Virtualisatie verleidt Belgische kmo’s

Virtuele servers zijn nog niet de standaard op de Belgische kmo-markt, maar de interesse is er wel. Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat een kwart virtualiseert, of daar plannen voor heeft.

Microsoft deed het onderzoek in het kader van de kmo-wedstrijd Ultimate Makeover. In totaal namen 193 Belgische bedrijven deel aan de vragenlijst op Ultimatemakeover.be.

Uit de rondvraag blijkt dat 54 procent van de ondervraagden één tot drie servers in zijn bedrijf heeft. Zo’n tien procent heeft er meer dan drie en 36 procent zegt er geen te hebben.

[related_article id=”161452″]

Overstap naar virtualisatie
Virtuele servers maken hun opmars. Zo zegt elf procent deels te virtualiseren en geeft twee procent aan dat volledig te doen. Zestien procent heeft intenties om er mee te beginnen. Respectievelijk 53 en 18 procent geeft aan dit niet te doen of niet te weten.

Volgens Microsoft zijn de kmo’s stilaan klaar voor de overstap. “Met virtualisatie besparen kmo’s kosten op aanschaf en onderhoud van hardware en kunnen ze veel energiezuiniger en milieuvriendelijker omgaan met hun toepassingen”, zegt Steven Stokmans, kmo-directeur bij Microsoft België en Luxemburg. Volgens hem is de interesse in virtualisatie bovendien een bewijs dat ICT bij kmo’s aan maturiteit wint.

Waardering infrastructuur
De IT- en serverinfrastructuur in het algemeen wordt wel geapprecieerd. 35 procent van de ondervraagden ziet dit als een zeer strategische en belangrijke investering. 23 procent vindt het zeer praktisch en 15 procent merkt een betere productiviteit onder de werknemers. Slechts twee procent vindt de infrastructuur te duur of niet nuttig.

Het onderzoek focuste zich ook op andere IT-gerelateerde zaken. Zo zegt 48 procent van de ondervraagde kmo’s zijn software volledig manueel uit te rollen. 22 procent doet dit automatisch en dertig procent valt terug op een IT-partner.

Voor IT in de back-end valt een kwart terug op Microsoft, nog eens 24 procent klopt aan bij een IT-partner terwijl 38 procent aangeeft geen strategisch plan te hebben. Dertien procent zegt te kiezen voor de goedkoopste oplossing.

Antivirus
De rondvraag toont ook dat computerbeveiliging niet de allerhoogste prioriteit heeft binnen een bedrijf. 83 procent zegt weliswaar antivirussoftware te gebruiken, toch geeft twaalf procent aan dit niet te doen. Nog eens vijf op honderd weten niet of hun systemen beschermd worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business