China wil encryptietechnologie van bedrijven

China wil via een omweg het encryptieprotocol van verschillende technologiebedrijven te weten komen. Zowel nationale als internationale bedrijven die willen meedingen naar een overheidscontract moeten hun technologie prijsgeven.

Het gaat vooral over beveiligingsproducten als smartcards, routers en antispamsoftware. Als fabrikanten hiervan de Chinese staat als klant willen, moeten ze voor komende zaterdag de interne werking van hun encryptieproces prijsgeven. De bedrijven mogen uiteraard weigeren, maar dan lopen ze een contract van miljarden dollars mis.

Het encryptieverzoek is een afzwakking van een eerder genomen maatregel. Volgens nieuwsdienst AP wilde China vorige maand nog expliciet de voorkeur geven aan Chinese technologie. Zowel de Amerikaanse handelsorganisatie als eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht heeft hier tegen geprotesteerd.

China staat niet bepaald open voor het gebruik van buitenlandse technologie. De technologiebedrijven van hun kant vrezen anderzijds dat informatie rond hun encryptieproces zal uitlekken naar Chinese concurrenten. Zo zitten er ook werknemers van Chinese concurrenten in het overheidspanel dat de algoritmes moet onderzoeken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business