Digitale betaaloplossingen met of zonder bankkaart zitten sterk in de lift ten koste van traditionele betaalmiddelen zoals cash geld.

Advertentie

Voor TechPoll waren we geïnteresseerd in welke betaalmiddelen onze lezers het vaakst of het liefst gebruiken. De tijd dat we rondlopen met een zware portefeuille vol cash geld in onze broekzak of handtas is al heel lang verleden tijd. Bankkaarten zorgden voor een eerste revolutie en veel mensen hebben er vandaag de dag dan ook meer dan één (Bancontact, Mastercard, Visa etc.). Maar zelfs de bankkaart is tegenwoordig al lang niet meer zo vernieuwend, want tegenwoordig kunnen we al betalen zonder een kaart op zak te hebben. Een QR-code met onze smartphone downloaden en klaar is kees.

De resultaten van onze poll tonen aan dat die digitale betaaloplossingen ook sterk aan populariteit aan het winnen zijn. Maar evengoed ook dat een bankkaart op zak hebben nog steeds wel een vereiste is. 37% ofwel 187 van de 502 respondenten geven aan het liefst contactloos te betalen. ‘Contactloos’ kan natuurlijk breed geïnterpreteerd worden, maar hier doelen we specifiek op het betalen met je bankkaart door deze tegen de terminal te tikken. Niet onlogisch dat dit bovenaan staat, want toetsen van een betaalterminal zijn een gevaarlijke doorgever van ziektekiemen. Bijgevolg zien we dat ook contactloos betalen via smartphone of smartwatch (door bijvoorbeeld de Payconiq-app te gebruiken) populair zijn onder onze lezers: 19% of 95 lezers gaven aan dat deze betaalmethode hun favoriete is.

Betalen met QR-codes wordt wel nog lang niet in alle handelszaken ondersteund. Al zijn we er van overtuigd dat als we deze poll over enkele jaren opnieuw zouden doen, de adoptiegraad van kaartloos betalen al veel hoger zal liggen. Slechts 1% maakt nog gebruik van andere gadgets dan smartphones of -watches; we zijn benieuwd welke.

Bankkaart nog wel populair, cash geld veel minder

Dan kijken we ook nog even naar de ‘traditionele’ betaalmiddelen. En dan zien we dat de bankkaart in de terminal steken met 33% (166 stemmen) ook nog steeds veel gedaan wordt. Contactloos betalen werkt nog niet overal feilloos of is niet overal mogelijk, dus het verbaast ons zeker ook niet. Cash geld, dat lijkt stilaan wel verleden tijd te zijn. Slechts 10% van de respondenten gaf aan nog het vaakst met cash geld te betalen. Gaat er ooit een tijd komen dat we definitief geen briefjes en munten meer op zak hebben? Het zou zomaar kunnen.

Een visuele voorstelling van de resultaten:

Advertentie

1 REACTIE

 1. Totaal verkeerde resultaten van deze Poll natuurlijk… zoals “meestal” met Techno-Polls!
  Er zijn namelijk meer dan genoeg mensen die WEL cash betalen en als alternatief hun kaart effectief “willen gebruiken”…
  Deze groep “wil geen betaalapps, QR-codes, of computer- en smartphone-gedoe, enz…” voor verschillende redenen.
  Kan zijn uit veiligheidsredenen, of leeftijdsgebonden- of tecnischgebonden redenen.
  Die mensen doen al evenzeer niet mee met uw polls, zodat de resultaten ervan ook niet relevant zijn.
  Het zijn immers maar PRO-gebruikers en jongeren (die er de gevaren niet van inzien) die in de val trappen.

  Bij andere polls al idem… en alzo zijn die resultaten dus al even verkeerd.
  De mensen die het niet gebruiken, kunnen of willen ook meestal geen reactie geven.
  Al die resultaten moeten dus grotendeels beken worden als zijnde “partijdig”, ttz. reacties van gebruikers dus, of mensen die al minstens technologische ontwikkelingen opvolgen.

  Een beetje idem als een digitale enquete over rusthuizen beginnen uitvoeren.
  De grootste relevante groep zal of kan er niet op antwoorden, of heeft er zelfs geen weet van dat er een equete gaande is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here