Tatoeage meet glucose bij diabetici

Ingenieurs hebben minuscule koolstofbuisjes voor onder de huid ontwikkeld. Het resultaat is een soort tatoeage die diabetici waarschuwt.

De ontwikkeling komt van het Amerikaanse MIT. De koolstofbuisjes worden gewikkeld in polymeer, dat gevoelig is voor glucoseconcentraties. De patiënt moet daarnaast een apparaat ter grootte van een horloge dragen dat infrarood licht schijnt.

Dat licht gaat door de huid tot op de buisjes en fluoresceert wanneer ze in contact zijn met glucose. Het resultaat is een soort verborgen tatoeage die al dan niet zichtbaar is naargelang het glucoseniveau.

Als de techniek met succes wordt uitgetest, kan zij ervoor zorgen dat mensen met diabetes type I niet langer meermaals per dag in hun vingers moeten prikken om hun waarden te meten.

Het team van MIT wil de technologie binnenkort gaan testen op dieren. Het grote voordeel is dat het om een passieve technologie gaat. Het onderhuidse deel hoeft immers alleen licht op te nemen en weer reflecteren. Momenteel werken de ontwikkelaars ook aan de ‘inkt’ die bij de nanotubes wordt geplaatst.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business