Nieuws

Silverstone Fortress FT02

De Fortress FT02 van Silverstone is een opmerkelijke behuizing. Zowel de voor-, onder- als achterkant is gemaakt uit één geplooide plaat aluminium. En ook de zijpanelen zijn van dat materiaal.

Het binnenwerk van de kast wordt gevormd door een stalen chassis, waardoor het hele gevaarte ongeveer vijftien kilo weegt. De FT02 bestaat ook in een zilveren en zwarte versie, al dan niet voorzien van een zijpaneel met plexiglasvenster.

De FT02 is opmerkelijk diep. Dat komt doordat het moederbord in vergelijking met een normale ATX-kast 90 graden gedraaid zit. Alle aansluitingen komen dus bovenaan te zitten, waar ze worden afgedekt door een verwijderbaar paneel.

Koeling
Deze ietwat vreemde configuratie komt vooral de koeling ten goede.

In een traditionele kast wordt het opstijgen van warme lucht belemmerd door insteekkaarten die haaks op de luchtstroming staan. In de FT02 kan de warme lucht echter tussen de insteekkaarten door circuleren. Om dit effect nog te versterken, zuigen onder aan de behuizing drie stille 180mm-ventilators frisse lucht aan en pompt bovenaan een al even stille ventilator van 12 cm warme lucht naar buiten. Die draait standaard op 1.200 TPM.

De snelheid van de onderste ventilatoren kan daarentegen individueel ingesteld worden op 700 of 1.000 TPM. De schakelaars waarmee dit gebeurt, bevinden zich echter onder het paneel dat de kabels afdekt. Snel even de snelheid aanpassen bij een veeleisende applicatie is er dus niet bij.

Het verschil tussen een goede en een uitstekende kast ligt echter vooral in de al dan niet aanwezige toeters en bellen. Die kunnen het werken in en aan een kast makkelijker en aangenamer maken. Op de Fortress FT02 treffen we alvast een aantal van deze extra’s aan. Allereerst is de kast van binnen opmerkelijk ruim.

Zelfs onze monsterlijk grote Noctua NH-D14-koeler past er zonder moeite in. Sterker nog, omdat in het afdekplaatje een uitsparing zit, monteren we deze koeler, die eigenlijk op een speciale manier bevestigd moet worden achter aan het moederbord, zonder dat we het moederbord er eerst uit moeten halen. Verder heeft het plaatje voldoende openingen om de kabels er netjes achter te kunnen wegwerken.

Vreemde lay-out
We stuiten wel op een probleempje met de verbindingen naar de stroomknop en de leds vooraan. De kabeltjes blijken te kort. Bij nadere inspectie stellen we vast dat de overeenkomstige connectors op het moederbord op een wel erg abnormale plaats staan, vlak bij de processor.

Er kunnen maximaal vijf optische drives gemonteerd worden. Al is gemonteerd misschien niet het juiste woord, want de drives worden vastgezet door een simpele druk op een gigantische knop. De harde schijven zitten in een drivecage voor vijf schijven. Een van de trays in de cage is zelfs voorzien van een stroom- en SATA-connector.

Om vervelende trillingen te voorkomen, zijn de schijven met stukjes rubber mechanisch ontkoppeld van de rest van de behuizing. Tot slot zijn alle openingen voor de ventilatoren voorzien van makkelijk verwijderbare stoffilters.

Een opstelling waarbij alle kabels bovenaan zitten, werkt wonderwel. Alleen wanneer we een ‘oude’ D-Subconnector via een omzetstukje moeten aansluiten op de grafische kaart, moeten we net iets meer kracht uitoefenen dan ons goed lijkt om het paneel weer dicht te krijgen.

Silverstone Fortress FT02
Prijs: 217,80 euro (maart 2010)

PRO: kabels worden uitstekend weggewerkt; efficiënt koelsysteem; degelijke afwerking.
CONTRA: verbindingskabel naar powerknop en leds had iets langer mogen zijn; veel waar voor je geld, maar toch duur.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business