Achtergrond

5 oude IT-principes die nog steeds kloppen

De IT-principes waar bedrijven zich vroeger aan hielden, worden nog steeds volop toegepast, al is het vaak in een iets andere vorm.

 
De technologiewereld verandert continu. Toch zijn er verschillende principes waar bedrijven zich tientallen jaren aan hielden, die de dag van vandaag nog steeds gelden. Net als computers dunner en mooier zijn geworden, steken ook deze principes in een ander jasje. De kern waarop oude IT-regels zijn gebaseerd, is echter nog steeds van toepassing.
 

1. Het gaat om meer dan goede technologie

Uiteraard hebben bedrijven goede technologie nodig die hun werkzaamheden ondersteunen. Toch gaat een aankoop over meer dan de technologie zelf; je verbindt jezelf immers met een ander bedrijf voor de komende jaren. Om op veilig te spelen, gingen IT-afdelingen vaak samenwerkingen aan met grote bedrijven. Tegenwoordig is dat minder het geval en kijken bedrijven steeds vaker naar open sourcetoepassingen. Deze kunnen immers net zo veilig zijn als applicaties van grote bedrijven. De kern van het verhaal blijft echter gelijk. Een nieuw programma brengt een samenwerking van minstens enkele jaren met elkaar mee, waardoor firma’s goed uit kijken bij welke bedrijven ze contracten ondertekenen.
 

2. Fysieke beveiliging is eveneens belangrijk

Firewalls, paswoorden en antivirusapplicaties: met behulp van de juiste software kan je de digitale kant van je bedrijf afschermen van cybercriminelen. Ook de fysieke kant van het verhaal is echter van belang. Wanneer iemand je bedrijf infiltreert en aan fysiek aan de servers kan, zullen firewalls maar weinig uithalen. Bedrijven verborgen hun hardware daarom achter slot en grendel. Nu zijn de belangrijkste servers van een firma nog steeds sterk beveiligd, maar dat hoeft niet meer in een beveiligde ruimte van jouw bedrijf te zijn. Datacenters en de cloud zorgen ervoor dat bedrijven de fysieke beveiliging van hun toestellen uit handen kunnen geven.
 

3. Test nieuwe code alvorens deze in productie gaat

Nieuwe code onmiddellijk in een productieomgeving implementeren, is vragen om problemen. Vroeger hadden bedrijven daarom vaak drie omgevingen: een ontwikkel-, test- en productieomgeving. Pas wanneer nieuwe code uitvoerig was getest, werd deze in de productieomgeving gebruikt. Dankzij de opkomst van de cloud hoeven bedrijven geen drie omgevingen meer te hebben. In de cloud kan je eenvoudig een testomgeving creëren, waar nieuwe code uitvoerig getest wordt.
 
[related_article id=”172540″]  

4. Controleer veranderingen aan de productieomgeving

Als IT’er is het leuk om veranderingen onmiddellijk naar de productieomgeving door te voeren, zonder dat hier een administratieve rondslomp bij komt kijken. De tijd waarin ontwikkelaars zomaar hun gang konden gaan ligt – gelukkig – al erg ver achter ons. Voorstellen voor veranderingen moeten een lang proces doorlopen. Pas wanneer de veranderingen zijn goedgekeurd, mogen deze worden doorgevoerd. Dergelijke procedures zijn eveneens belangrijk om een goede samenwerking met andere bedrijven te garanderen. Wanneer een leverancier veranderingen aanbrengt aan de clouddienst die jij gebruikt, kan dat immers verstrekkende gevolgen hebben.
 

5. IT is drijvende kracht achter verandering

Toen computers nog een gloednieuwe technologie waren, verwachtten bedrijfsmanagers dat deze toestellen een drijvende kracht achter verandering zouden zijn. Ze zouden bedrijfsprocessen sneller en goedkoper maken en manuele fouten wegwerken. Dat veranderde voor een tijd doordat IT’ers zoveel werk hadden dat ze niet de tijd vonden om riskante vernieuwingen door te voeren. IT’ers breken echter terug uit hun comfortzone en gaan opnieuw op zoek naar software die hun bedrijf kan verbeteren. IT is hierdoor wederom de drijvende kracht achter verandering bij veel bedrijven.

beveiligingbusinessittransformatie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken