Overname ARM nog niet rond: VK vraagt nieuw onderzoek (update)
Update 03/12: De Amerikaanse Federal Trade Commission zal een rechtszaak starten om de overname tegen te houden. Valt de overname alsnog in het water?
Origineel artikel (17/11/2021): Het is ondertussen al meer dan een jaar geleden dat het nieuws over de overnamepoging naar buiten lekte. Op 14 september kwam Nvidia met het nieuws naar buiten dat ze sectorgenoot ARM Holdings wilde overnemen van het Japanse bedrijf Softbank voor een bedrag van maar liefst 40 miljard dollar (35 miljard euro). Het zou de grootste overname ooit binnen de chipsector zijn en één van de grootste overnames binnen de technologiesector tout court.
Mede daarom stuitte de overname van ARM vanaf dag één eigenlijk al op verzet. Google, Microsoft en Qualcomm tekenden gezamenlijk verzet aan omdat zij vreesden dat Nvidia te machtig zou worden binnen de chipindustrie. Ook China en het Verenigd Koninkrijk vreesden voor de effecten op hun nationale chipproductie. Die laatste heeft vandaag een nieuw onderzoek gevorderd, schrijft BBC News. Omdat het hoofdkantoor van ARM Holdings in Cambridge staat, heeft het Verenigd Koninkrijk een belangrijke zeg in deze zaak.
Bezorgdheden rond eerlijke concurrentie
Een eerste onderzoek door de Britse privacywaakhond CMA concludeerde dat er ‘ernstige bezorgdheden rond eerlijke concurrentie’ rond de overnameplannen hangen. Dat bevestigde dus het standpunt van de vele tegenstanders. Maar omdat er veel geld mee gemoeid is, neemt CMA het zekere voor het onzekere en komt er een nieuwe studie. “ARM heeft een unieke positie binnen de globale technologieketen en we moeten zeker zijn dat een overname dit niet in het gedrang brengt”, zegt staatssecretaris voor Digitalisering Nadine Dorris aan de Britse openbare omroep. ARM is een belangrijke leverancier voor Apple. Nvidia heeft altijd wel beweerd de hoofdactiviteiten van ARM binnen het Verenigd Koninkrijk te houden.
De Amerikaanse chipfabrikant blijft er positief over dat ze hun overname zullen kunnen doorzetten. Hun standpunt luidt dat een overname juist nodig is om competitie en innovatie te bevorderen. De chipmarkt wordt steeds meer gedomineerd door Aziatische producenten en Amerikaanse en Europese spelers moeten een tandje bijsteken. De huidige situatie in de industrie toont wel dat de sector een duw in de rug kan gebruiken.
- Hoe zit het met dat chiptekort? Een stand van zaken