Facebook gaat zijn eigen datacenters bouwen om zijn netwerk van 350 miljoen leden te ondersteunen. De site heeft altijd servers geleased, maar zou nu de stap zetten naar een eigen infrastructuur. Het nieuws wordt gemeld door Datacenterknowledge, dat wijst naar een datacenterproject in de Amerikaanse staat Oregon dat deze week nog wordt onthuld. Insiders uit […]


Facebook gaat zijn eigen datacenters bouwen om zijn netwerk van 350 miljoen leden te ondersteunen. De site heeft altijd servers geleased, maar zou nu de stap zetten naar een eigen infrastructuur.

Het nieuws wordt gemeld door Datacenterknowledge, dat wijst naar een datacenterproject in de Amerikaanse staat Oregon dat deze week nog wordt onthuld. Insiders uit de sector zeggen dat het om een grote sociaalnetwerksite gaat. Dat kan bijna niets anders zijn dan Facebook.

De netwerksite zelf zegt tegenover Datacenterknowledge dat het altijd manieren bekijkt om zijn infrastructuur te verbeteren. Een aangepast datacenter zou hierbij technisch en economisch het efficiëntst zijn. Al zegt Facebook dat het momenteel niets aan te kondigen heeft.


Het datacenter zou een oppervlakte van bijna 11.000 m² hebben en 35 mensen tewerkstellen. Tot nu toe liet Facebook zijn datacenters bouwen door bedrijven die de infrastructuur opzetten, om ze vervolgens te leasen. Op die manier bleef de site gespaard van zware investeringen.

Minder stroomverlies
Als Facebook werkelijk zijn intrek neemt in het nieuwe datacenter, dan zal dat met een aantal nieuwe technologieën zijn. Zo heeft de site eind vorig jaar, in navolging van Google, een geoptimaliseerde methode voor stroomdistributie. Hiermee wordt het stroomverlies in de distributie verminderd van 35 naar 15 procent. Ook werkt het bedrijf met een design waarbij de stroomvoorziening wordt uitgerust met een batterij, om continuïteit te waarborgen.


Pieterjan Van Leemputten schrijft over de Belgische telecommarkt en volgt de grote telefoonmakers. Hij onderscheidt zin en onzin over sociale media, wat vooral zijn buitensporig facebookgedrag moet verantwoorden. Daarnaast verdiept hij zich af en toe in privacy en beveiliging.