd achterblijven.

Tot nog toe kun je kiezen tussen begraven en cremeren, maar er is een nieuwe manier in ontwikkeling. Daarbij wordt – heel simpel gezegd- het lichaam gevriesdroogd en tot poeder vermalen. Het is een erg schone oplossing die nauwelijks belastend is voor het milieu. Dus, wat houdt deze nieuwe methode precies in en is het wel realistisch? In dit artikel duiken we in de wereld van het cryomeren.

Wat is cryomeren?

Om zekerheid voor jezelf en je nabestaanden te creëren, is het dus goed om een plan te maken en een uitvaartverzekering af te sluiten. Je kunt die gelegenheid dan ook mooi aangrijpen om na te denken over wat je wilt bij jouw overlijden. Een uitvaart, welke vorm je ook kiest, kan behoorlijk in de cijfers lopen. Door een verzekering af te sluiten, zorg je ervoor dat je nabestaanden in ieder geval geen financiële zorgen hoeven te hebben over de uitvaart. De polis kun je bovendien precies aanpassen aan je wensen. Zo kun je een bedrag laten uitkeren, dat je nabestaanden kunnen gebruiken voor de uitvaart. Maar je kan ook kiezen voor een verzekering in natura, daarbij wordt er geen geld uitgekeerd, maar alles wordt voor hen geregeld. 

Wat betreft de uitvaart kun je tot op heden dus kiezen uit een ‘gewone’ begrafenis of een crematie. Na een crematie kun je de urn in een graf bij laten plaatsen, maar je kan het ook mee naar huis nemen of op een speciale plek de as uitstrooien. Cryomeren is eigenlijk een beetje te vergelijken met cremeren. Alleen wordt het lichaam dan niet verbrand maar gevriesdroogd. Het proces wordt ook wel lyofilisatie genoemd en is ontwikkeld door een Zweedse biologe. Maar de ontwikkeling is nog niet helemaal afgerond, ook omdat er juridische vraagstukken bij komen kijken.

Bij cryomatie doorloopt een stoffelijk overschot 6 stappen:

1. Om te zorgen dat het lichaam door en door bevroren is, wordt het gedurende zo’n 10 dagen gekoeld tot min 18 graden Celsius.
2. Wanneer het lichaam echt door en door bevroren is, wordt het in een bad van vloeibare stikstof gelegd, waardoor het in een hele korte tijd afkoelt naar ongeveer -196 graden. Het stoffelijk overschot is dan heel broos.
3. Het wordt dan uit het bad gehaald en blootgesteld aan trillingen waardoor het tot een poeder uiteenvalt.
4. Het is nu makkelijk om eventuele niet lichaamseigen delen te verwijderen. Denk hierbij aan metalen van chirurgische toepassingen.
5. Afhankelijk van de afmetingen van het overschot zal er zo’n 25 à 30 kilo poeder overblijven. Dit kan in een biologisch afbreekbaar kistje of urn worden gedaan.
6. Zo’n kistje kan makkelijk worden begraven en neemt veel minder ruimte in dan een gewone, grote kist. Ook is het veel minder belastend voor het milieu omdat het biologisch afbreekbaar is. Het is zelfs mogelijk om bijvoorbeeld een boom of planten op het graf te zetten.

Zoals gezegd, is het dus een schone en praktische methode waar veel voor te zeggen is.

Nog niet beschikbaar in Nederland en België

Cryomatie is helaas nog niet beschikbaar in Nederland en België. Sterker nog, het wordt elders in de wereld ook nog niet toegepast. Naar verwachting zal Zweden uiteraard het eerste land zijn waar dit wel mogelijk is. In Nederland zal in ieder geval eerst de Wet op de lijkbezorging moeten worden aangepast.

Zorg voor je nabestaanden

Vriesdrogen en tot poeder maken zal naar verwachting wel bij ons mogelijk worden. De technologie blijft zich in een hoog tempo ontwikkelen. Computers en AI zorgen voor mogelijkheden die we ons vroeger niet konden voorstellen. Daar komt bij dat de huidige generatie deze technologie met de ‘paplepel kreeg ingegoten’. Zij groeien op met allerlei handige technologische aspecten. Denk aan mobiele telefoons die hun hele wereld zijn, het internet, het doen van huiswerk op een tablet of computer of betalen met een digitale wallet. Natuurlijk zitten er nadelen aan deze ontwikkeling, maar het biedt wel mooie perspectieven voor de toekomst. Toch blijft onze dood een toekomst die onvermijdelijk is en het is goed om dit bespreekbaar te maken. Het is belangrijk om je te richten op het zo goed mogelijk leven zolang dit kan en te zorgen dat onze nabestaanden goed verzorgd achterblijven!


Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

partnerinfowire

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren