Koopgidsen

De beste apps voor jouw mentale gezondheid

Minstens even belangrijk als onze fysieke gezondheid, is onze mentale gezondheid. In dit artikel bespreken we enkele apps die nuttige informatie en/of oefeningen bevatten om stress, depressie, angst en andere mentale kwalen te overkomen.

Hulp zoeken (en aanvaarden) is vaak één van de moeilijkste stappen die iemand met psychische problemen moet zetten. Er zijn verscheidene redenen waarom dit zo zwaar is. Dat komt omdat er in onze maatschappij toch nog te veel een taboesfeer hangt rond mentale gezondheidsproblemen. Daardoor maken zij die het mentaal moeilijk hebben vaak de verkeerde redenering dat ze hun problemen best zelf oplossen. Of ze willen hun directe omgeving er niet mee lastig vallen, uit gevoelens van schaamte of angst om als een ‘zwak’ persoon beschouwd te worden. 

Maar hulp zoeken is allerminst een teken van zwakte. Het toont juist dat je bereid bent je problemen onder ogen te komen en aan je gemoedstoestand te werken. Het internet zou het internet niet zijn, als je hier niet allerhande tools zou kunnen vinden om je op weg te helpen. Via de Apple App Store of Google Play Store kan je heel wat (gratis of betalende) applicaties downloaden die hun gebruikers proberen te helpen met mentale problemen. In het ruime aanbod dat te vinden is, zien we veel verschillende soorten applicaties. Sommige bevatten informatie over psychische problemen en handige hulplijnen, sommige bieden dan weer oefeningen aan om tot rust te komen. 

Of dergelijke smartphoneapplicaties ook effectief helpen, daar bestaan veel tegenstrijdige meningen over. Apps worden niet altijd gecontroleerd op kwaliteit voor ze in de App Store of Play Store belanden. Er bestaan dus inderdaad apps die niet zo behulpzaam zullen zijn als ze zelf claimen. Een volwaardige vervanging voor professionele hulp zal zelfs de beste app nooit zijn. Wel kunnen ze de drempel om hulp te zoeken voor iemand verlagen. Wij gingen op zoek naar innerlijke rust en testten enkele van deze applicaties uit. 

De beste apps voor jouw mentale gezondheid

  1. Moodfit
  2. Moodmission
  3. Sanvello
  4. Headspace
  5. Happify
  6. Backup

1. Moodfit 

Moodfit kan gratis gedownload worden via de Play Store. Zoals er apps die je helpen om je lichaam op punt te krijgen, bevat Moodfit een stappenplan om je geest ‘fit’ te krijgen. Je kan een voorgeprogrammeerd programma volgen, maar ook een programma opstellen aangepast aan je specifieke noden. Voor een gratis app is Moodfit echt heel uitgebouwd. Er zijn vragenlijsten die je kunnen helpen om je emoties beter te leren begrijpen en hoe sterk ze zijn. Je kan er ook je gemoedstoestand op eender welk moment van de dag kwijt, of neerschrijven waar je dankbaar voor bent. De app is uitgerust met trackingtools voor je slaap- en voedingsschema’s om te meten hoe deze je gemoed beïnvloeden. Ten slotte zijn er nog meditatieoefeningen (die je via audio kan doen), oefeningen om je ademhaling te beheersen, en tips om met gevoelens van angst en neerslachtigheid om te gaan. Je vooruitgang kan je opvolgen via History en Insights. Moodfit is zeker één van de betere gezondheidsapps die je kan vinden.  

Moodfit is de ideale fitness om je geest in vorm te krijgen.

Download Moodfit voor Android en iOS!

2. Moodmission 

Mentale gezondheid is een serieuze uitdaging en die boodschap heeft Moodmission goed begrepen. Deze app daagt je aan de hand van gepersonaliseerde missies uit om aan je mentale gezondheid te werken. De app is gelinkt aan een onderzoeksproject van een Australische universiteit, dus je moet er niet aan twijfelen of ze wetenschappelijk onderbouwd is. Als je de app geïnstalleerd wordt, krijg je zes korte surveys voorgeschoteld over jezelf en over je emoties. Aan de hand van die surveys, zal Moodmission missies voor je opstellen. Die missies kunnen ademhalingsoefeningen zijn, activiteiten, fysieke trainingen of het leren omgaan met emoties. Heb je een missie voltooid, dan kan je aangeven of je je ontspannen of je gestresseerd voelt. Zo kan je zelf oordelen of de oefeningen je ook echt helpen.  

Aan de hand van vragenlijsten stelt Moodmission een gepersonaliseerd programma voor je op. Ga je de uitdaging aan?

Download Moodmission voor Android en iOS!

3. Sanvello 

Ervaar je regelmatig gevoelens van stress in je dagelijkse leven? Dan is het hoog tijd om Sanvello te downloaden! Sanvello is een app die je verplicht om dagelijks even aan jezelf te denken. Je kan op een vast of willekeurig tijdstip een notificatie laten sturen. Elke keer kan je je gevoelens monitoren aan de hand van simpele vragenlijsten. Maar Sanvello biedt ook zelf de nodige tips en oefeningen. Die oefeningen gaan over het omgaan met negatieve gevoelens in het algemeen, maar ook oefeningen om beter te worden in bepaalde zaken die stress kunnen bezorgen, zoals publiek spreken of het afleggen van tests. Wie vertrouwen heeft in zichzelf, voelt zich ook beter. Je kan zelf een achtergrond kiezen die je het meest tot rust brengt, van een tropisch strand tot een heldere sterrenhemel. Is de strijd te zwaar om alleen te voeren? Dan brengt Sanvello je in contact met lotgenoten. Wetenschappelijk onderzoek heeft al kunnen aantonen dat wie Sanvello gebruikte, wel degelijk minder stress ervaarden in het dagelijkse leven, zelfs wanneer ze de app niet meer gebruikten. Sanvello heeft een gratis versie, upgraden naar de premium versie kan voor €8,99 per maand.   

Leer beter omgaan met stress via Sanvello.

Download Sanvello voor Android en iOS!

4. Headspace 

Ben je op zoek naar innerlijke rust? Dan is de app Headspace de place-to-be. Headspace is een project van Andy Puddicombe, een Boeddhistische monnik die de wereld rondtrekt met zijn meditatiesessies. Via de gratis te downloaden app kan je zijn methoden naar je thuis brengen. Zoals de meeste apps die we hier bespreken, start Headspace met een korte vragenlijst om de ervaring persoonlijk voor jou te maken. Zo wordt bij het opstarten van de app gevraagd waar je op wil focussen. Ervaar je stress, heb je slaapproblemen, of wil je je gewoon fitter voelen, Headspace heeft in alle gevallen wel iets voor je. Heb je geen ervaring met meditaties, dan zal de app je eerst korte sessies voorstellen, om gradueel op te bouwen. Elke meditatiesessie wordt met audio begeleid, dus zorg ervoor dat je Headspace in een rustige omgeving gebruikt. Headspace kan je 10 dagen gratis gebruiken, daarna kost de app €12,99 per maand. Ben je helemaal overtuigd: voor €399,99 koop je een levenslang abonnement. 

Ontsnap even van de drukte van het dagelijkse leven met Headspace.

Download Headspace voor Android en iOS!

5. Happify 

De ontwikkelaars van de applicatie Happify hebben zich er letterlijk hun missie van gemaakt om je blij te maken. Stress of angst te overwinnen hoeft niet altijd bloedserieus te zijn. Aan de hand van leuke en uitdagende games kan je via Happify stap voor stap werken aan het overwinnen van stress, negatieve gevoelens of meer zelfvertrouwen creëren. Andere reeksen oefeningen focussen zich op meditatie, of zijn gericht op het behalen van succes in je carrière. Het is niet allemaal maar voor de fun, want de games van Happify zijn wel degelijk wetenschappelijk onderbouwd. Maar als mentaal gezond worden op een leuke manier kan, waarom dan niet? De gratis versie van Happify geeft je vooral toegang tot informatie. Wil je de functionaliteiten van de app volledig gebruiken, dan moet je een abonnement aanschaffen. Het goedkoopste abonnement kost hier €11,67.  

Word weer happy dankzij Happify.

Download Happify voor Android en iOS!

6. BackUp 

We hopen dat niemand deze applicatie ooit zal nodig hebben. Maar iemand die met suïcidale gedachten zit, kan geholpen worden als hij of zij op het juiste moment de juiste hulp krijgt. En die hulp moet BackUp geven. BackUp is een app die ontwikkeld werd door het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie. BackUp biedt verschillende tools aam om iemand in donkere tijden toch wat licht te bieden. Ze kunnen onder andere BackUps opslaan, contacten die ze altijd kunnen bereiken. Naast contacten kunnen ze ook lijsten vinden met activiteiten die rust bieden, of foto’s of muziek opslaan die hen een glimlach bezorgt. De Safety Plans bieden zes-stappenplannen met tips om over een crisis te raken. Heb je zelf niet meteen hulp nodig maar wil je er zijn voor iemand in nood? Dan kan je jezelf inschrijven als BackUp. 

Voor wie het allemaal even te veel is, kan BackUp steun bieden.

Download BackUp voor Android en iOS!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business