Business

Lotusphere 2010: samenwerking volgens Captain Kirk

Lotusphere is de grote gebruikersconventie rond IBM Lotus-software die elk jaar in januari doorgaat in Orlando, Florida. Het thema van Lotusphere is dit jaar ‘Lotus knows…’. Een slagzin die gepaard gaat met een (voor IBM niet gebruikelijk) grote mediacampagne.

De algemene openingssessie op maandag was een typisch Amerikaanse show die startte met een swingend optreden van twee elektrische violen, ondersteund door drums en percussie. Deze opwarming was echt wel nodig om een zaal met meer dan vijfduizend mensen om 8.00 uur ‘s ochtends gemotiveerd te krijgen.

De verrassingsspreker was dit jaar William Shatner, beter bekend als Captain James T. Kirk uit de originele Star Trek-serie. Shatner toonde aan de hand van een aantal voorbeelden uit de filmwereld aan dat er nergens ter wereld grote projecten kunnen slagen zonder samenwerking tussen mensen. Vandaag kunnen we dankzij nieuwe technologieën, zoals Lotus, miljoenen mensen samenbrengen en profiteren van hun gecombineerde kennis en ervaring via sociale netwerken.

 

Bob Picciano, voormalig general manager van Lotus en nu sales manager van de IBM Software Group, sprak over het nieuwe strategische programma Collaboration Agenda dat gericht is op de vertaling van technische innovaties naar de specifieke bedrijfscontext van de Lotus-gebruikers.

Alistair Rennie, de nieuwe general manager, stelde zichzelf kort voor en introduceerde een aantal belangrijke Lotus-klanten:

  • Research in Motion (RIM) is zowel partner als klant van IBM.
  • Zurich Insurance Company heeft na intensieve onderzoeken besloten om niet naar een ander mail platform te migreren en zijn huidige Lotus-omgeving sterk uit te breiden.
  • Panasonic is een nieuwe klant via LotusLive-platform, waar ze alle Lotus-clouddiensten aanbieden aan hun 380.000 eindgebruikers.
  • Continental AG migreerde veertigduizend gebruikers van Microsoft naar Lotus in slechts vijf maanden.
  • General Motors heeft zijn Lotus-omgeving uitgebreid met verregaande mobiele integratie.

Enkele belangrijke nieuwigheden vernomen via Kevin Kavanaugh, Lotus-evangelist:

  • Symphony Next: de nieuwe versie waarvan de bètaversie in februari zal verschijnen.
  • CMIS: een soort services-integratielaag tussen Lotus Connections en Lotus Quickr.
  • Lotus Quickr Next: de verbeterde Quickr-versie met onder meer team calendar-integratie, views op commentaren, eenvoudigere versionering en een rechtstreekse verbinding met Filenet en IBM CM8. Deze zou moeten uitgebracht worden in het tweede kwartaal.
  • Alfresco Partnership: hierdoor zal het mogelijk zijn om via Lotus Quickr rechtstreeks toegang te hebben tot bestanden in een Alfresco-repository.
  • Lotus Traveler voor Android: kwartaal 2, samen met de Traveler Companion, een nieuwe encryptie-plug-in voor de iPhone.
  • Nieuw in 8.5.1 is de integratie van xpages, waardoor ontwikkelaars nu dezelfde interface kunnen gebruiken voor webapplicaties als voor applicaties in de client.
  • Lotus Connections Next: de volgende versie van Connections die zou moeten verschijnen in de tweede helft van dit jaar, met nieuwe functionaliteiten zoals social analytics, mobiele browserinterface, en profielgebaseerde automatische aanbevelingen.
  • Websphere Portal Next zal op de markt gebracht worden in de eerste helft van 2010. Deze versie is uitgerust met onder andere nieuwe “industrieversnellers”, integratie van mash-ups, en een sterk verbeterde uitrolcapaciteit.
  • Lotus Sametime 8.5 en Sametime Unified Telephony bevatten enkele nieuwigheden zoals nieuwe audio- en videomeetings, web 2.0-integraties, en videobeelden met hoge resolutie.
  • LotusLive, de bekende SaaS-oplossing van IBM, kent dan weer vernieuwing door het toevoegen van Communities, de complete versies van zowel iNotes als de Notes Full Client, de ondersteuning van Sametime, en LotusLive Labs. Deze laatste is een soort zandbak waar IBM’ers en vanaf kwartaal 2 ook IBM-partners naar believen kunnen spelen en experimenteren.
  • Project Vulcan: een voorstelling van een aantal nieuwe functionaliteiten die zullen opgenomen worden in de nieuwe versie van Lotus Notes (Next). Het belangrijkste punt hierbij is dat er gestreefd zal worden om de webclient en de full client identieke functionaliteit te geven.

Conclusie
Geen wereldschokkend nieuws, maar als conclusie kan ik toch zeggen dat de aankondigingen behoorlijk indrukwekkend zijn. Als Lotus op deze weg blijft verdergaan met te investeren in de samenwerking tussen mensen, dan kan dit een belangrijke voorsprong betekenen op de concurrenten.

Lotus ziet duidelijk de transformatieve opportuniteit in de samenwerking tussen mensen, maar of Lotus daadwerkelijk “knows how & why” zal de tijd snel uitwijzen…

blogbusinessgfiitprofessionallotuspherelotusphere2010

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken