Achtergrond

5 toepassingen van blockchain die niets met bitcoin te maken hebben

Nu de bitcoin-zeepbel grotere proporties dan ooit aanneemt, durven we al eens vergeten dat blockchaintechnologie zelf veel meer is dan een hype. We onderzoeken een handvol praktische toepassingen.

 
Bitcoin als digitale munt is een gefaald project. Je moet wel gek zijn om iets in bitcoin te betalen, wanneer de koers van de munt een dag later misschien met meer dan 1.000 euro gestegen is. Bovendien is bitcoin inherent gruwelijk inefficiënt: het verwerken van transacties kost vandaag meer energie dan het totale verbruik van een gemiddeld land. De kans dat bitcoin zich ooit ontpopt als praktisch alternatief voor echt geld, wordt kleiner naarmate de waarde van de munt stijgt. Toch heeft de achterliggende blockchaintechnologie heel veel potentieel. We schuiven bitcoin even aan de kant, en onderzoeken vijf blockchaintoepassingen die niet onderhevig zijn aan de cryptocurrency-zeepbel. Sommigen draaien op speciaal voor de gelegenheid ontworpen blockchains, anderen maken gebruik van bestaande blockchainnetwerken die gedeeld worden door ontwikkelaars. Ethereum, waarop iedereen gedistribueerde apps (dapps) kan bouwen, is daar het bekendste voorbeeld van.
 

1. Betalingen

Een munt baseren op blockchain is misschien geen goed idee, maar dat wil niet zeggen dat blockchaintechnologie irrelevant is voor de financiële sector. Blockchain gaat banken niet vervangen, maar zal de manier waarop ze werken hoogstwaarschijnlijk wel moderniseren. In eerste instantie kunnen internationale betalingen voordeel halen uit de implementatie van blockchaintechnologie. IBM lanceerde eerder dit jaar een blockchainnetwerk met precies die functie.
 
Het netwerk is momenteel al operationeel in Oceanië, enkele Zuid-Aziatische eilanden en het Verenigd Koninkrijk. De technologie komt tegemoet aan de beperkingen van betalingen met verschillende kleine munteenheden. Met het bestaande systeem duurt het dagen of soms zelfs weken om geld van één klein land naar een ander te krijgen. Bovendien passeert de transactie meerdere officiële instanties die allemaal hun zegje moeten doen, wat de kans op fouten groter maakt.
 
Door dergelijke betalingen van bestaand geld bij te houden in een speciaal daarvoor ontwikkelde blockchain, kan een boer in Samoa zijn oogst verkopen aan een handelaar in Indonesië zonder al te veel moeite, met de zekerheid dat de juiste betaling op het juiste moment bij de juiste persoon terecht komt.
 

2. Logistiek

Blockchain is als digitaal gedistribueerd maar veilig logboek ideaal voor de logistieke sector. Vandaag is internationaal transport onderhevig aan bergen administratie. Een container die in China vertrekt en vervolgens via een Afrikaanse haven in België aankomt, wordt door verschillende instanties gekeurd en daarbij komen heel veel documenten en stempels kijken. Dat systeem vertraagt het hele proces en is bovendien vatbaar voor fouten en corruptie.
 

De blockchain is ideaal om een container gedurende zijn reis rond de wereld te traceren.

 
Rederij Maersk werkt daarom aan een eigen blockchain waarop een soort digitaal paspoort voor containers wordt bijgehouden. Opnieuw is IBM partner van dienst. Een gemiddelde container passeert 30 mensen, die allemaal de bestaande documenten nakijken, en eigen documenten toevoegen. Via een gedigitaliseerde blockchainadminstratie is iedere bevoegde ambtenaar er automatisch zeker van dat alle gegevens betreffende de container authentiek zijn.
 
Met een druk op de knop kan hij vervolgens zijn eigen digitale documenten aan de ketting toevoegen. Dat is niet alleen veiliger en sneller, het is bovendien een stuk transparanter. Om papier volledig uit de logistieke ketting te verbannen, moet iedere haven waar Maersk-containers passeren wel deelnemen aan de blockchain, waardoor een volledige implementatie van het systeem nog wel enkele jaren op zich zal laten wachten.
 
[related_article id=”171947″]  
Bij ons werkt de haven van Antwerpen aan een eigen op blockchain gebaseerd systeem dat de ophaling van containers moet vereenvoudigen en beveiligen. Ook die heeft als doel de container gedurende zijn reis administratief te traceren. Bovendien wordt het moeilijker voor bijvoorbeeld drugskoeriers om door omkoperij stiekem een container zelf op te halen met een vrachtwagen.
 

3. Vastgoed

Koop je vandaag een huis, dan komt daar een notaris bij kijken. Die moet de eigendomsakte opstellen. In die akte staat ontegensprekelijk wie eigenaar is van de woonst zodat je op twee oren kan slapen. Dat die notaris een klein fortuin vraagt voor de dienst, kan je vandaag niet omheen.
 
