Duits hooggerechtshof verwerpt datawet

In Duitsland heeft het hooggerechtshof de Europese dataretentiewet verworpen. De manier waarop telefoongesprekken, e-mails en internetverkeer worden bijgehouden is onwettig.

Volgens de uitspraak van het hof slaagt de wet er niet in om een balans te vinden tussen de behoefte aan privacy en de betere veiligheid waar de wet voor zou moeten zorgen. Al wordt de wet ook niet helemaal afgeschoten.

Terrorisme
De dataretentiewet is een gevolg van een Europese richtlijn uit 2006 die het opsporen van terroristen moet vergemakkelijken. Sinds januari 2008 worden daarom gegevens van vaste en mobiele gesprekken bijgehouden. Wie naar wie belt, wanneer en vanaf waar. De inhoud van het gesprek wordt niet bijgehouden.

[related_article id=”158578″]

Sinds begin 2007 is de wet in Duitsland ook van kracht voor het internet. Hierbij worden gegevens van verzonden en ontvangen e-mails (niet de inhoud zelf) bijgehouden, alsook de bezochte websites. De gegevens worden in Duitsland zes maanden bewaard.

Niet volledig verboden
Het Duitse hooggerechtshof verwerpt het concept van de dataretentiewet niet. De wet wordt alleen te drastisch geïnterpreteerd door de overheid.

Zo is dataretentie wel toegestaan als er een vermoeden is van een ernstig misdrijf, een specifieke bedreiging van het leven of de vrijheid van een persoon, of de veiligheid van een land. Ook moet het bewaren van de data transparanter gebeuren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business