Minister vindt ‘onbeperkt internet’ bedrieglijk

Paul Magnette, minister van Consumentenzaken, vindt het onbeperkt internet van Belgacom, Telenet en Voo "bedrieglijk". Volgens hem kan het niet dat er in de kleine lettertjes wordt gesproken van een fair use policy, de voorwaarde van redelijk gebruik.

De minister doet zijn uitspraken in de krant La Dernière Heure. Sinds deze maand bieden Belgacom en Telenet voor het eerst abonnementen aan zonder downloadlimiet. In de marge van dat aanbod staat echter de voorwaarde van fair use.

Dat wil zeggen dat operatoren grootverbruikers eventueel mogen bestraffen of weigeren. In praktijk doen operatoren dat echter vooral om zichzelf in te dekken tegen klanten die met hun grootverbruik het netwerkverkeer van anderen kunnen hinderen.

“Terwijl deze operatoren op zeer agressieve wijze reclame maken over het onbeperkte aspect van hun internettoegang, is er wel degelijk een limiet”, zegt Magnette tegen La Dernière Heure. Zo hekelt hij het feit dat er in advertenties maar zeer discreet wordt verwezen naar de genoemde beperking.

Niet uitzonderlijk
De uitspraak van Magnette is wel ietwat vreemd. Zo wordt de beperking al jaren toegepast in de rest van Europa, waar onbeperkt internet allang geen uitzondering meer is. Ook alternatieve providers zoals EDPnet, Dommel en Base hanteren de clausule in hun abonnementen met onbeperkt volume.

Meestal wordt fair use toegepast bij gebruikers die meerdere maanden na elkaar een groot dataverbruik hebben. Hoeveel dat precies is, is moeilijk te achterhalen, maar in principe zou een paar honderd gigabyte per maand geen probleem mogen zijn.

Focus op betaalbaarheid
Magnette zegt dat hij de contracten in bepaalde gevallen wil nakijken, maar de focus van vandaag ligt vooral op betaalbaarheid. Internet is volgens hem geen luxe maar een nood. Daarom bekijkt hij de mogelijkheid om elke operator te vragen om een betaalbare basisdienst aan te bieden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business