Rampenalarm via mobieltje in 2011

Binnenlandse Zaken maakt bekend dat NL-Alert, een systeem dat burgers over een ramp waarschuwt via een tekstbericht op de mobiele telefoon, eind dit jaar klaar zal zijn. Het ministerie pompt er de komende vijf jaar 28 miljoen euro in.

Eigenlijk zou NL-Alert vorig jaar al ingevoerd worden, maar het heeft vertraging opgelopen. Tegenover Webwereld meldt een woordvoerder van het ministerie nu dat het landelijke burgerwaarschuwingssysteem begin 2011 operationeel zal zijn.

De zegsman meldt eveneens dat de overheid de komende vijf jaar 28 miljoen spendeert aan NL-Alert. Dit wordt onder meer uitgegeven aan de contracten met de telecomoperatoren en aan Centric. Dit ICT-bedrijf is de intermediair tussen de veiligheidsregio’s en de providers.

Locatiegebonden
Een waarschuwing kan namelijk, dankzij de zogenoemde cell-broadcasttechniek, gezonden worden naar de mobiele telefoons in het hele land of slechts naar enkele gebieden. De grote voordelen van het systeem zijn dan ook dat het landelijk of per regio werkt en dat het iedereen tegelijkertijd kan alarmeren.

Een sms zou op verschillende tijdstippen binnenkomen, omdat dit naar elk nummer apart gestuurd wordt. NL-Alert kan tekstberichten gewoonweg naar telefoons sturen, maar is daarentegen wel een stuk duurder.

Installeren op telefoons
Voor gebruik moet de techniek ingesteld worden op de mobiele telefoons. Bij nieuwe exemplaren zal dit standaard geconfigureerd zijn. Op bestaande toestellen moet dit handmatig. Onderzoek moet uitwijzen of dit ook op afstand kan. Afspraken met de telefoonfabrikanten over het instellen van het signaal volgen nog.

Andere ontvangsttoon
Het bericht dat de gebruiker ontvangt, onderscheidt zich van een gewoon sms’je door de berichttoon. Een Europese standaard is er echter nog niet. Doven worden gewaarschuwd via een trilsignaal en blinden ontvangen een bericht dat automatisch voorgelezen wordt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business