iPad slecht voor de slaap

Voor het slapengaan een boek lezen op je iPad is slecht voor je nachtrust. Dat zeggen slaapexperts die waarschuwen voor de effecten van lcd-schermen. E-readers die gebruikmaken van e-papier zouden amper kwaad kunnen.

Na een lange dag nog een paar pagina’s van je favoriete auteur lezen kan deugd doen. Wie dat graag doet wanneer hij al onder de lakens ligt, moet echter oppassen dat hij niet via een iPad leest. Het licht dat het scherm uitstraalt, zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap geraakt.

Dat komt omdat je lichaam normaal melatonine aanmaakt wanneer je je in het duister bevindt. Dat hormoon zorgt ervoor dat de rest van je lichaam zijn activiteiten op een laag pitje zet. Met andere woorden: je bereidt je voor om in slaap te vallen.

Kindle beentje voor
In tegenstelling tot het traditionele bedlezen met behulp van een nachtlampje, wordt er bij de felle lichtbron van een iPad dus veel minder melatonine aangemaakt. Op het moment dat je stopt met lezen, is je lichaam nog niet klaar om zich uit te schakelen.

Daar hebben andere e-readers zoals Amazons Kindle geen last van, omdat die gebruikmaken van e-papier. Dat is een schermtechniek die papier simuleert en bijgevolg geen lichtbron nodig heeft. Een groot voordeel daarvan is dat je het ook bij zonlicht kan gebruiken.

Leve het boek
De slaapexperts voegen nog aan hun verklaring toe dat gewone boeken hun voorkeur blijven genieten. Niet omdat die nog veel beter voor het oog zijn dan e-papier; wel omdat ze een val op de grond kunnen overleven. Iets dat bij het indommelen wel eens dreigt te gebeuren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business