Rechtszaak over downloaden naar Europees Hof

Een Belgische rechtszaak over illegaal downloaden wordt doorverwezen naar het Europees Hof van Justitie. Dat wil zeggen dat de uitspraak in deze al jaren slepende zaak voor heel Europa zal gelden.

De juridische discussie duurt al sinds 2004 en gaat over de vraag of een internetaanbieder verantwoordelijkheid draagt voor klanten die illegaal downloaden.

P2P-filtering
In 2004 heeft auteursrechtenvereniging Sabam (het Belgische Buma/Stemra) internetprovider Tiscali België aangeklaagd voor het illegaal downloaden van muziek door klanten van de internetaanbieder. Tiscali België is in de tussentijd overgenomen door Scarlet, dat op zijn beurt onderdeel is van telecombedrijf Belgacom.

In eerste aanleg verloor de provider en moest deze P2P-verkeer gaan filteren. P2P is immers het belangrijkste kanaal voor uitwisseling van film- en muziekbestanden via internet. Maar tijdens de rechtszaak in beroep bleek dat filtering technisch niet haalbaar is.

“Ik denk dat het debat nu pas volledig rijp is geworden en de [beroeps]rechter nu het inzicht krijgt dat dit complexe materie is waarbij verschillende elementen opduiken”, zegt Thomas De Meese van advocatenkantoor Crowell & Moring. Hij treedt in de zaak op als een van de advocaten van Scarlet.

Voor heel Europa
De beroepsrechter zou eind vorige maand uitspraak doen, maar dat wordt nu opnieuw uitgesteld omdat hij de zaak doorverwijst naar het Europees Hof. Gemiddeld duurt het anderhalf jaar voor zo’n zaak daar voorkomt. Daarna zal het nog ongeveer een half jaar duren voor het tot een uitspraak komt.

Een uitspraak door het Europees Hof van Justitie geldt meteen voor heel Europa. “Juist omdat dit materie is die Europees geharmoniseerd moet worden, zal die uitspraak voor heel Europa geldig zijn”, aldus De Meese.

De rechtszaak zal dus ongetwijfeld ook internationaal worden opgevolgd. Toch wordt deze nog steeds gevoerd door de Belgische partijen Sabam en Scarlet, plus het moederbedrijf en de providervereniging waar Scarlet deel van uitmaakt. Alleen de Europese lidstaten en de Europese Commissie mogen zich eventueel nog mengen in het debat.

Australische provider vrijgesproken
Los van de Belgisch-Europese rechtszaak is in Australië onlangs een provider vrijgesproken in een soortgelijke discussie. Nieuwsdienst Reuters meldt dat de Australische rechter de provider iiNet niet verantwoordelijk houdt voor illegale downloads van zijn klanten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business