Een blockchain gerund door de overheid kan gegevens echter bijhouden met dezelfde ontegensprekelijkheid als een notariële akte. Wat in de ketting staat, kan immers niet gewijzigd worden. Een eigendomsakte kan dus net zo goed in een notariële blockchain bewaard worden. De toepassing kan kopen, verkopen, huren of andere acties waarbij vandaag nog een notaris komt kijken veel democratischer maken.
 
In Zweden werkt het bedrijf ChromaWay samen met verschillende banken en bevoegde officiële instanties om de verkoop van huizen via blockchain te digitaliseren. Momenteel zit het project in een pilootfase waarin de technologie, die op een eigen blockchain draait, geëvalueerd wordt vanuit een technologisch, maar ook wettelijk standpunt. Bij ons kijkt de overheid spijtig genoeg nog niet naar de mogelijkheden van een blockchain inzake eigendomsregistratie.
 

4. Identiteitsmanagement

Know Your Customer (KYC) is een proces waarbij bedrijven of organisaties de identiteit van een klant kunnen nagaan. Dat is bijvoorbeeld belangrijk voor banken, die moeten weten voor wie ze een bankrekening openen. KYC-chain is een start-up die het achterliggende systeem voor de KYC-procedure wil vereenvoudigen en standaardiseren via blockchain. KYC-chain ontwikkelt zijn technologie daarvoor op het Ethereum-netwerk.
 
Ethereum is een publieke blockchain waarop iedereen applicaties kan ontwikkelen. Een blockchain werkt immers alleen maar als er voldoende mensen aan deelnemen, wat het als start-up moeilijk maakt om een toepassing te ontwikkelen. Ethereum komt daar aan tegemoet omdat het al een enorm netwerk is, zodat je vanaf het eerste moment de volledige kracht van blockchaintechnologie kan benutten.
 
[related_article id=”172710″]  
Een gedistribueerd systeem met identiteitsmanagement laat overheden en financiële organisaties toe om snel na te kijken of de identiteitsgegevens van een klant wel kloppen. De ketting is verder beveiligd, zodat alleen instanties die toegang nodig hebben die ook krijgen. Bovendien maakt het systeem het eenvoudig om alleen de relevante informatie te tonen aan wie er om vraagt. In welke mate KYC-chain zal doorbreken, hangt af van de instanties die de technologie willen omarmen. De toepassing is desalniettemin een mooi voorbeeld van blockchain op het Ethereum-netwerk.
 

5. Tweeten zonder censuur

Eth-tweet is een twitterkopie die op Ethereum draait. Tweets worden via de applicatie versleuteld in het Ethereum-netwerk en zijn leesbaar voor iedereen die aan de microblogdienst meedoet. Het gedecentraliseerde karakter van het netwerk betekent dat de tweets niet verdeeld worden via een centrale server. Wie de app heeft, kan zaken posten en/of lezen. Dat maakt iedere vorm van censuur onmogelijk. Er is immers geen enkele vorm van centrale autoriteit die het netwerk aanstuurt.
 

Bonus: cryptokatten

Het internet zou het internet niet zijn als er niet ook een belachelijke katgerelateerde blockchaintoepassing bestond. Opnieuw is Ethereum het netwerk van dienst. Bovenop dat netwerk bouwde een bedrijfje een spel gebaseerd op katten: CryptoKitties. Met Ethers (de ‘tokens’ die het Ethereum-netwerk aandrijven) kan je digitale katten kopen. Die zijn uniek en voor altijd jouw eigendom. De informatie betreffende de kat zit immers ingebakken in het blockchainnetwerk zodra je ze koopt. Alle katten zijn volgens de makers visueel uniek. Je kan meerdere katten samen zetten om nieuwe exemplaren te kweken, die je eventueel opnieuw kan verkopen.
 

CryptoKitties is een voorbeeld van een Ethereum-dapp, al zal deze applicatie de wereld niet op haar grondvesten doen daveren.

 
Heeft CryptoKitties enig nut? Absoluut niet. De gedistribueerde applicatie illustreert wel hoe divers de toepassingen kunnen zijn die je op een blockchainnetwerk kan bouwen.
 

Toekomst

Blockchaintechnologie staat natuurlijk nog maar in zijn kinderschoenen. Grote technologiebedrijven zoals IBM, Microsoft en Intel sleutelen aan blockchainraamwerken terwijl softwareboeren allerhande op zoek gaan naar voordelen van blockchain in hun specifieke branche. Je hebt niet al te veel verbeelding nodig om in te zien hoe een blockchain de ruggengraat kan vormen van een geautomatiseerd boekhoudproces, of hoe intellectuele eigendom in een copyright-ketting versleuteld kan worden. De blockchain wordt hoogstwaarschijnlijk één van de belangrijkste technologieën van de nabije toekomst. Hoe groot de impact precies zal zijn, zullen we de komende jaren beginnen zien.
 
https://www.smartbiz.be/achtergrond/171947/hoe-werken-blockchain-en-bitcoin-nu-echt/

blockchainbusinesstransformatie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Lezersaanbod: korting op Kuno en Shokz

Lezersaanbod: korting op Kuno en Shokz

Bekijk actie in onze webshop