Nieuws

Biden wil bankgegevens Europeanen

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden kwam deze week naar het Europees Parlement om er de volksvertegenwoordigers te overtuigen van het belang van een Swift-akkoord tussen Europa en Amerika.

Een dag voor het bezoek legde het Europees Parlement nog enkele beperkingen op voor de overdracht van Swift-banktransactiegegevens aan Amerika. Europa wil niet zomaar toestaan dat de Amerikanen in onze bankgegevens komen neuzen. Swift, een Belgisch bedrijf, verzorgt de transacties tussen meer dan negenduizend banken wereldwijd.

Voor Biden is deze informatie belangrijk om de geldstromen die het terrorisme voeden in kaart te brengen. Tot eind vorig jaar bevonden de servers van Swift zich in Amerika en had de terrorismebestrijdingsdienst toegang tot alle Europese bankgegevens. 

[related_article id=”158578″]

Privacywetten
De servers bevinden zich ondertussen in Nederland en Zwitserland. De Amerikanen missen deze bron van informatie en vragen Europa toegang tot de gegevens. Maar het Europees Parlement wil dat om privacyredenen niet zomaar toestaan.

Normaal gezien kreeg Amerika vanaf februari van dit jaar negen maanden toegang tot de bankgegevens, onder bepaalde voorwaarden. Dat stelden de ministers van Binnenlandse Zaken van de EU-staten voor.

Swift wilde echter wachten tot het Europees Parlement zich over de zaak uitsprak. Maar het besluit was negatief. Sindsdien wordt verder gewerkt aan een compromis dat niet strijdig is met de Europese privacywetgeving.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business