Het aantal IPv4-adressen heeft een kritiek dieptepunt bereikt. Minder dan tien procent van alle adressen is nog beschikbaar. Door de schaarste kunnen netwerken op lange termijn in de problemen komen, waarschuwt de Number Resource Organization (NRO), die de DNS-beheerders vertegenwoordigt. Daarom is het belangrijk dat bedrijven en organisaties overstappen naar IPv6. “De uitrol van IPv6 […]


Het aantal IPv4-adressen heeft een kritiek dieptepunt bereikt. Minder dan tien procent van alle adressen is nog beschikbaar.

Door de schaarste kunnen netwerken op lange termijn in de problemen komen, waarschuwt de Number Resource Organization (NRO), die de DNS-beheerders vertegenwoordigt. Daarom is het belangrijk dat bedrijven en organisaties overstappen naar IPv6.

“De uitrol van IPv6 is een belangrijke ontwikkeling in de infrastructuur waarmee het netwerk miljarden mensen en toestellen zal verbinden in de komende jaren”, zegt NRO-voorzitter Axel Pawlik.


Wel nuanceert Pawlik de situatie tegenover onze collega’s van ZDNet UK. Zo werd er vroeger geschat dat het aantal IP-adressen zou opraken in 2011, terwijl dat volgens de huidige verwachtingen pas in 2012 zal zijn. Dat is gebaseerd op de huidige groei, al sluit hij grote uitbreidingen in de toekomst niet uit.

Volgens Pawlik moeten bedrijven en providers zo snel mogelijk overschakelen om de netwerken stabiel te houden en om complexiteit te vermijden wanneer de IPv4-adressen opraken. Maar volgens hem houden bedrijven zo lang mogelijk de boot af, omdat er tot nu toe weinig voordeel was om de investering te doen.

Uitbreiding
Een IP-adres is het best te omschrijven als een identificatienummer voor een toestel in een netwerk. Uiterlijk hebben IPv4 en IPv6 twee verschillen. Zo bestaat het huidige IP uit vier cijferreeksen van nul tot 255 (bijvoorbeeld 127.0.0.12).

Bij IPv6 zijn er acht reeksen met hexadecimale cijfers (bijvoorbeeld 3ffe:6a88:85a3:08d3:1319:8a2e:0370:7344). Door die twee factoren zijn er veel meer combinaties mogelijk, waardoor er meer toestellen kunnen aangesloten worden.


Pieterjan Van Leemputten schrijft over de Belgische telecommarkt en volgt de grote telefoonmakers. Hij onderscheidt zin en onzin over sociale media, wat vooral zijn buitensporig facebookgedrag moet verantwoorden. Daarnaast verdiept hij zich af en toe in privacy en beveiliging.