Een nieuw toestel voor gehoorgestoorden schuif je binnenkort gewoon over je tanden. Het toestel stuurt een geluidssignaal door via je kaak. Opmerkelijk is vooral dat het apparaatje enkelzijdige doofheid kan oplossen zonder operatie. Het gaat om de SoundBite van het Amerikaanse Sonitur Medical. Het metalen plaatje om over de tanden te schuiven ontvangt geluid van een […]


Een nieuw toestel voor gehoorgestoorden schuif je binnenkort gewoon over je tanden. Het toestel stuurt een geluidssignaal door via je kaak. Opmerkelijk is vooral dat het apparaatje enkelzijdige doofheid kan oplossen zonder operatie.

Het gaat om de SoundBite van het Amerikaanse Sonitur Medical. Het metalen plaatje om over de tanden te schuiven ontvangt geluid van een microfoon achter het oor.

Die signalen worden vervolgens doorgestuurd via de kaak naar het slakkenhuis in het binnenoor. Dit zelfs wanneer het buitenoor en het middenoor beschadigd zijn.


Signalen via de kaak of andere botten versturen is niet nieuw. Maar meestal gaat dit gepaard met een operatie waarbij een pin door de kaak of het bot wordt geboord.

Volgens Singularityhub zal het nog wel enkele jaren duren voor het hoorapparaat commercieel op de markt komt.


Pieterjan Van Leemputten schrijft over de Belgische telecommarkt en volgt de grote telefoonmakers. Hij onderscheidt zin en onzin over sociale media, wat vooral zijn buitensporig facebookgedrag moet verantwoorden. Daarnaast verdiept hij zich af en toe in privacy en beveiliging.