Nieuws

Verslavingszorg hekelt goksite Nationale Loterij

De Nationale Loterij lanceert deze week de website e-lotto.be. Gebruikers kunnen er online een gokje wagen op onder meer de Lotto en EuroMillions.

Maandagochtend om negen uur ging de website open voor het grote publiek. Dat wil zeggen, iedere meerderjarige Belg die zijn rijksregisternummer bij de hand heeft, kan er inzetten op de bestaande trekkingspelen. In een later stadium volgen eventueel de krasbiljetten.

Krantenwinkels
“We hebben er in de eerste plaats voor gekozen om enkel de trekkingspelen online aan te bieden. Enerzijds omdat ze minder verslavend zijn en anderzijds om de inkomsten van krantenwinkels uit de krasloten te waarborgen”, zegt Sofie Van Den Bussche, woordvoerder van de Nationale Loterij.

Om een gok te kunnen wagen moet je een zogenaamde spelersrekening openen. Je plaatst hier geld op via een overschrijving of met een prepaidticket uit de krantenwinkel.

Zodra je winstsaldo meer dan 50 euro bedraagt, wordt het geld automatisch overgeschreven naar je bankrekening. Bij lagere bedragen moet je dit handmatig doen, of je kan je maximum-winstsaldo verlagen bij je accountinstellingen.

Meer gokken?
Maar worden spelers op die manier niet aangezet tot meer gokken? “Dit is een praktische keuze. Zo hoeven de gebruikers minder vaak hun spelersrekening op te laden. Het geld blijft sowieso van hen, ze kunnen het op elk moment terug naar hun bankrekening overschrijven”, aldus Van Den Bussche.

De website werd de voorbije maanden uitvoerig getest door enkele honderden testpersonen. Ze waren over het algemeen vrij tevreden, maar merkten wel dat ze meer zin kregen om opnieuw te spelen dan bij de papieren versie.

Meer gokverslaafden
Eric Vereecken, algemeen directeur van verslavingskliniek Solutions in Antwerpen, juicht dit initiatief zeker niet toe. “Gokken wordt zo toegankelijker voor het grote publiek. Sinds de opkomst van het internet stellen we een stijging van het aantal gokverslaafden vast.”

De Nationale Loterij nam daarom enkele maatregelen om problematisch gokgedrag op haar website te beperken. Zo is er informatie te vinden over verantwoord spelen en staan er links naar gespecialiseerde sites over gokverslaving.

"Er zijn nog geen interne richtlijnen opgesteld om om te gaan met personen die excessief gokken op e-lotto.be", vertelt Van Den Bussche. “We sturen natuurlijk wel een mail als we merken dat iemand te veel geld spendeert op de website.”

Maximumbedrag
Het maximumbedrag dat je per dag kan spenderen op e-lotto.be is 100 euro. Per week kan je ten hoogste voor 300 euro aan spelkrediet op je rekening plaatsen en er mag niet meer dan 450 euro op komen te staan.

Ondanks deze maatregelen zit Vereecken met een dubbel gevoel. “De overheid pompt veel geld in de verslavingszorg en met deze website maakt ze gokken juist toegankelijker voor een groot publiek. Daar klopt iets niet.”
 

Update 16.00 uur:
De alinea’s over de spelersrekening en de citaten van Van Den Bussche zijn lichtjes aangepast ter verduidelijking, red.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business